Peter en Robbert-Jan hebben een webcam op de Boulevard: ‘Er kijken zelfs mensen uit Australië mee’

Robbert-Jan en Peter
Robbert-Jan (L) en Peter (R) op de Boulevard. - Foto: indebuurt Vlissingen

Dat het uitzicht vanaf de Boulevard mooi is, weten alle Vlissingers wel. Peter de Rijke en Robbert-Jan Hanemaaijer hebben hier hun kantoor en vonden het uitzicht zó mooi dat ze besloten iedereen mee te laten genieten via een webcam. “Tijdens een storm kijken er soms wel meer dan een miljoen mensen naar de streams in Vlissingen.”

De vriendschap van compagnons Peter en Robbert-Jan (beiden 63) gaat terug naar de tijd dat ze op de middelbare school zaten. “Ik kom oorspronkelijk uit Rotterdam en ben op mijn zesde naar Vlissingen verhuisd”, vertelt Robbert-Jan. “In de brugklas leerde ik Peter kennen. In die tijd ben ik veel met hem opgetrokken. Onze jeugd was erg leuk, we waren altijd in de duinen om fikkies te stoken of hutten te bouwen. Daarna gingen de twee ieder hun eigen kant op.”

Inmiddels heeft het duo elkaar weer gevonden en is begonnen met het bedrijf Media58. Het bedrijf houdt zich bezig met alles waar iets op gedrukt kan worden. “We hadden laatst een opdracht van het MKA (het voormalige Zeelandcare, red) die verhuisd zijn vanuit de oude Zeevaartschool in Vlissingen naar Middelburg. Daar hebben we een foto van de Vlissingse skyline groot op een muur geprint,” vertelt Robbert-Jan lachend. Peter: “Dat is vloeken in de kerk, maar wij vonden het schitterend dat een stukje Vlissingen in een Middelburgs gebouw hangt. We blijven toch trotse Vlissingers.”

Lees verder onder de foto >

Uitzicht-webcam-Vlissingen-2
Screenshot van de webcam aan de Boulevard – Foto: MEDIA58

Webcam

Dat het duo trots is op hun stad blijkt wel door de webcam die aan het raam van hun kantoor aan de Boulevard hangt. “We hebben als we naar buiten kijken zo’n mooi uitzicht. Dat wilden we al langer delen via een webcam,” vertelt Peter. “Daarnaast is het een mooi visitekaartje voor ons bedrijf. Als klanten uit het land ons bellen en vragen hoe het weer bij ons is, verwijzen we ze naar de webcam.”

De mannen konden de camera niet zomaar ophangen. “Het heeft veel voeten in aarde gehad,” vertelt Robbert-Jan. “We hadden Hans van Es van Heel Holland Kijkt benaderd, hij host verschillende webcams door heel Nederland. Ook andere camera’s die hier in Vlissingen hangen zijn van hem. Daarna moesten we de camera zo ophangen dat er privacytechnisch niets mis mee is. Ook mag een webcam niet kunnen inzoomen, dus die functie hebben we uitgeschakeld. Verder wordt er niets opgeslagen.”

Lees verder onder de foto’s >

Bij storm loopt het storm

De webcam is inmiddels uitgegroeid tot een succes. Volgens Peter en Robbert-Jan kijken mensen van over de hele wereld. “Ik zeil zelf graag, en als ik ga varen laat ik het altijd aan mijn broer die in Dubai woont weten,” vertelt Robbert-Jan. “Bij thuiskomst krijg ik dan een berichtje binnen als er iets niet goed is vastgemaakt omdat hij mij zag zeilen.” Naast de internationale kijkers, weten ook de inwoners van Vlissingen de webcam te vinden. “Zo heeft er iemand een kantoortje in een kelder aan de Beursstraat. Die heeft, bij gebrek aan ramen, een groot televisiescherm neergezet waar hij het beeld van de webcam op streamt,” vertelt Robbert-Jan.

“Als er een spinnenweb voor de camera hangt, de webcam door de wind is gedraaid of hij niet waterpas is, ziet hij dat meteen en stuurt ons dan een bericht.” Zelf gebruiken de twee Vlissingers de camera’s ook vaak. “Als ik thuis ben en nog even naar het strand wil gaan, dan kijk ik altijd even naar de webcam of het druk is,” vertelt Peter. “Verder kan je er schitterende zonsondergangen op zien.”

Lees verder onder de foto >

Fotos Media58 5
Vanuit hun kantoor zien Peter en Robbert-Jan de mooiste zonsondergangen – Foto: Foto: MEDIA58 – Robert-Jan Hanemaaijer

Tallships, containerschepen en zeehonden

De populairste momenten waarop de bezoekersaantallen in de lucht schieten, zijn volgens Peter en Robbert-Jan tijdens stormen of als er bijzondere schepen langsvaren. “Zo’n twee jaar terug kwam bijvoorbeeld de Pioneering Spirit, het grootste schip ter wereld, voorbij. Toen keken er behoorlijk wat mensen naar de webcam,” vertelt Robbert-Jan. “Op stormachtige dagen loopt het echt storm,” voegt Peter toe. “We hebben vanuit de beheerder van Heel Holland Kijkt weleens gehoord dat er dan ruim een miljoen mensen kijken naar alle camera’s die hier op de Boulevard hangen.”

In de jaren dat het Vlissingse ondernemersduo de webcam aan de muur heeft hangen, zijn er al genoeg bijzondere zaken de lens gepasseerd. Robbert-Jan: “Grote containerreuzen die voorbij komen, historische tallships tijdens een minisail en zelfs zeehonden. We hebben het allemaal gezien. Er huppelde een keer een verdwaald hert over het strand. Dat was via de camera te zien.”

Lees verder onder de foto’s >

Uniek uitzicht

Omdat de camera deze gebeurtenissen niet opslaat, maken Peter en Robbert-Jan vanuit hun kantoorraam regelmatig foto’s van de bijzondere gebeurtenissen op en rond de Boulevard. “We hebben hier zo’n leuk en uniek uitzicht, daar genieten we iedere keer weer van,” zegt Peter.

De webcam van Peter en Robbert-Jan staat 24/7 aan en is voor iedereen te bekijken via Webcams-Vlissingen.nl of de website van Media58.

Lees ook…

Meer in deze categorie

Vlissinger van de week

Ga naar “Marinella voedt een geleidehond op: ‘Met Benson is het alleen maar genieten!’”

Marinella voedt een geleidehond op: ‘Met Benson is het alleen maar genieten!’

Ga naar “Ibrahim en Tuncer reden stad en land af voor Turkije: “Mooi om te zien dat mensen bij elkaar kwamen””

Ibrahim en Tuncer reden stad en land af voor Turkije: “Mooi om te zien dat mensen bij elkaar kwamen”

Tuncer-Ibrahim4
Ga naar “Niet geboren, wel Vlissinger geworden: Dennis zet al ruim zeven jaar de stad op de kaart”

Niet geboren, wel Vlissinger geworden: Dennis zet al ruim zeven jaar de stad op de kaart

DennisCastel3

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Alle 0.0 pilsener van € 11,70 voor € 5,85”

Alle 0.0 pilsener van € 11,70 voor € 5,85

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Alle Liga Evergreen van € 4,70 voor € 2,35”

Alle Liga Evergreen van € 4,70 voor € 2,35

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Alle AH Doosje met fruit van € 2,98 voor € 2,23”

Alle AH Doosje met fruit van € 2,98 voor € 2,23

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Alle zonbescherming van € 31,90 voor € 15,95”

Alle zonbescherming van € 31,90 voor € 15,95

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Nivea Q10 Rimpelopvuller serum van € 29,99 voor € 14,99”

Nivea Q10 Rimpelopvuller serum van € 29,99 voor € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023

Vacatures

Ga naar “Klantadviseur Zakelijk”

Klantadviseur Zakelijk

 • Tempo-Team
 • Fulltime