Zo ging het eraan toe in Vlaardingen tijdens de Tweede Wereldoorlog
Op 26 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Een belangrijk moment in...
Op 4 mei herdenken we in heel Nederland de slachtoffers die zijn omgekomen in oorlogsgebieden. Een van de oorlogen waarin veel Vlaardingse slachtoffers zijn gevallen is de Tweede Wereldoorlog. Hoe ging het er tijdens de oorlog eigenlijk aan toe in Vlaardingen? We zetten zeven bijzondere, droevige maar ook soms mooie foto’s voor je op een rij:
Door het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 werden er veel gezinnen dakloos. Daarom werden er in 1940 en 1941 noodwoningen gebouwd in de Babberspolder. Je ziet hier dat ze bezig zijn met de funderingen van deze noodwoningen.
Elke nacht hield één van deze mensen de wacht in het ziekenhuis aan de Hofsingel. De foto komt uit 1942.
De inundatie van Holiërhoekse Polder in 1944/45
Deze boerderij stond in de Holiërhoekse polder. Dit gebied werd in 1944 expres onder water gezet, zodat er geen luchtlandingen konden plaatsvinden.
Je zou het niet zeggen, maar het is hem toch echt: Molen Aeolus. Maar hoe kwam hij er zo uit te zien? In 1914 zakte één van de wieken door de as. De wiek viel uiteindelijk helemaal naar beneden en nam ook een groot gedeelte van de balie mee in zijn val. In plaats van de schade te herstellen besloot de eigenaar alles op te ruimen en kocht hij een gasmotor om het graan te malen.
Meer dan veertig jaar stond de molen er toen zo bij. Zonder wieken en helemaal volgeplakt met reclame. In de oorlog werd de molen gebruikt als luchtafweerpost door de Duitsers. Zij zaten met zoeklichten en afweergeschut op het dak.
Één van de dieptepunten van de Tweede Wereldoorlog was de hongerwinter. Je ziet hier kinderen zoeken naar eten bij een Vlaardingse gaarkeuken. In deze tijd werd er ook veel voedsel en vee gestolen, uit pure wanhoop.
Al snel na de aanvang van de Tweede Wereldoorlog werd Vlaardingen geraakt: de Kortedijk wordt belaagd door bommen op 10 mei 1940. In oktober van datzelfde jaar is Vlaardingen opnieuw doelwit van het oorlogsgeweld. Overslagbedrijf ‘Nieuwe Matex’ wordt aangevallen door bommenwerpers en ook de Kethelweg, de Hoogstraat en de Koningin Wilhelminahaven worden geraakt. In Vlaardingen werd een schuilkelder en een schuilloopgraaf gebouwd, om haar inwoners te beschermen. Ook werd de toren van de Grote Kerk voorzien van een sirene.
Alles over de Geuzen lees je hier. Na de oorlog werden de stoffelijke resten van zes Geuzen herbegraven op het Emaus.
Bron: www.geschiedenisvanvlaardingen.nl
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Vlaardingen en blijf op de hoogte van alles over en rondom Vlaardingen.
In onze gids
Populaire rubrieken