Mysterie opgelost: Wat doen die stenen bollen in de Babberspolder-West?
Woon je in of loop je regelmatig door de Vlaardingse wijk Babberspolder-West? En is het je weleens opgevallen dat er…
Het markante gebouw aan het Weeshuisplein bevat anno 2022 woonhuizen en een aantal gezondheidscentra. Maar vroeger diende het als, je raadt het al, weeshuis. Hoe lang was het weeshuis er in Vlaardingen en waren er meer? Wij zochten het voor je uit!
Het gebouw aan het Weeshuisplein was het laatste weeshuis dat Vlaardingen heeft gekend. Het eerste was gevestigd aan de Markt en werd gevormd door een aantal panden bij elkaar te voegen. Dat gebeurde in 1433, onder de naam ‘Heilige Geest Gast- en Weeshuis’.
Na de grote stadsbrand in 1574 was ook dit instituut in vlammen opgegaan en werd het weer opgebouwd op dezelfde plek. Vanaf 1674 werd het gewoon het ‘weeshuis’ genoemd.
De inkomsten van het weeshuis kwamen uit giften, maar helaas was de armoede groot en waren er ook altijd wel geldzorgen binnen het weeshuis.
In 1722 werd echter een verhuizing mogelijk gemaakt door een erfenis van de Delftse heelmeester Dirk van Sennewaard. Hij liet in totaal dertigduizen gulden na, waarvan de helft naar het weeshuis in Maasluis en de helft naar het Vlaardingse weeshuis ging.
De nieuwe plek was de voormalige buitenplaats van Cornelis van Hartigsvelt in de Ridderstraat. Een groot verschil met het gebouw aan de Markt! Het pand was en stuk ruimer en het terrein bevatte onder meer een koetshuis, een paardenstal, een tuinhuisje, tuinen en boomgaarden.
Uiteindelijk werd ook dit weeshuis te klein en vond er in 1893 opnieuw een verhuizing plaats. Er werd een nieuw pand gebouwd aan het Weeshuisplein, wat uiteindelijk het laatste weeshuis van Vlaardingen werd. De functie van weeshuis eindigde in 1953.
Tekst gaat verder onder de foto.
Het gebouw kwam in handen van de gemeente en werd in de loop der jaren voor verschillende doeleinden gebruikt, zoals voor tentoonstellingen, verenigingen en al peuterspeelzaal.
Het pand stond aan het einde van de jaren tachtig nog een tijdje op de slooplijst, maar er was veel protest van de inwoners van Vlaardingers. Dankzij toenmalig D66-wethouder T. van der Steen werd het gered van de sloop.
(Bron informatie: Geschiedenisvanvlaardingen.nl)
In onze gids
Populaire rubrieken