Binnenkijken bij: Ria en Ton dansen in de keuken op hun jukebox uit 1964

Foto's: Heleen Schrijvershof

In het huis van Ria en Ton gaat geen dag voorbij zonder dat er muziek wordt geluisterd. Als er gedanst moet worden, komen hun vrienden graag aanwaaien voor een feestje in de grote woonkeuken. Daar staat een prachtige, nog werkende jukebox uit de jaren zestig. “We hebben wel even bij de buren geluisterd om te horen hoe hard hij kon zonder ruzie met ze te krijgen.”

Ria: “Dit huis is zo fijn door de locatie middenin het centrum, direct aan de haven. Daar genieten we zelf natuurlijk  erg van, maar onze kleinkinderen misschien nog wel meer. Toen die nog heel klein waren, renden ze naar het raam om de brug open te zien gaan of de trein voorbij te zien komen. We zijn echte Haringkoppen, we vinden het zelfs een beetje jammer dat onze kinderen in Schiedam geboren zijn.”

Tekst gaat door onder de foto’s >

Plaatjes draaien in de pauze

De grote eyecatcher in hun woning is de prachtige, blauwe jukebox. Ton: “We houden allebei heel erg van muziek. Als we thuis zijn, kun je ervan uitgaan dat er muziek opstaat. Toen we in ons vorige huis wonen, hadden we niet zoveel ruimte om al mijn platen uit te stallen. Al m’n singles, lp’s en m’n pick-up stonden op de vliering. Toen ik hier zei: die wil ik wel weer eens gaan draaien, heb ik een pick-up gekregen.”

“We waren beiden altijd al fan van het idee van een jukebox in huis. Maar in het oude huis was ook hiervoor geen plek. Toen we hier een poosje woonden kwamen we deze beauty tegen in een gehucht bij Almelo. Daar stond hij in een keet bij een bedrijf. In de pauze, tussen het harde werken door, werden dan plaatjes gedraaid. Een heel leuk idee natuurlijk, maar het zorgt er ook voor dat hij af en toe wel kuren heeft. Dan bellen we de monteur weer en kan hij weer een poosje mee.”

Feestjes in de keuken

In die keet heeft hij natuurlijk niet altijd gestaan. “Oorspronkelijk komt hij uit 1964. Het is een Duitse jukebox, daar is iedereen het over eens. De vorige eigenaar vertelde ons dat zijn opa hem uit een Duits café heeft meegenomen. Of dat verhaal klopt, kunnen we niet controleren, maar het draagt wel bij aan de charme.”

Trouwens, wij houden er ontzettend van om feestjes te organiseren. Dan gaat de jukebox ook aan en wordt er lekker gedanst in de keuken, dus wat dat betreft is er sinds 1964 niet eens zoveel veranderd.”

Tekst gaat verder onder de foto’s >

Schuiven voor het perfecte plekje

De verhuizing van Duitsland naar een keet bij Almelo, naar Vlaardingen, is trouwens niet de laatste verhuizing die de loodzware jukebox heeft meegemaakt.

Hij heeft bijna overal in de keuken gestaan. We konden maar geen goede plek vinden. Dan stond hij teveel tegen de muur van de buren en op een andere plek stond hij flink in de weg.

Ton: “Toen Ria een keertje niet thuis was, ben ik gaan schuiven. Ik had bedacht dat hij goed uit zou komen onder de trap. Het lijkt misschien een gekke plek, maar het pakte heel goed uit.”

Tekst gaat verder onder de foto’s >

Van oudroze naar blauw

De jukebox zorgt niet alleen voor gezellige avondjes met vrienden: het hele kleurenschema van Ria moest worden omgegooid. Ria: “Toen we in dit huis trokken, was alles felroze met lila. Ook zat er behang tegen de muur boven de keuken. Dat was een beetje teveel van het goede. “

“We hebben na de verhuizing gekozen voor oudroze accentkleuren. Maar met die jukebox in  huis, paste het oudroze niet meer. Alles moet goed bij elkaar passen. Een collega die mij  kent, hoorde mijn plannen voor een blauwe accentkleur en zei gelijk: “ga je dan ook je servies aanpassen voor bij je blauwe stoelen?” Dat is voor mij geen vraag. Natuurlijk komt er een blauw servies. De prullenbak en het koffieapparaat moesten er trouwens ook aan geloven. Het is maar goed dat mijn dochter bij de kringloop werkt. Van haar mag ik niets meer zomaar weggooien. Dus als ik dan weer wil gaan veranderen, breng ik het daar.”

Ton: Ria begint altijd met veranderen. Soms moet ik ingrijpen, maar uiteindelijk komen we er samen wel uit. Zolang de kleuren maar bij de jukebox passen, vind ik het best.”

Lees ook

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken bij Jurjen en Romana: ‘Op de tweede etage zit de Tattoo studio’”

Binnenkijken bij Jurjen en Romana: ‘Op de tweede etage zit de Tattoo studio’

Jurjen en Romana op bank
Ga naar “Woon jij in een bijzonder/raar/gek/leuk huis? Dan zoeken wij jou!”

Woon jij in een bijzonder/raar/gek/leuk huis? Dan zoeken wij jou!

Binnenkijken bij
Ga naar “Alme en Pakize uit Oekraïne wonen nu op Vlaardingse boerderij: ‘De Broekpolder doet ons denken aan thuis’”

Alme en Pakize uit Oekraïne wonen nu op Vlaardingse boerderij: ‘De Broekpolder doet ons denken aan thuis’

alme en pakize boerderij

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “2-pack eetrijpe avocado’s van € 2,49 voor € 1,89”

2-pack eetrijpe avocado’s van € 2,49 voor € 1,89

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “CALINDA Aardbeien € 2,49”

CALINDA Aardbeien € 2,49

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “SPRUITEN € 0,69”

SPRUITEN € 0,69

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “JUMBO GOUDSE OF WAPENAER 30+ OF 35+ KAAS 1+1 gratis”

JUMBO GOUDSE OF WAPENAER 30+ OF 35+ KAAS 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Alle Grolsch, Amstel of Heineken Silver** van € 17,95 voor € 13,48”

Alle Grolsch, Amstel of Heineken Silver** van € 17,95 voor € 13,48

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Klantenservice Medewerker”

Klantenservice Medewerker

 • RGF Staffing the Netherlands B.V.
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Magazijn en Expeditie”

Medewerker Magazijn en Expeditie

 • Tempo-Team
 • Fulltime