Iedereen kent de muziek van Fred Piek (en hij treedt weer op!)

Door Rinske Lichtendahl 10 september 2019

Fred Piek is een succesvol muzikant uit Vlaardingen. Hij is vooral bekend van de band Fungus en natuurlijk The Amazing Stroopwafels. Later ging hij solo verder. En dat doet hij nog steeds, al speelt hij ook soms samen: eind september geeft hij een dubbelconcert met Marjolein Meijers in de Stadsgehoorzaal Vlaardingen.

Even terug in de tijd

Fred begint enthousiast te vertellen waar zijn passie voor muziek, en dan vooral voor folkmuziek vandaan komt: “In de jaren ’60 werd folkmuziek al langzaamaan populair in Nederland. Dat was meer de Amerikaanse folk, zoals Bob Dylan. Zelf ging ik in die tijd vaak naar Engeland en belandde dan vaak op folkfestivals. Daar raakte ik helemaal gefascineerd door die muziek en ben ik zelf ook steeds meer die muziek gaan spelen. En daar is uiteindelijk Fungus uit ontstaan: het begin van mijn carrière.”

Al die willen te Kaap’ren Varen

Fungus was een succesvolle band in de jaren ’70 die volksliedjes weer populair maakte door ze te moderniseren en te spelen als popmuziek. Hun grootste hit was Kaap’ren Varen. Het liedje ken je waarschijnlijk wel, maar Fungus gaf er hun eigen draai aan, waardoor het weer enorm populair werd. “We waren verbaasd hoe snel het ging. De elpee werd een groot succes. We hielden er ook een hoop optredens aan over, dus dat was een hele mooie start! Door het succes van Fungus kon ik leven van het werk als muzikant.”

Het einde van Fungus, maar het begin van The Amazing Stroopwafels

Uiteindelijk stopte Fungus ermee door de opkomst van punk- en discomuziek, maar dat was voor Fred geen reden om te stoppen als muzikant. Hij ontmoette Wim Kerkhof en ze besloten in 1979 op straat te gaan spelen als ‘The Amazing Stroopwafels’. Op de Lijnbaan in Rotterdam. “Dat ging heel snel heel goed. Naast dat het goed verdiende, kregen we er ook veel optredens uit. En doordat ik al in veel zaaltjes had gespeeld, had ik een groot netwerk. Zo zijn we weer begonnen met zaaloptredens.”

De cirkel is rond

Na een aantal jaar verliet Fred The Amazing Stroopwafels om zich op andere dingen te richten. Na een aantal andere samenwerkingen ging hij solo. “Als solomuzikant heb ik verschillende platen opgenomen. Eerst met eigen liedjes, maar met mijn laatste plaat ben ik toch weer teruggegaan naar de folkmuziek. Terug naar waar ik begonnen was in 1969. De cirkel is rond. Op alle momenten uit die cirkel kijk ik met veel plezier terug. Maar het succes van Fungus springt er wel uit. En het succes dat we hadden op straat met The Amazing Stroopwafels.”

Fred Piek tijdens zijn presentatie van zijn laatste album in de Kroepoekfabriek

Concert in de Stadsgehoorzaal

Wie denkt dat Fred nu klaar is met muziek maken heeft het mis. 27 september geeft hij een concert in de Stadsgehoorzaal, samen met Marjolein Meijers en Onno en Walter Kuijpers. “De oom van Walter en Onno zat vroeger in Fungus. Zo zie je maar weer hoe klein de wereld is. Onno en Walter kwamen altijd naar onze optredens kijken en met Walter heb ik het album ‘Vroeger is terug‘ opgenomen. En nu geven we dus samen een concert.”

Een avond met een Vlaardings tintje

Fred vertelt wat we kunnen verwachten tijdens het concert: “We spelen allebei ons eigen repertoire, maar we zullen ook nummers samen spelen. Ik speel mee met hun nummers en zij met die van mij. Zo krijgen de liedjes toch weer een andere dimensie. Ook krijgt de avond een Vlaardings tintje. Ik heb namelijk een lied geschreven over de haringvangst. Dat lied speel ik daar voor het eerst. Een goede reden om te komen kijken dus!”

Er zijn nog tickets voor Freds concert. Die koop je hier.

adv.