Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Annette helpt dieren aan een nieuw baasje: ‘Blinde Becky woont nu in Groningen’

Door Rinske Lichtendahl 14 januari 2020

Annette Hermes werkt al jaren bij het Dierenopvangcentrum in Vlaardingen, eerst als vrijwilliger en nu als vaste kracht. “De passie voor dieren heeft er altijd al in gezeten en daar wilde ik iets mee.”

Het Dierenopvangcentrum in Vlaardingen is een voorbeeldasiel voor het hele land: ze hebben een mooie natuurtuin waar de honden kunnen spelen, ze zijn megapopulair op Facebook, de doorloopsnelheid van de dieren is hoog en ze hebben meer dan honderd vrijwilligers.

Van secretaresse naar dierenverzorgster

Annette vertelt hoe ze bij het asiel terecht is gekomen: “Ik ben jaren secretaresse geweest, maar op een gegeven moment kwam er bij een beroepskeuzetest toch echt wel uit dat mijn passie bij dieren lag. Toen ben ik als vrijwilliger begonnen bij Dierenopvangcentrum Vlaardingen en deed vooral administratie. Later kwam ik in dienst en toen ben ik eigenlijk alles gaan doen: van honden verzorgen tot kattenverkoop en de administratie die daarbij hoort.”

Meer dan honderd vrijwilligers

Annette is één van de zeven vaste krachten. De rest, ruim honderd andere mensen, werkt bij het asiel als vrijwilliger. “Het is leuk om te zien dat mensen die zelf geen dieren kunnen hebben, dat ze hier toch met de beestjes bezig kunnen zijn. En je ziet dat er echt hele vriendengroepen door kunnen ontstaan. En voor iedereen is het het belangrijkst dat de dieren krijgen wat ze nodig hebben.”

Maar is het ook niet heel zwaar werk? Wil je niet het liefst elk dier mee naar huis nemen? Dat valt mee, volgens Annette. “Je voert ook de gesprekken met de nieuwe baasjes zodat je weet of het een goede match is of niet. Zo weet je zeker dat de dieren goed terecht komen”

Zelf geadopteerd

Toch heeft Annette een aantal dieren uit het asiel geadopteerd: kittens Cookie en Monster en hond Soeffie. En Soeffie heeft wel een heel bijzonder verhaal: “Soeffie was zwaar verwaarloosd en zat bij mij in de pleegopvang. Hij was extreem mager en moest zelfs een bloedtransfusie ondergaan. Gelukkig hebben we dit door donaties kunnen doen. En toen hij weer de oude was kon ik geen afscheid nemen.”

De hondenspeeltuin van het Dierenopvangcentrum

De hondenspeeltuin van het Dierenopvangcentrum

Honden met gedragsproblemen

De liefde voor dieren heeft er bij Annette altijd al ingezeten. Ze werkte twee jaar als vrijwilliger, heeft zelf altijd dieren gehad en heeft ook een bevoegdheid voor het geven van hondentrainingen. Het werken met honden vindt ze ook bij het asiel het allerleukst: “Het is erg leuk om honden met gedragsproblemen weer in goede banen te leiden. Zeker als dat lukt natuurlijk. Onze trainersgroep is daar volop mee bezig.”

Een wachtlijst van 16 honden

In het asiel maak je hele mooie momenten mee, maar ook minder leuke momenten: “Mensen die hun dier komen afstaan hebben vaak een triest verhaal. Vaak zijn het geldkwesties, allergieën of de baasjes hebben mentale problemen. Maar andere keren heeft de hond te weinig aandacht en tijd gekregen waardoor hij gedragsproblemen is gaan ontwikkelen. Dat is vooral triest voor de hond. We hebben een wachtlijst waar nu 16 honden op staan om afgestaan te worden, maar we zitten vol.”

Blinde Becky

“Het is supermooi als er zieke dieren binnenkomen die we door donaties weer beter kunnen maken,” aldus Annette. “Een van de mooiste verhalen was van Blinde Becky. Zij had haar bekken gebroken, het was echt een hoopje ellende. En uiteindelijk kwam een stel helemaal uit Groningen om haar op te halen. Dat zijn echt heerlijke momenten. En dat is ook waar je het voor doet.”

becky vlaardingen

Marta en Rense kwamen helemaal uit Groningen om blinde Becky uit Vlaardingen te adopteren

We schrijven geregeld over dieren die in het asiel zitten en op zoek zijn naar een fijn thuis. Dan i...


Meer over Dierenopvangcentrum Vlaardingen ontdekken?

Dierenopvangcentrum Vlaardingen

dierenopvang

Gesloten13:00 - 16:00

Koggehaven 16, Vlaardingen

Bekijk meer:dierenopvang

adv.