Binnenkijken bij Maaike en Rachel: ‘We gebruiken een badkuip als ziekenboeg voor onze planten’

Aangeboden door De Plantenpotten

De Plantenpotten 1 Maaike en Rachel
Maaike (rechts) en Rachel. (Foto: privé)

Planten hadden Maaike en Rachel uit Vlaardingen tot een paar jaar geleden amper in huis. Een reis naar de jungle van Thailand bracht daar verandering in. Ze maakten van hun interieur een groen paradijs en startten een webshop voor planten, potten en interieuraccessoires: De Plantenpotten. “Het junglegevoel maakt ons gelukkig.”

Maaike en Rachel wonen samen met katten Cleo en Amber in een rijtjeshuis bij het centrum van Vlaardingen. “Tot een paar jaar geleden was er bijna geen plant te bekennen”, zegt Maaike. “Nu staat het er vol mee.”

Die liefde voor planten begon in 2018, tijdens een reis naar Thailand. “We werden direct verliefd op het land. De mensen zijn heel aardig, het eten heerlijk en de natuur fantastisch. De planten daar zijn tien keer zo groot als hier. En al die tinten groen, schitterend. “

Tekst gaat door onder de foto’s

Toen ze terugkwamen in Nederland, keken ze met hele andere ogen naar hun interieur. “Er was amper een plantje te bekennen”, zegt Maaike. “Het voelde ineens heel leeg en kaal aan. We hadden wel een groene muur, want groen was al onze lievelingskleur. Maar er moesten planten bij komen. In Thailand werden we zo gelukkig van dat junglegevoel, dat wilden we thuis ook.”

Olifantsoor

De eerste plant die ze in huis haalden, was een alocasia, ook wel olifantsoor genoemd. “Toen we een paar nachten in een blokhut in de jungle sliepen, stond deze groene eyecatcher pal voor de deur. Deze plant herinnert ons elke dag aan onze reis.”

Tekst gaat door onder de foto’s

Steeds meer planten

Daarna werd de ene na de andere plant verwelkomd. “We wilden omringd zijn door groen, zoals in het oerwoud. Elk hoekje werd opgevuld en we kochten een open kast om planten in te zetten. We wilden ook een roede aan het plafond maken om daar planten aan op te hangen, maar dat hebben we uiteindelijk niet gedaan omdat het ons iets te ingrijpend leek.”

De vrouwen zijn vooral heel trots op hun woonkamer. “We wilden een wauw-effect creëren als je binnenkomt. Met junglebehang, muren in warme kleuren, meubels van hout en natuurlijk veel planten.”

Nieuwe draai

We veranderen regelmatig iets in huis, bijvoorbeeld door een plant van plek te wisselen. We houden dan goed in de gaten of de plant het op de nieuwe plek wel goed doet, want de meeste planten houden niet zo van verandering. Of we geven ergens een nieuwe draai aan door een pot te vervangen of een nieuwe poster op te hangen.”

Tekst gaat door onder de foto’s

De Plantenpotten

In de zomer van 2020 besloten de twee een Instagramaccount op te zetten, om hun interieur te delen. De naam van het account werd De Plantenpotten, verwijzend naar hun liefde voor planten en hun liefde voor elkaar. “We kregen direct veel leuke reacties. De weken daarna werd dat alleen maar meer.”

Sinds begin 2021 hebben ze hun eigen webshop, waar je alles vindt om van je huis een jungle te maken. Planten en potten uiteraard, maar ook accessoires zoals posters, kaarsen en andere toffe jungle-items. “We doen dit nu nog naast onze vaste banen, in de avonduren en in het weekend. Gek genoeg voelt het helemaal niet als werken. Het geeft juist ontspanning.”

Voorraadkamer

In de webshop vind je vooral kleine tot middelgrote kamerplanten. “Wij vinden het erg leuk om kleine planten te zien opgroeien. Het is daarnaast niet handig om enorme planten op voorraad te hebben, onze voorraadkamer staat al zo vol. We leveren ze wel op aanvraag.”

Tekst gaat door onder de foto

De Plantenpotten 09 voorraadkast
De vooraadkast in het huis van Maaike en Rachel.

Intensieve verzorging

Met zoveel planten in huis neemt de verzorging aardig wat tijd in beslag. “Zondag is de verzorgdag. Dan gaan we alles langs. We geven water, knippen dode bladeren weg en kijken of er geen ongedierte is. De planten die we verkopen, krijgen extra aandacht. Bijvoorbeeld even omdraaien zodat hij van alle kanten licht krijgt.”

Ziekenboeg

Ondanks alle zorg overlijdt er volgens Maaike toch wel eens een plant. “Dat gaat je dan aan het hart. Zeker omdat we er alles aan doen om zieke planten weer gezond te maken. In onze slaapkamer staat een badkuip, die er al stond toen wij dit huis kochten. Dat is nu de ziekenboeg voor planten die dood dreigen te gaan. Die planten krijgen extra liefde en aandacht. We gooien niet snel een plant weg.”

Tekst gaat door onder de foto

De Plantenpotten 18 ziekenboeg
Planten die het zwaar hebben worden in de ziekenboeg opgenomen om te herstellen.

Advies

Wil jij advies welke plant mooi staat in dat ene hoekje of wil je een bestelling plaatsen voor een plant die je niet in de webshop kan vinden? Stuur een berichtje via de site of Instagram. Maaike en Rachel denken graag met je mee.

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken bij Jurjen en Romana: ‘Op de tweede etage zit de Tattoo studio’”

Binnenkijken bij Jurjen en Romana: ‘Op de tweede etage zit de Tattoo studio’

Jurjen en Romana op bank
Ga naar “Woon jij in een bijzonder/raar/gek/leuk huis? Dan zoeken wij jou!”

Woon jij in een bijzonder/raar/gek/leuk huis? Dan zoeken wij jou!

Binnenkijken bij
Ga naar “Alme en Pakize uit Oekraïne wonen nu op Vlaardingse boerderij: ‘De Broekpolder doet ons denken aan thuis’”

Alme en Pakize uit Oekraïne wonen nu op Vlaardingse boerderij: ‘De Broekpolder doet ons denken aan thuis’

alme en pakize boerderij

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “2-pack eetrijpe avocado’s van € 2,49 voor € 1,89”

2-pack eetrijpe avocado’s van € 2,49 voor € 1,89

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “SPRUITEN € 0,69”

SPRUITEN € 0,69

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “CALINDA Aardbeien € 2,49”

CALINDA Aardbeien € 2,49

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Alle Grolsch, Amstel of Heineken Silver** van € 17,95 voor € 13,48”

Alle Grolsch, Amstel of Heineken Silver** van € 17,95 voor € 13,48

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “JUMBO GOUDSE OF WAPENAER 30+ OF 35+ KAAS 1+1 gratis”

JUMBO GOUDSE OF WAPENAER 30+ OF 35+ KAAS 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Klantenservice Medewerker”

Klantenservice Medewerker

 • RGF Staffing the Netherlands B.V.
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Magazijn en Expeditie”

Medewerker Magazijn en Expeditie

 • Tempo-Team
 • Fulltime