Hier in Vlaardingen woonde ooit een heks
Wie dacht dat heksen alleen in sprookjes voorkomen heeft het mis. Er is namelijk ook een verhaal over een heks…
Rob Lichtendahl (69) is bezig met een bijzonder project. Hij verzamelde zo’n 20 Vlaardingse verhalen en het doel is om over elk van die verhalen een lied te schrijven. Hij heeft zojuist het tweede nummer klaar: “Na corona hoop ik mijn liedjes te kunnen spelen voor publiek.”
Rob groeide op in Vlaardingen en was vaak te vinden bij de voormalige sociëteit DAT aan de Hoogstraat. Daar werden folkgroepen uitgenodigd om sessies te spelen, of om op te treden. “Deze soos groeide uit tot zelfs folkartiesten uit het buitenland hier kwamen spelen. Ik hield enorm van de muziek van de Vlaardingse band Fungus, waar onder andere Fred Piek in speelde, maar ook van de folkmuziek die Bob Dylan speelde in die tijd.”
En toen wilde Rob zelf ook gaan spelen. Hij kocht een gitaar: eerst een oud barrel, later een goede Levin gitaar. “Ik heb een paar lessen gehad, maar ik tokkelde vooral een beetje ter ontspanning. Ik heb wel eens wat gedichten geschreven, maar zette ze nooit op muziek. Ik dacht altijd dat ik niet kon spelen en zingen tegelijkertijd, want ik kon dat met covers ook niet.”
In 2019 begon hij met zijn Vlaardingse project: “Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in de historie van Vlaardingen en ik kwam erachter dat er best veel verhalen, sagen en legendes zijn over onze stad die niet heel bekend zijn. Daar besloot ik liedjes over te gaan schrijven. Maar eerst heb ik grondig onderzoek gedaan naar die verhalen. Wat is er echt gebeurd en wat niet? Ik vind het belangrijk dat je weet waarover je zingt. Het archief, Jan Anderson (van het Streekmuseum, red.) en Robert Tetteroo (auteur van het boek ‘Vlaardingse sagen en legenden’, red.) hebben hier enorm bij geholpen.”
Rob rondde het onderzoek af en begon met het schrijven van de gedichten. “Ik heb vroeger veel in Engeland gewerkt, dus dat voelt als een natuurlijke taal voor mij. Een taal waarin ik me beter kan uitdrukken, zeker wanneer het om emotie gaat. En het Oudengels vind ik nóg mooier dan het hedendaagse Engels, dus besloot ik mijn liedjes in het Oudengels te schrijven. En gaandeweg kwam ik erachter dat wanneer ik het hele nummer zelf schrijf, inclusief de melodie, wél kan zingen en spelen tegelijk.”
Inmiddels heeft Rob het eerste liedje uitgebracht en naar aanleiding van zijn interview in het AD, werd hij uitgenodigd om het nummer bij Talk of the Town te spelen. Het tweede nummer is klaar, maar moet nog worden uitgebracht en ook het derde nummer is bijna afgerond. “Het zijn eigenlijk een soort ballades geworden. Het eerste nummer ‘The Batalley Maidens’ gaat over een Vlaardingse vrouw die werd beschuldigd van Hekserij.”
Tekst gaat verder onder de video.
Het tweede nummer is ook bijna af en heet ‘The Highstreet Rentier’. Dit gaat over een vrouw die krankzinnig werd. Rob legt het uit: “In Vlaardingen dacht men dat het om de vrouw van Burgemeester van Linden van den Heuvell ging, maar uit ons onderzoek bleek dat dat niet zo was. Waarschijnlijk is dit verhaal dus fictie, maar het is wel een bijzonder verhaal. Uiteindelijk vermoord de man een kat, waardoor ook de ziel van zijn vrouw sterft.”
“Voorlopig ben ik nog bezig met het derde nummer, een sprookje verzonnen door de Vlaardingse burgemeester Pieter Karel Drossaart”, aldus Rob. “En dan heb ik er nog 17 te gaan, haha! En als de coronacrisis voorbij is? Dan lijkt het me mooi om de liedjes voor publiek te kunnen spelen.”
In onze gids
Populaire rubrieken