Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Susan maakt kunst met een knipoog: ‘Mensen worden vrolijk en blij van mijn werk’

Door Rinske Lichtendahl 1 oktober 2019

Susan Ruiter heeft haar eigen galerie in Vlaardingen. Komende tijd staat de galerie in het teken van haar nieuwste expositie: Animalicious Art. Kunst waarbij honden en katten worden omgetoverd tot piloot, Fransoos of gangster. Volgens Susan vernieuwend, maar toch ook herkenbaar: “In al mijn werk zie je eigenlijk veel humor terug.”

Susan vertelt dat het schilderen begon als hobby, maar al snel merkte ze dat haar werk in de smaak viel. Nu heeft ze een grote galerie in Vlaardingen en heeft ze klanten in binnen- en buitenland. “Ik hoor vaak terug dat mensen vrolijk en blij worden van mijn kunst.”

Klanten in binnen- en buitenland

Susan werkt veel voor mensen die een schilderij willen dat bij hun interieur past. “Ik ga dan eerst op locatie kijken welke kleuren er in het interieur zitten en waar het schilderij komt te hangen. De klant kan dan ook zijn voorkeuren aangeven. Voordat ik begin met schilderen, maak ik wat schetsen zodat ik zeker weet dat we op één lijn zitten en dan begin ik met het schilderij. Ik breng het vervolgens ook weer langs bij de mensen. Dat is het leuke: dat je ziet dat het schilderij er uiteindelijk hangt.”

Ontwerpen

Die schetsen maken vindt Susan het allerleukst. “Je begint met een leeg vel en dan begin je met het creatieve proces. Dat vind ik écht het leukste van mijn werk. Dat is ook wel eens lastig, want als ik iets in mijn hoofd heb, moet ik het meteen schetsen. Anders kan ik niet verder met ander werk, haha! En als het kunstwerk dan uiteindelijk af is, vind ik het superleuk om te zien dat het vanuit de schetsen zo is geworden.”

kunst vlaardingen susan ruiter
Het werk waar Susan bekend om staat

Inspiratie uit de kleine dingen

Susan vertelt dat de inspiratie uit de kleine dingen komt. Dingen die om haar heen gebeuren. “Dat kan een patroontje zijn, of een houding van een persoon bijvoorbeeld. Maar ook vanuit aanvragen vanuit klanten hoor! Laatst wilde een klant een paard in het schilderij zien en ik had eigenlijk nog nooit iets met paarden gedaan. Maar nu heb ik gemerkt dat je daar eigenlijk heel leuke dingen mee kan doen, dus heb ik het ook in andere schilderijen verwerkt.”

Ondanks tegenslag toch succesvol gebleven

Toch gaat het leven niet alleen over rozen. Susan heeft een paar jaar geleden de strijd tegen borstkanker gevoerd én gewonnen. Maar dit is wel iets waar ze nog middenin zit: “Ik richt me de komende tijd vooral op wat ik leuk vindt. En dat is schilderen. Daar ligt echt mijn hart. En daarom ben ik ook heel blij en dankbaar dat dat nu zo goed gaat. Ik vind het nog steeds heel bijzonder dat mensen uit binnen- en buitenland mijn werk willen kopen. En ik ben heel trots dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken.”

Een nieuwe expositie: Animalicious Art

Haar nieuwe expositie is anders dan haar normale werk. “Dit is voor het eerst dat ik samenwerk met een fotograaf. De fotograaf Arend van der Salm fotografeerde honden en katten en ik heb daar om- en overheen geschilderd. Een grote uitdaging, omdat je erg gebonden bent. Maar het is wel heel leuk! Uiteindelijk hebben we het schilderij op dibond gedrukt met plexiglas eroverheen. Ik denk dat het heel wat anders is dan wat mensen van mij gewend zijn, maar de humor is hetzelfde!”

Susan Ruiter - kunst vlaardingen
Susan bij één van haar kunstwerken van Animalicious Art

1 april: humor niet alleen in haar kunst

Humor zit niet alleen in Susans kunst, maar ook in haarzelf. Als 1 april grap deed ze een oproep aan baasjes om plukken haar van hun huisdier in te sturen, zodat ze haar schilderijen realistischer kan maken. “Het was echt bedoeld als grap, maar ik kreeg er zoveel positieve reacties op. Iemand van een trimsalon wilde ons bijvoorbeeld maar al te graag uit de brand helpen, haha! Maar ook mensen die het heel graag wilden, omdat hun huisdier net overleden was. Dus ik dacht: ‘daar moet ik iets mee’. Nu kun je dus echt een plukje haar of de as van jouw huisdier in een schilderij van jouw huisdier laten verwerken. En nu merk ik pas hoe bijzonder en belangrijk zoiets voor iemand kan zijn.”

De expositie is te zien tot eind 2019. Kijk op de website voor meer informatie.

Lees ook:

huisdier

Je kunt nu de haren van jouw huisdier laten verwerken in een schilderij

Het begon allemaal als 1 april grap. Maar die is een beetje uit de hand gelopen. En nu kun je dus de...


Meer over Galerie Susan Ruiter ontdekken?

Galerie Susan Ruiter

galeries

Vandaag gesloten

Hoogstraat 125, Vlaardingen

Bekijk meer:galeries

adv.