Binnenkijken in de aardgasvrije woning van Jennifer: ‘Eind december voor het eerst de verwarming aangezet’

Aangeboden door Natuur & Milieu

Jennifer woont samen met haar gezin in een heerlijk appartement aan de rand van de stad. Ze zijn de eerste bewoners van deze woning en ze wonen hier al zestien jaar. Wij mochten bij haar binnenkijken.

Wat je gelijk opvalt, is dat Jennifers woning ingericht is op kinderen. “Alles mag vies worden of stuk gaan”, zegt ze lachend. “Arturo en ik hebben drie kinderen in de leeftijd van elf, acht en vier jaar. Als ze bedenken dat ze op de muur willen tekenen, dan is dat oké. We hebben de muren inmiddels al drie keer in een andere kleur geschilderd.”

Lees verder onder de foto >

Natuur en Milieu - Jennifer Prins - foto Pim Geerts - PIMG0151
Jennifers woning is volledig ingericht op kinderen. Foto: Pim Geerts

Papa de klusjesman

Veel klusjes, zoals het leggen van de houten vloer en het maken van bijzettafels, zijn door de vader van Jennifer gedaan. “Mijn vader is heel handig en hij vindt klussen leuk. Ik vind klussen ook wel leuk, maar ik kan het niet zo goed. Heel af en toe werken Arturo en ik zelf aan een projectje. Als we dan naar het eindresultaat kijken, zijn we het gelijk over één ding eens: hadden we toch maar mijn vader gevraagd.”

De keuken staat centraal

Jennifers favoriete plekje in huis is de open keuken. “Vanuit hier heb ik zicht op alles en iedereen”, zegt ze vrolijk. “Daarnaast staat de keuken centraal in ons leven. Ik heb Indische roots en in onze cultuur is eten heel belangrijk.”

Als klein meisje bracht Jennifer veel tijd met haar moeder door in de keuken. “Ze zei altijd: alleen met vuur kun je het koken controleren. Dat lukte volgens haar niet met een inductieplaat. Daarom wilde ik in mijn huis ook graag op gas koken. Dit was helaas niet mogelijk, want onze woning is aangesloten op het warmtenet en dus niet meer aangesloten op aardgas.

Lees verder onder de foto’s >

Heerlijk warm

Al snel komt Jennifer tot de conclusie dat koken op een inductieplaat juist heel fijn is. “Ik mis het gas totaal niet. Het is veel veiliger, want de kookplaat koelt snel af. Ook verbruik je uiteindelijk minder energie. Als ik bijvoorbeeld bij mijn ouders een pannetje water op het vuur zet, duurt het een eeuwigheid totdat het water kookt.”

Naast dat Jennifers woning is aangesloten op het warmtenet, is het huis heel goed geïsoleerd. “We hoeven nauwelijks te stoken, want de temperatuur in huis is het hele jaar door aangenaam. Eind december heb ik voor het eerst de verwarming aangezet. Superfijn, toch?”

Aansluiten op het warmtenet

Alle wooncomplexen bij Jennifer in de buurt zijn gelijk bij de bouw aangesloten op het warmtenet. Het is voor bestaande woningen die nu nog verwarmd worden door aardgas ook goed mogelijk dat deze binnenkort overgaan op het warmtenet. Oskar van Megen van Natuur & Milieu legt uit hoe dit precies in z’n werk gaat.

Lees verder onder de foto >

Oskar Natuur & Milieu
Oskar is specialist op het gebied van warmtenetten. Foto: Pim Geerts

Oskar is junior projectleider van de warmtenettencampagne van Natuur & Milieu. Zijn eigen woning is net zoals die van Jennifer aangesloten op het warmtenet. “Ik heb goeie ervaringen met deze warmtevoorziening”, zegt hij enthousiast. “Mijn huis is vier jaar geleden opgeleverd en het is goed geïsoleerd. Hierdoor heb ik nauwelijks warmteverlies. Er heerst een comfortabele temperatuur die lang blijft hangen. Wanneer ik ’s avonds de verwarming uitzet, is het de volgende ochtend slechts één graad kouder.”

Wat is een warmtenet precies?

Zodra een woning op het warmtenet wordt aangesloten, heb je in je woning geen aardgas meer nodig om de woning te verwarmen. Oskar: “De warme lucht die uit de radiatoren of vloerwarming komt, is namelijk afkomstig van collectieve warmtebronnen zoals energiecentrales, afvalverbrandingsinstallaties of van restwarmte uit de industrie. In de toekomst worden deze warmtebronnen verduurzaamd, bijvoorbeeld met aardwarmte, warmte uit oppervlaktewater of met behulp van groene elektriciteit. Complete woonwijken kunnen met een warmtenet voorzien worden van warmte. Het is dus een collectieve oplossing om de CO2-uitstoot terug te dringen, en is een duurzaam alternatief voor een cv-ketel op aardgas. Aardgas is een namelijk een fossiele brandstof. Bij de verbranding komt CO2 vrij en dat draagt bij aan klimaatverandering.”

Lees verder onder de foto >

warmtenet koken inductieplaat
Ook Oskar kookt op een inductieplaat. Foto: Pim Geerts

Eerste warmtenet gebouwd in 1923

Een warmtenet lijkt misschien een nieuwe manier om woningen te verwarmen, toch het bestaat al jaren. Het oudste warmtenet in Nederland ligt in Utrecht en is in 1923 aangelegd. Hierbij werd het koelwater van een elektriciteitscentrale via geïsoleerde buizen naar andere gebouwen en huizen geleid. Dit systeem werd later ook in andere steden toegepast. Inmiddels zijn er in Nederland al 450.000 woningen aangesloten op het warmtenet.

Hoe duurzaam zijn warmtenetten?

Warmte via een waternet is duurzamer dan verwarmen met een cv-ketel op aardgas. Hoeveel CO2 je precies bespaart met een aansluiting op het warmtenet, hangt verder helemaal af van de warmtebron die het warmtenet voedt. Nu worden veel warmtenetten nog gedeeltelijk gevoed uit fossiele bronnen en dat is nog niet altijd even groen. Voor duurzame warmtenetten is het cruciaal dat de warmtebron zélf ook duurzaam is, zoals aardwarmte en aquathermie. Stap voor stap worden deze warmtebronnen steeds meer verduurzaamd. “Samen met Vattenfall, Eneco, Ennatuurlijk, Eteck en Gasunie heeft Natuur & Milieu een Warmtepact gesloten”, zegt Oskar. “We willen niet alleen voor 2030 1,2 miljoen woningen aansluiten op het warmtenet, het warmtenet moet ook volledig duurzaam zijn in 2040.”

Meer weten?

Het kan dus zijn dat jouw woning overgaat op een warmtenet. Het is aan de gemeente om te onderzoeken hoe jouw wijk van aardgasvrije warmte kan worden voorzien. Op de website van Natuur & Milieu vind je meer handige informatie over warmtenetten.

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken bij Jurjen en Romana: ‘Op de tweede etage zit de Tattoo studio’”

Binnenkijken bij Jurjen en Romana: ‘Op de tweede etage zit de Tattoo studio’

Jurjen en Romana op bank
Ga naar “Woon jij in een bijzonder/raar/gek/leuk huis? Dan zoeken wij jou!”

Woon jij in een bijzonder/raar/gek/leuk huis? Dan zoeken wij jou!

Binnenkijken bij
Ga naar “Alme en Pakize uit Oekraïne wonen nu op Vlaardingse boerderij: ‘De Broekpolder doet ons denken aan thuis’”

Alme en Pakize uit Oekraïne wonen nu op Vlaardingse boerderij: ‘De Broekpolder doet ons denken aan thuis’

alme en pakize boerderij

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99”

Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Elektrische verwarmingsartikelen vanaf € 19,99”

Elektrische verwarmingsartikelen vanaf € 19,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Ugg Mini Classic € 119,99”

Ugg Mini Classic € 119,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Alle Robijn van € 20,38 voor € 10,19”

Alle Robijn van € 20,38 voor € 10,19

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Koudschuimmatras van € 119 voor € 79”

Koudschuimmatras van € 119 voor € 79

  • Lidl
  • Geldig t/m 29 januari 2023