Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wibo organiseert Flardinga Viert: ‘Het wordt iets minder groot dan vorig jaar, maar zeker niet minder leuk!’

Door Rinske Lichtendahl 6 september 2019

Vorig jaar was het een groot succes: de Slag bij Vlaardingen trok in totaal 60.000 bezoekers. Vorig jaar was het dus 1000 jaar geleden dat de historische Slag bij Vlaardingen plaatsvond. En na een gewonnen slag is het tijd voor… feest! Daarom dit jaar: Flardinga Viert! Wibo Broek zit in de organisatie en hij vertelt waarom ook dit evenement zeker een bezoekje waard is.

Wibo was vanaf het allerbegin al betrokken bij de organisatie. “In 2006 begon het eigenlijk allemaal. Stadsarcheoloog Tim de Ridder bracht het onder de aandacht. Wat veel mensen niet wisten was dat de slag bij Vlaardingen belangrijk was voor het ontstaan van Holland. Het graafschap van Dirk III breidde zich namelijk uiteindelijk uit tot de graafschappen van Holland.”

Terug naar Flardinga

In 2008 werd het eerste middeleeuwse evenement ter ere van de Vlaardingse geschiedenis georganiseerd: Terug naar Flardinga. Wibo legt uit: “Het idee was om er een jaarlijks evenement van te maken om zo toe te werken naar 2018. We hadden namelijk al meteen het idee dat we in 2018 de slag wilden naspelen! Helaas begon in 2008 ook de crisis, waardoor een jaarlijks evenement niet mogelijk was. Maar dat weerhield ons er niet van om de Slag bij Vlaardingen groots aan te pakken!”

‘Het is weer even wat anders dan de haring’

En het was een succes: er kwamen namelijk 60.000 mensen af op het spektakel. “De gemeente was ook heel enthousiast, omdat we een nieuw iets hebben voor de stadspromotie. Het is weer even wat anders dan de haring. Dus toen hebben we besloten ermee door te gaan.”

Vlaardingen kreeg bijna 750 jaar geleden stadsrechten

In 1273 kreeg Vlaardingen stadsrechten. Dat is in 2023 dus 750 jaar geleden. Het idee is daarom om daarnaar toe te werken met jaarlijkse, historische evenementen. Dit jaar dus met ‘Flardinga Viert’. Wibo vertelt: “Het wordt dit jaar iets minder groot dan vorig jaar, maar niet minder leuk! Ik ben een echte Vlaardinger. Ik woon hier al mijn hele leven, dus ik ken de mensen en dat motiveert me ook om me in te zetten voor dit soort activiteiten.”

Riddertoernooi in ’t Hof

Het weekend van 14 en 15 september is het zover: dan is het feest in de stad! Zaterdag en zondag overdag is er in het Oranjepark een riddertoernooi. “Hier zit ook echt een historische grondslag in. Verschillende graven uit verschillende graafschappen komen zich voorstellen en spelen het toernooi in een arena. Natuurlijk zijn er ook allerlei kraampjes en zijn er leuke dingen te doen. Zo kun je boogschieten en kunnen kinderen zelf ook een toernooi naspelen met speelgoedzwaarden.”

Huldiging van de ridders door de burgemeester én nachtburgemeester

Op zaterdag 14 september kan je de burcht van Graaf Dirk III bezoeken. Dit is in en rondom de grote kerk. “Het leven in de burcht wordt hier nagebootst. De ridders van het toernooi in het Oranjepark komen na het toernooi met een bloemenstoet naar de Grote Kerk om daar gehuldigd te worden door Graaf Dirk III en zijn vrouw Otilde. Graaf Dirk III wordt gespeeld door Leo Ijdo, de nachtburgemeester van Vlaardingen, en Otilde door Annemiek Jetten, de burgemeester van Vlaardingen.”

Middeleeuws banket en bal

Zaterdagavond vindt het echte feest plaats: een banket en een middeleeuws bal. Dit zijn dan ook de enige twee activiteiten waar je een kaartje voor nodig hebt. Je kan deze kopen via de Stadsgehoorzaal. “Uiteraard is er lekker eten, verzorgd door Traiteur De Culinair uit Vlaardingen, Vulcaanbier, lekkere wijnen en muziek! We vragen iedereen verkleed te komen, maar als je niks hebt kun je bij je kaartje een overgooier voor een tientje kopen. Tijdens het bal komen er verschillende bands en wordt er gedanst! Ik heb er in ieder geval zin in!”

Lees ook:

Flardinga Viert

Uittip: een middeleeuws feest tijdens Flardinga Viert!

Vorig jaar was het 1000 jaar geleden dat de Slag bij Vlaardingen werd gewonnen. Daarom is het dit ja...

adv.