Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Els is al 35 jaar zwemjuf bij de Kulk en gaat nu met pensioen

Door Rinske Lichtendahl 5 november 2019

Grote kans dat Els jou ook heeft leren zwemmen. Ze is namelijk al 35 jaar zwemjuf in Vlaardingen. Ze is nu 63 en gaat met pensioen. Maar dat betekent niet dat ze stil gaat zitten. Integendeel: Els zal nog regelmatig in het zwembad te vinden zijn en heeft een wandelgroep opgericht om goede doelen te steunen.

Els is 63 jaar maar begon in het zwemonderwijs op haar 16e. “Toen was het niet mijn beroep hoor, maar meer iets voor erbij. Omdat ik het leuk vond! Ik deed ook altijd al waterpolo en wedstrijdzwemmen dus zo ben ik erin gerold.”

Al 35 jaar in dienst

Els stopte met zwemles geven tot ze trouwde en later ook kinderen kreeg. “Maar toch ben ik uiteindelijk weer begonnen in het Holybad bij Zwemvereniging Vlaardingen Schiedam (ZVVS). Ik dacht eigenlijk dat ik het tijdelijk zou doen, maar ik vond het zo leuk dat ik ben blijven plakken haha! En nu ben ik al 35 jaar in dienst bij de Kulk. Maar nu stop ik over zes weken.”

Veel meer dan alleen zwemles

Els deed meer dan alleen zwemles geven. Zo gaf ze ook nog aquasporten, zoals aquajoggen, zwangerschapszwemmen, teddybeerzwemmen (zwemmen met je baby of dreumes), zwemmen met moeilijke kinderen en hydrotherapie voor mensen die revalideren.

‘Zwemles geven vind ik echt het allerleukst’

De laatste jaren heeft Els zich alleen op zwemles gefocust: “Zwemles geven vind ik echt het allerleukst. En dan vooral de kinderen die al een beetje kunnen zwemmen. Dat komt doordat je die kinderen over bepaalde drempels heen helpt. Dat kan te maken hebben met iets durven, het leren van nieuwe slagen of met conditie. Je ziet kinderen echt vooruit gaan en dat is super!”

Tekst gaat verder onder de foto

zwemles vlaardingen

Toch heb je als zwemjuf een grote verantwoordelijkheid. En dat werd voor Els duidelijk toen ze in het Holybad werkte: “Er kwam een hele klas met kinderen die allemaal hun C-diploma al hadden. Die kwamen daar eigenlijk een soort gymmen. Maar wat de juffrouw niet had gemeld, is dat er een nieuw jongetje bij zat. Hij kwam uit Suriname en had nog nooit een zwembad gezien. Maar toen de rest in het water sprong, deed hij dat ook. Ik denk dat je als zwemjuf een soort derde zintuig hebt voor dit soort situaties. Gelukkig was ik er op tijd bij, maar ik zal het nooit meer vergeten.”

Zwemmen en lopen voor het goede doel

Els vertelt dat ze de evenementen die bij de Kulk worden georganiseerd altijd erg leuk vindt: “Zo organiseren we al vier jaar een zwemmarathon waarbij we zes uur lang zwemmen in estafette. Daarmee halen we dan geld op voor het goede doel.”

En dat is iets waar Els zich ook meer mee zal bezig houden als ze met pensioen is. Ze heeft namelijk een wandelgroep opgericht waarmee ze geld inzamelt voor het goede doel: “Elke maandagochtend lopen we met een groep 8 of 9 kilometer door de Broekpolder. Ik vraag iedereen om een kleine bijdrage en dat gaat dan naar het goede doel. We hebben nu een groep van 18 mensen dus dat is ook gewoon heel erg gezellig!”

Een tweede thuis

Els en haar man hebben een stacaravan in Luxemburg en met haar pensioen wil Els daar welverdiend gaan genieten. “Maar als ik hier ben zal je me nog regelmatig in het zwembad zien hoor. Ik geef dan één avond les en wil ook zelf minimaal twee keer per week blijven zwemmen. Het is immers toch een beetje mijn tweede thuis geworden.”

Ook leuk:

Boswachter broekpolder

Eric is boswachter in Vlaardingen en je gelooft nooit wat hij allemaal meemaakt

Eric Muijselaar is boswachter. Of nouja, eigenlijk is hij boswachter, buitengewoon opsporingsambtena...


Meer over Zwem- en Recreatiebad De Kulk ontdekken?

Zwem- en Recreatiebad De Kulk

zwembaden

Geopend07:00 - 20:30

Westlandseweg 200, Vlaardingen

Bekijk meer:zwembaden

adv.