Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Arjen van Heel Holland Bakt: ‘Ik begon ooit met standaard bakmixen’

Door Rinske Lichtendahl 11 februari 2020

Nederland was in de ban van Heel Holland Bakt dat zondagavond door Anouk uit Waalwijk gewonnen werd. Maar stiekem zijn wij veel trotser op Vlaardinger Arjen Brijs. Hij schopte het tot in de tent en door hem gingen de ijzerkoekjes viral! Hij vertelt alles over zijn avontuur.

Arjen is geboren in Vlaardingen en toen nooit meer weggegaan: “En ik ga ook nooit meer weg. Ik heb hier mijn familie en vrienden en ik ben gehecht aan de stad. Ik loop graag hard in de Broekpolder en doe aan trimzwemmen in de Kulk. Een andere grote hobby is wintersport. En natuurlijk bakken!”

Hoe is dat bakken begonnen?

“Eigenlijk toen ik uit huis ging. Mijn moeder bakte vroeger zelf taarten en mijn oma bakte ook veel. Dus toen ik op mezelf ging voelde het eigenlijk logisch om zelf taart of cake te maken als er visite langskwam. Maar ik begon gewoon met de kant-en-klare bakmixen hoor, haha!”

Maar nu maak je alles zelf?

“Ja! Op een gegeven moment raakte ik verslaafd aan de bakprogramma’s van Rudolph van Veen op 24Kitchen. Ik kon dat echt bingewatchen haha! En ik zag dat hij alles zelf maakte. Dat wilde ik ook proberen. En toen heb ik de lat steeds hoger gelegd. Dat is ook iets dat in me zit: als ik ergens aan begin wil ik het steeds beter kunnnen.”

En wat is er dan zo leuk aan bakken?

“Meestal is het leuk, want ik raak ook snel geïrriteerd als het niet lukt. Maar als het wel lukt staat er een mooie, lekkere taart op tafel die ook nog eens uniek is: je kunt hem bij geen enkele bakker kunt kopen. En het leuke is ook de waardering die je krijgt van vrienden, familie of collega’s. Ik heb wel eens het compliment gehad dat mijn taart lekkerder was dan een Koekela. Geen idee of dat echt zo is hoor, maar de waardering is wel heel leuk!”

Je hebt vorig jaar ook meegedaan aan Heel Holland Bakt. Waarom besloot je nog eens mee te doen?

“Vorig jaar was ik best gefrustreerd dat ik nét de tent niet heb gehaald. Ik wilde het daarom nog één keer proberen. En ik ben supertrots dat ik het nu wel heb gehaald. Het hoogtepunt van dit seizoen was toch wel het streekspektakel: de keteltaart met ijzerkoekjes en jenever. Ik vind het ijzerkoekje een leuk en lekker koekje en ik wilde eigenlijk dat de rest van Nederland dit koekje ook leerde kennen. En volgens mij is dat aardig gelukt. Het was zo tof om te zien hoe veel aandacht er daarna voor het ijzerkoekje en de Molen was!”

‘Het was zo tof om te zien hoe veel aandacht er daarna voor het ijzerkoekje en de Molen was!’

Maak je het Vlaardingse ijzerkoekje ook vaak thuis?

“Ja, het ijzerkoekje was een van de dingen die ik thuis voor het eerst maakte. Eerst gewoon met de bakmix van de molen, maar later gaf ik er steeds meer mijn eigen draai aan. Zo heb ik ze laatst nog gemaakt met jenever in plaats van water. Water is ook maar water, dat smaakt naar niks. En nu had ik ijzerkoekjes met een subtiele smaak van Jenever. Best goed gelukt! Maar voor Heel Holland Bakt ben ik voor een recept gegaan uit het boekje van bakkerij Hazenberg.”

Krijgen we in er in Vlaardingen nu een nieuwe bakkerij bij?

“Voorlopig niet hoor! Ik wil mezelf nu vooral verder ontwikkelen. Bijvoorbeeld in taarten die er mooi uitzien en ook nog eens lekker smaken. Ik wil niet dat je dan met je mond vol marsepein zit zegmaar. Dus ik ga lekker verder met bakken en dan zie ik wel wat er op mijn pad komt.”

En stel je hebt geen zin of tijd om te bakken: waar haal je dan volgens jou het lekkerste gebak in Vlaardingen?

“Oh, dat vind ik lastig, want ik heb niet alle bakkers uitgeprobeerd. Ik weet wel dat ik het gebak van Voskamp, voorheen Hazenberg, erg lekker vind. En mijn moeder werkt daar. Maar ook het gebak van Molendijk of Jan Boer is heerlijk hoor!”

Heb je nog tips voor startende bakkers?

“Wees niet bang om te beginnen! Voor de basis van een taart heb je eigenlijk niet meer nodig dan ei, suiker en bloem. En dan heb je al een prima biscuit. Als je daar lekkere slagroom en fruit op doet heb je eigenlijk al een heerlijke slagroomtaart die je niet meer wilt omruilen voor die uit de supermarkt!”

Lees ook:

heel holland bakt

Het loopt storm bij de molen door Heel Holland Bakt (video)

Vlaardinger Arjen Brijs maakte afgelopen zondag bij Heel Holland Bakt indruk met zijn Schiedamse Ket...

adv.