Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ingrid is dierenartsassistente: ‘We adviseren, we helpen, maar we troosten ook’

Door Rinske Lichtendahl 13 augustus 2019

Ingrid is gek op dieren. Het is dan ook geen wonder dat ze het beroep kraamverzorgster inruilde voor dierenartsassistente bij dierenartspraktijk S. van Zwol. En dan is ze ook nog beheerder van de dierenweide in het hof én heeft ze zelf Guus de kater.

Terwijl we plaatsnemen wordt achter ons een teckel onder narcose gebracht voor een gebitsreiniging. De andere teckel zit alweer in de wachtkamer bij hun baasje bij te komen. Ingrid begint te vertellen hoe ze in het vak terecht is gekomen: “Ik heb hier op mijn zestiende stage gelopen, dat is nu 40 jaar geleden!”

Van kraamverzorgster tot dierenartsassistente

“Na de middelbare school besloot ik toch een opleiding te doen tot kraamverzorgster. Dat heb ik een paar jaar gedaan, maar ik miste het werk als dierenartsassistente te veel. En toen ik Marjolein, die hier al werkte, tegenkwam in de sportschool vroeg ik of ze nog een assistente nodig hadden. En toen kon ik al snel aan de slag. Je leert het meest in de praktijk, maar omdat ik het zelf fijn vond heb ik nog wel een opleiding gedaan. En inmiddels zijn ben ik alweer 30 jaar collega’s met Marjolein.” Marjolein, die bezig is met de teckel, steekt haar hoofd om de hoek: “Maar we blijven 28!”

Een grote liefde voor dieren

Ingrid vertelt wat het beroep dierenartsassistente zo leuk maakt: “Ik heb een grote liefde voor dieren. Als je in mijn telefoon kijkt zie je ook alleen maar plaatjes van puppy’s”, lacht ze. “Het werk is ook heel divers. Er is eigenlijk niets wat ik niet leuk vindt. Behalve konijnen met maden. Dat vind ik goor. En zielig.”

‘We adviseren mensen, we helpen mensen, maar we troosten ook mensen.’

Meer dan alleen dierenarts

In de praktijk is het contact met mensen ook bijzonder. Dat merk je al wanneer de teckel die net zijn gebitsreiniging heeft gehad voorzichtig wordt teruggegeven aan het baasje en zij advies krijgt over de nazorg. “We hebben geen aparte baliemedewerker, maar doen zelf al het contact met de mensen. Mensen voelen zich vertrouwd hier. Het lijkt hier soms wel een huiskamer, haha! We moedigen mensen ook aan te bellen met hun vragen. We zijn een laagdrempelige praktijk en zijn meer dan alleen dierenarts. We adviseren mensen bijvoorbeeld ook over het gedrag van hun hond. Zeker met honden die uit het buitenland komen is dit soms complex. We adviseren mensen, we helpen mensen, maar we troosten ook mensen”, aldus Ingrid.

Van geit tot schildpad

Als dierenartsassistente maak je bijzondere en gekke momenten mee. “Het bijzonderste dier dat hier is geweest is een geit. Die kwam bloedprikken. Al komen er ook wel eens schildpadden of papegaaien. Ik ben zelf beheerder van de dierenweide in het Hof, maar daar laten we gewoon een veearts voor komen.”

Dieren redden is het mooist

De bijzonderste momenten bestaan volgens Ingrid uit spoedgevallen: “Een keizersnede is superbijzonder. Zeker als je het nest later terug ziet en het goed gaat met de puppy’s. Of als een dier een maagtorsie heeft bijvoorbeeld. Dan is het echt erop of eronder. En als het dan lukt om te helpen, maakt dat me heel blij. Dat zijn de mooie dingen van het vak.”

adv.