Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Goed te zien vannacht: de allergrootste supermaan van 2020

Door Rinske Lichtendahl 7 april 2020

De állergrootste supermaan van 2020 komt eraan! Er zijn een paar ‘supermanen’ per jaar, maar in de nacht van dinsdag 7 op woensdag 8 april staat de maan het dichtst bij de aarde, waardoor-ie extra groot en fel lijkt.

Misschien merk je dat je al een paar nachten onrustig slaapt. Dat kan, en de verklaring is helemaal niet zo zweverig: de maan zorgt voor eb en vloed in de zee – de maan ‘trekt’ aan het water op aarde, waardoor het altijd vloed is aan de kant waar de maand staat én precies aan de andere kant. In dit filmpje van Schooltv wordt dat heel helder uitgelegd:

Wij mensen bestaan ook voor zo’n zestig procent uit water, dus dan is het helemaal niet zo gek dat ook wij ons met volle maan een beetje onrustig voelen.

Maanstaren om 4.35 uur

En als je dan toch loopt te spoken vannacht, dan kan je net zo goed lekker naar die maan gaan staren. Door het heldere lenteweer dat voorspeld wordt (hallo, 22 graden woensdag!) is deze grootste supermaan van het jaar waarschijnlijk heel goed te zien. Om 4.35 uur is-ie op z’n toppunt. Dan is de afstand tussen de aarde en de maan ‘maar’ 363.595 kilometer. Dichterbij gaat-ie niet komen, dit jaar. De supermaan van vorige maand stond bijvoorbeeld zo’n 400 kilometer verder.

Lees ook:

weersvoorspelling Pasen

Niezen door hooikoorts of corona: dit adviseert het RIVM aan Vlaardingers met klachten

Het zachte lenteweer is niet bij elke Vlaardinger welkom. Door de warme temperaturen komen er veel p...

Jammer! Tentoonstelling Bassie en Adriaan uitgesteld door corona

In het Museum Vlaardingen zou vanaf 15 juli wel een hele leuke tentoonstelling komen, namelijk  één ...

10 x deze huizen staan sinds dit weekend te koop op Funda

Het coronavirus lijkt de huizenmarkt niet te deren: vanaf vrijdag zijn er maar liefst tien huizen bi...

Meer over

Nieuws Weer

adv.