Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jeroen en Nelleke willen alle tuinen in Vlaardingen groen maken

Door Rinske Lichtendahl 18 februari 2020

Nelleke en Jeroen zijn vrijwilligers bij Team Klavertje 4. Een stichting die de gemeente, maar ook Vlaardingers stimuleert om de stad zo groen mogelijk te krijgen. En dat begint bij jezelf. Daarom proberen Nelleke en Jeroen Vlaardingers te inspireren om natuurlijk te tuinieren.

We spreken af in de Heemtuin. Team Klavertje 4 vergadert daar regelmatig. De beheerders zoeken naar hele kleine kiemetjes van Hedera. Nelleke vertelt: “Als die te vroeg opkomen verdringen ze de rest van de bloemetjes. Eigenlijk is de Heemtuin het tegenovergestelde van natuurlijk tuinieren.”

Beleven van de natuur

Jeroen vertelt waar zijn passie voor de natuur vandaan komt: “Ik heb vroeger veel gevist en dan beleef je echt de natuur. Je ziet een ijsvogeltje en de futen die paren. Ik werk zelf ook al 25 jaar in het groen. Daardoor ben ik de natuur echt gaan waarderen en ik vind dat we er als mens schandalig mee omgaan. Vlaardingen was ooit de groenste stad van Europa maar dat zijn we allang niet meer. Veel keuzes worden gemaakt in het belang van de economie en dat vind ik zonde. En ik vind het ook zonde dat er zoveel dichtgetegelde tuinen zijn in onze stad. En als je ergens wat van vindt, dan moet je daar iets mee doen vind ik!”

De tegels eruit en groen erin

En dat doet hij ook: Jeroen is namelijk ook tuinman. En denk maar niet dat je hem kunt bellen voor een nieuwe schutting. “Ik haal juist de tegels eruit en leg groen aan. Dat is wat ik wil en waar ik voor sta. En de klanten die bij mij komen weten dat ook. Je merkt toch dat veel mensen nu weer een tuin willen voor de diertjes. Ik krijg steeds meer klanten die er bewust mee bezig zijn of er bewust mee willen omgaan.”

‘Ik wil dat onze volgende generatie óók nog een leuk leven kan hebben’

Nelleke is naast vrijwilliger bij Team Klavertje 4 ook nog voorzitter van Stichting Boombehoud Vlaardingen: “Ik ben groen eigenlijk heel mooi gaan vinden door het wandelen door de Zwitserse bergen. Groen is zo ontzettend belangrijk, maar het gaat jammer genoeg echt de verkeerde kant op. Als je je verdiept in de vooruitzichten van het klimaat, dan schrik je. En ik wil dat onze volgende generatie óók nog een leuk leven kan hebben. En dat begint bij jezelf, want natuurlijke tuinen zorgen onder andere voor een betere wateropvang en een grotere biodiversiteit. En dan krijg je ook meteen veel verschillende bijen, vlinders en vogels in je tuin.”

De cursus Natuurlijk Tuinieren

De cursus Natuurlijk Tuinieren is er dus om mensen te inspireren om een groenere tuin aan te leggen. Nelleke vertelt dat het ook belangrijk is dat kinderen opgroeien met natuur: “Als je herinneringen maakt in de natuur, in plaats van achter de computer, dan heb je er later ook meer respect voor en zie je de voordelen ervan in. En het is nu al heel normaal om een stukje minder vlees te eten, dus eigenlijk zou het ook weer heel normaal moeten zijn om een groenere tuin te hebben.”

Groene tuin meer werk?

Maar een groene tuin betekent toch dat je veel in de tuin moet werken? Daar is dus niks van waar volgens Jeroen: “Twee keer een halve dag in het jaar is echt genoeg. Eigenlijk heb je evenveel tijd nodig voor het schoon krijgen van de tegels en het onkruid er tussenuit halen.”

Je kunt je op Facebook aanmelden voor de cursus Natuurlijk Tuinieren.

Lees ook:

bloemenhuis de ridder

Margot is al 12,5 jaar bloemist: “Oudjes zijn veel romantischer”

Margot is al 12,5 bloemist bij Bloemenhuis de Ridder op de Loper. Je vindt deze zaak in de Jumbo, ma...

adv.