Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dirk-Jan zorgt er al 20 jaar voor dat de sinterklaasintocht één groot feest wordt

Door Rinske Lichtendahl 12 november 2019

Dirk-Jan van der Ende is dé man achter de sinterkaasintocht. Van de sponsoring tot aan de vlaggen op de boot: hij regelt het. Met een team van honderden andere vrijwilligers natuurlijk. Want naast Dirk-Jan zijn er nóg twaalf andere bestuursleden die hun eigen groepen aansturen.

Dirk-Jan is naar eigen zeggen een echte Haringkop. Op zijn twaalfde ging hij bij de jeugdbrandweer en later werd hij brandweerman van beroep. Dat doet hij sinds een jaartje niet meer: “Des te meer tijd is er voor Sinterklaas”, aldus Dirk-Jan. En we mogen hem dankbaar zijn: hij zorgt er namelijk al 20 jaar voor dat de sinterklaasintocht elk jaar weer één groot feest wordt!

Één van de grootste intochten van Nederland

Veel Vlaardingers weten misschien niet dan ‘onze intocht’ één van de grootste is van heel het land. Dirk-Jan: “Daar ben ik echt trots op. We hebben zoveel vrijwilligers die meewerken en heel veel Vlaardingse sponsors, dat is gewoon top. Daardoor kunnen we zoveel meer doen.”

Oorringen en rode lippen zijn lelijk

De Vlaardingse intocht was ook één van de eerste die veranderingen doorvoerde. Lang voor de discussie al. “We deden allang niet meer aan oorringen en rode lippen. Dat vonden we gewoon lelijk. We hebben ook al heel lang themapieten, zoals boerenpiet en een bakkerspiet. En ja, nu hebben we ook wat roetveegpieten. Al zien die er wel anders uit dan bij de landelijke intocht. Onze hebben veel meer roet. En wij houden het bij een combi.”

‘De landelijke intocht naar Vlaardingen? Absoluut niet.’

We vroegen Dirk-Jan of hij het leuk zou vinden als de landelijke intocht in Vlaardingen komt. “Nee, absoluut niet. Wij hebben zoveel sponsors, zoveel vrijwilligers en zoveel pieten met wie we de intocht elk jaar weer tot een succes maken. Ik wil niet dat die op de tweede plaats gezet worden. Het wordt dan ook nóg drukker. Toen de intocht in Maassluis was, kwamen heel veel inwoners naar onze stad. Met Schiedam precies hetzelfde. Ik wil niet dat Vlaardingers naar een andere stad gaan omdat het hier te druk is.”

Kippenvel door blije kinderen bij de intocht

Dirk-Jan doet alles vrijwillig. En dat is nogal wat. “Tja, sommigen zeggen dat ik gek ben, maar het zit gewoon in mijn bloed. Mijn vader heeft in Vlaardingen het eerste Haring- & Bierfeest georganiseerd. En ook ik vind het leuk om mooie dingen voor de stad te organiseren. En als je Sinterklaas binnen ziet varen, dan is dat toch het mooiste wat er is? Ik krijg er kippenvel van, zeker omdat ik weet hoeveel kinderen en ook ouders er blij van worden. Dat is waar ik het voor doe.”

Iets doen voor een ander

Het bijzonderste van de intocht vindt Dirk-Jan de inzet van de vrijwilligers. “Je ziet dat ze het echt voor de kinderen doen. Zo was er laatst een piet die zag dat een kindje ernstig ziek is en in quarantaine ligt. Daardoor mag hij het kindje helaas niet in levende lijve opzoeken, maar daarom gaan ze wel een klein filmpje opnemen, speciaal voor hem. Dat zijn de mooie dingen: dat zoveel individuen in die grote groep van vrijwilligers kleine dingen doen voor een ander. En iets doen voor een ander: dat is Sinterklaas.”

Kun je er niet bij zijn? De Vlaardingse intocht wordt dit jaar voor de vierde keer live uitgezonden. Je kunt hem bekijken op de website en op Facebook. Leuk!

Ook leuk:

sinterklaasintocht 2019 vlaardingen

Dit is wat je moet weten over de intocht van Sinterklaas

Het is alweer bijna tijd en dan kunnen we weer met z'n allen onze schoen zetten! Binnenkort is de in...

adv.