Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vlaardingse Maaike stond op het North Sea Jazz Festival en tourde door 10 landen

Door Rinske Lichtendahl 8 oktober 2019

Maaike den Dunnen groeide op jonge leeftijd uit tot professioneel jazz-zangeres. Ze schrijft haar eigen muziek, treedt op, schrijft muziek voor andere artiesten en geeft ook nog eens lessen in piano gecombineerd met zang bij twee conversatoria. Maaike vertelt ons over de muzikale reis die zij afgelopen jaren heeft afgelegd.

Maaike den Dunnen is Vlaardingse van origine en heeft 18 jaar in Vlaardingen gewoond voordat ze uit de stad verhuisde. Maar Vlaardingen zit nog steeds in haar hart. De release van haar nieuwste album gaf zij onder andere in de Kroepoekfabriek. En dat terwijl ze internationaal op tournee is geweest.

Van klassiek naar Jazz

Toen Maaike 18 was studeerde zij voor muziekdocente aan het conservatorium. “Ik speelde klassiek cello, maar tijdens mij opleiding hadden we het vak ‘improvisatie’ waarbij we naar jazzmuziek moesten luisteren. Ik was meteen helemaal verkocht en heb het roer direct omgegooid. Het mooie van jazz is dat er zoveel geïmproviseerd wordt. Elke avond is anders. Uiteindelijk wisselde ik zelfs naar de opleiding Uitvoerend Muzikant voor Jazz-zang en vanaf toen ben ik er nooit meer mee opgehouden haha!”

Maaike den Dunnen live in Stuttgart

Toch was het niet meteen haar plan om professioneel zangeres te worden. “Tijdens een voorspeelavond speelden we in een mooie, grote zaal en toen ik daar piano speelde dacht ik: ‘ja, dit is wat ik moet doen. Dit is mijn doel’. Maar er is nooit een vooropgezet plan geweest om professioneel muzikant te worden. Het liep gewoon zo. Ik had op een gegeven moment een eigen band, schreef veel nieuwe muziek en regelde steeds meer optredens. En van het één kwam het ander.”

Op tournee door 10 landen

Voor haar werk komt Maaike op veel leuke plekken. Ze heeft tot nu toe door tien verschillende landen getourd, waaronder België, Duitsland, Nederland, Tsjechië, Slovenië, Oostenrijk, Zwitserland en Indonesië. “Het jazzfestival op Bali was wel echt de leukste plek waar ik heb mogen optreden. Maar de grootste mijlpaal voor mij was het North Sea Jazz Festival! Maar dat was ook wel weer heel erg spannend, waardoor ik er misschien wat minder van heb kunnen genieten.”

‘Het North Sea Jazz Festival was de grootste mijlpaal’

Wanneer we Maaike vragen waar ze het meest trots op is, vertelt ze dat ze vooral dankbaar is dat het haar allemaal nog steeds lukt. “Het is een moeilijke sector. Er zijn veel jazzmuzikanten, maar weinig podia. De meeste podia richten zich op pop, omdat dat veel populairder is. Maar het lukt nog steeds. Daar ben ik heel blij om, want er zit ook enorm veel werk in. En ook niet onbelangrijk: ik heb er ook nog steeds heel veel plezier in!”

Het schrijven van eigen liedjes

Maaike gaat in de nabije toekomst weer aan de slag met het schrijven van nieuwe muziek. “Ik neem daar echt de tijd voor en ik zoek de stilte en de natuur op. Ook veel naar muziek luisteren helpt. En dan komen alle ideeën op een gegeven moment samen in je hoofd. Mijn liedjes zijn niet autobiografisch, maar komen voort uit mijn gevoel. Mijn mood die ik op dat moment heb. En dat gevoel probeer ik in die liedjes te leggen.”

New York als volgende stop?

Toen ik in New York was kreeg ik een uitnodiging om op te treden op een groot jazzpodium. Ik hoop dat ik het voor elkaar kan krijgen om daar binnenkort met een Amerikaanse band op te treden. De omgeving daar is zo inspirerend! De jazzmuziek komt natuurlijk uit Amerika, dus je merkt dat het daar veel meer leeft dan hier. Vorig jaar hadden ze zelfs mijn muziek ontdekt en stond er een recensie over mijn album in het Downbeat Magazine. Een toonaangevend jazzBlad uit Amerika. Dat was één van de tofste momenten van mijn carrière. Het zou dan ook super zijn als ik dan ook echt een keer mag zingen op de plek waar het vandaan komt!”

Je kunt Maaike’s tourdata in de gaten houden op haar website.

Lees ook:

NPO

Lara jaagt haar dromen na en maakt nu radio bij NPO: ‘Ik ben trots dat ik nooit heb opgegeven’

Lara is iemand die haar dromen volgt, hard werkt en niet opgeeft. Na tig afwijzingen te hebben gehad...

adv.