Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Annemei Kalden van Bag to the Future: ‘Al mijn tassen zijn uniek en handgemaakt’

Door Layla Pansier 24 januari 2020

Waar een ‘passie voor een mooi tassie’ allemaal niet toe kan leiden! Het begon allemaal met het verkopen van vintage tassen, die ze scoorde op rommelmarkten en brocante markten in Frankrijk. Inmiddels heeft Annemei Kalden (30) haar eigen tassenmerk: Bag to the Future. In haar atelier aan de Koningin Wilhelminahaven is ze dagelijks aan het werk voor haar unieke collectie handgemaakte, leren tassen.

“Besmet door mijn ouders struinde ik al op jonge leeftijd rommelmarkten af,” begint Annemei Kalden te vertellen. ”Heerlijk vind ik dat: de kick van het zoeken én natuurlijk het vinden van mooie vintage pareltjes. Voor de verkoper is het vaak niet veel meer waard, maar ik zie mogelijkheden.”
En zo kwam Annemei regelmatig thuis met een of meerdere mooie tassen die ze voor een prikkie had gekocht. En al snel bleek toen dat ze niet de enige was die betoverd was door de brocante buidels uit Frankrijk. “Vrienden en familieleden reageerden heel enthousiast toen ze zagen waar ik mee thuis kwam en vroegen of ik ook voor hen zo’n mooie tas kon regelen. Hiermee ontstond het idee om de vintage tassen online te gaan verkopen. Ik maakte een website en diezelfde avond was mijn eerste vintage collectie al uitverkocht.”

Van vintage naar handgemaakt

Het idee om zelf tassen te ontwerpen ontstond toen er steeds meer vraag kwam naar shoppers en andere meer moderne modellen. “Ik kon alleen totaal niet naaien,” lacht de Vlaardingse ondernemer. “Maar als ik iets in mijn hoofd heb, dan moet ik daar wat mee. Ik vroeg mijn schoonmoeder, die wel aardig met een naaimachine wist om te gaan, om me te helpen. Mijn eerste ontwerpen zijn door haar gemaakt.”

‘Ik kon eerst niet eens naaien. Maar als ik iets in mijn hoofd heb, dan moet ik daar wat mee’

Inmiddels is er in een paar jaar een hoop veranderd. In plaats van haar schoonmoeder, is het Annemei zelf die haar eigen ontwerpen omtovert tot originele, handgemaakte creaties. En dat in haar eigen atelier. “Ondanks minder geslaagde pogingen in het verleden, besloot ik toch om weer op naailes te gaan en mij te gaan verdiepen in het bewerken van leer,” vertelt ze. “Ik ben heel blij dat ik dat gedaan heb, want hierdoor kan het creatieve proces veel sneller uitgewerkt worden en worden de ideeën in mijn hoofd sneller werkelijkheid. Daar houd ik van.”

Vintage Birkin bag

Het starten van haar eigen bedrijf was overigens niet mogelijk geweest zonder een wel heel speciale vondst. Op één van haar bezoeken aan een Franse rommelmarkt stuitte Annemei namelijk tegen een Hermès Birkin Bag. Voor degenen die dit niet zoveel zegt: dit is een zeer bekende en gewilde designer tas, waar zelf wachtlijsten voor zijn. “Ik wist niet meteen dat het een echte Birkin Bag was, maar hij leek er wel erg op en het was een tas van hoge kwaliteit,” vertelt de in Vlaardingen geboren en getogen tassenontwerper. “Daarom ging ik ermee naar de Hermès winkel in Amsterdam. Daar konden ze het ook niet met zekerheid zeggen. Op het hoofdkantoor in Parijs konden ze mij dit wel vertellen en dus ging ik naar de Franse hoofdstad. Daar bleek dat ik in het bezit was van een origineel exemplaar dat een paar duizend euro waard was. En ik had er maar drie euro voor betaald.”

Annemei had duidelijk een echte schat gevonden. En een heus collectors item. Toch besloot ze de tas te verkopen. Annemei: “Als vintage tassenliefhebber vond ik het best moeilijk om er afstand van te doen, maar het was voor een goed doel. De verkoop van de Birking Bag leverde mij mijn startkapitaal voor Bag to the Future. Ik heb er geen moment spijt van gehad!”

‘De verkoop van de Birkin Bag leverde mij mijn startkapitaal voor Bag to the Future’

En zo begon Annemei als professioneel tassenontwerper. Ze kocht een industriële naaimachine van haar ‘Birkin-geld’ en ging fulltime verder met haar droom, terwijl ze ervoor haar bedrijf nog naast haar baan runde.

Bag to the Future
Zelfs de foto’s voor haar website en Instagram kanaal maakt Annemei zelf.

Unieke tassen

Annemei maakt tassen van hoge kwaliteit leer van Nederlandse bodem, waarvan ze de productie zelf van A tot Z in eigen handen neemt. Ze maakt niet alleen zelf het ontwerp, maar zoekt ook zelf het leer uit, wat ze snijd en plakt en in elkaar zet. Elk exemplaar is uniek. Op haar website kun je een basismodel uitzoeken, waarna je zelf kunt bepalen wat de afwerking wordt: welke sluiting, wel of geen extra vakje, met of zonder verstelbare band, of met een extra binnentasje… Er is heel veel mogelijk. “Dat vind ik het leukste aan mijn tassen: iedereen model is uniek en iedereen krijgt een tas die bij haar past,” vertelt Annemei. “Naast de basismodellen die je zelf kunt aanpassen, ontwerp ik ook tassen voor mijn limited edition collectie. Zo kan ik altijd nieuwe ideeën blijven bedenken en ontwerpen.”

Ook leuk om te lezen:

Noi! Mode Vlaardingen - Eigenaressen Mir & Mar

Mir & Mar van Noi! Mode: ‘We vinden het belangrijk dat onze klanten het idee hebben dat ze altijd terug kunnen komen’

Bij Noi! Mode kom je niet alleen maar om kleding te kopen. Je komt er voor ‘ouderwetse gezelligheid’...

adv.