Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wim van The Amazing Stroopwafels spaart landen: ‘Ik moet er nog tien’

Door Rinske Lichtendahl 21 januari 2020

Ome Kobus heeft zijn linkerbeen verloren, in Hawaii, aan een haai! Iedere Vlaardinger kent de liedjes van The Amazing Stroopwafels en na 40 (!) jaar gaan ze nog steeds stug door. “We stoppen pas als we erbij neervallen”, aldus Wim Kerkhof: frontman, zanger, toetsenist en bassist van de band.

Wim is geboren in Rotterdam, maar opgegroeid in Vlaardingen. En daar woont hij nog steeds. Hij richtte The Amazing Stroopwafels op met Fred Piek, die solo verder ging, en treedt met zijn mede-Stroopwafels, Rien de Bruin en Arie van der Graaf, al jaren op.

Nooit de droom om professioneel muzikant te worden

Wim studeerde geschiedenis in Leiden. Toen hij stage ging lopen op een middelbare school vond hij dat maar niks: “Ik dacht, ik kom net van school, moet ik weer naar school. Ik dacht altijd dat ik muziek erbij zou houden als hobby. Maar ik kwam erachter dat ik geen docent wilde worden. Dus toen ging ik verder in de muziek. Dat was tenminste wél iets dat ik leuk vond.”

Spelen op straat

Toen hij samen met Fred Piek The Amazing Stroopwafels oprichtte, ging het eigenlijk heel snel. Dat kwam volgens Wim onder andere doordat ze op straat speelden: “We hadden het naar ons zin en mensen zagen dat. We kregen toen snel veel aanvragen voor optredens. En we vonden en vinden eigenlijk elk optreden even leuk: van een bejaardentehuis tot aan een theatervoorstelling. En dat is het allerbelangrijkste. Met een andere instelling zou het nooit gelukt zijn.”

14 optredens in één weekend

Natuurlijk komt het succes van The Amazing Stroopwafels ook door hard te werken. “Soms hadden we wel 14 optredens in het weekend. Dat vonden we ook hartstikke leuk, maar dat is wel zwaar. Al merk je dat niet eens als je bezig bent. Toen was ik in de 20. Nu ben ik 66, dus dat gaat me niet meer lukken hoor, haha!”

Deze hit stond afgelopen jaar op nummer 199 in de Top 2000

Optreden aan iemands sterfbed

Toch vindt Wim de intieme optredens het mooist. “We zijn op veel bijzondere plekken geweest. Af en toe in het buitenland, zoals in New York, maar de meeste optredens zijn gewoon in Nederland. Logisch ook. We hebben op veel gekke plekken gestaan, zoals een optreden in een lift. Maar we hebben ook een aantal keer aan iemands sterfbed mogen spelen. Het voelt heel bijzonder als iemand dat aan jou vraagt. Een hele eer en een optreden dat je nooit meer vergeet.”

Een boek en de Laurenspenning als waardering

Wim heeft altijd van zijn muziek kunnen leven en heeft nooit een uitkering moeten aanvragen. Natuurlijk waren er ook mindere tijden, maar door hard te werken kwam dat altijd goed. 2019 was volgens Wim een goed jaar: “We bestonden 40 jaar en mijn zoon schreef een boek over ons. Heel bijzonder, daar ben ik echt trots op! Maar we hebben ook de Laurenspenning in ontvangst mogen nemen. Het is natuurlijk het belangrijkst dat je plezier hebt in wat je doet, maar het is leuk dat andere mensen het ook waarderen.”

Landen verzamelen

Naast zijn passie voor muziek, heeft Wim nog een passie. En dat is het verzamelen van landen. “Ik wil alles gezien hebben. Van alle lidstaten van de VN moet ik er nog tien bezoeken. Dan ben ik in elk land geweest. Vroeger liep ik als klein jongetje al overal heen in Vlaardingen en Schiedam, zonder dat mijn ouders het wisten. Ik wist snel de weg. Ik heb een soort kaart in mijn hoofd waar ik alles aan link. We hebben met de Stroopwafels al ruim 7000 optredens gehad, maar ik weet precies waar welk optreden is geweest. We gaven zelfs korting aan steden waar we nog niet opgetreden hadden, zodat we daar ook eens kwamen, haha!”

In de gevangenis in Paraguay

Eigenlijk is de verzameling nooit compleet, maar dat hoeft ook niet volgens Wim. “Het is geen competitie, ik wil gewoon zo veel mogelijk zien. Ik wil ook geen avonturen meemaken, al is dat wel gebeurd. Zo zat ik in de gevangenis in Paraguay omdat ik in Tsjechië was geweest en maakte ik een orkaan mee in Saipan. Avonturen die ik liever niet had meegemaakt. Daarom heb ik liever ook geen stempels in mijn paspoort. Dat beperkt me om andere landen te bezoeken.”

Verhalen op het Moestuinfestival

Aanstaande zaterdag is het Moestuinfestival in de Stadsgehoorzaal en ook Wim komt daar optreden. Alleen niet hoe je het gewend bent van hem: hij komt namelijk niet zingen, maar verhalen vertellen over zijn reizen. “Het publiek mag een land roepen en dan vertel ik daar een verhaal over. Iets heel anders, maar wel erg leuk!” Ex-Stroopwafel Fred Piek is ook te zien op het Moestuinfestival en Wim zal ook een liedje met hem meezingen. Tickets koop je hier.

Lees ook het interview met Fred Piek:

Fred Piek

Iedereen kent de muziek van Fred Piek (en hij treedt weer op!)

Fred Piek is een succesvol muzikant uit Vlaardingen. Hij is vooral bekend van de band Fungus en natu...

adv.