Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Getverdemme! Vlaardingen ligt bezaaid met gebruikte mondkapjes

Door Rinske Lichtendahl 21 oktober 2020

Met de stijging van het aantal coronabesmettingen neemt ook het aantal op straat gegooide mondkapjes toe. We begrijpen dat je je niet herbruikbare mondkapje graag kwijt wilt na een bezoek aan de winkel of in de trein, maar om dat nou op straat te gooien?

Na een spoor van op straat gegooide plastic handschoentjes zien we nu opeens overal plastic mondkapjes rondslingeren. Gewoon over de schouder weggegooid door stadsgenoten die niet de moeite willen nemen ze in de afvalbak te gooien of een herbruikbare aan te schaffen.

Plastic

Een rare gewoonte die niet alleen als smerig wordt ervaren maar ook nog eens hartstikke slecht is voor onze woonomgeving. Zo lezen we op nu.nl dat de wegwerpvariant voor een deel gemaakt is van polypropeen, een vrijwel onafbreekbaar plastic. De mondmaskers worden voornamelijk op de stoep gevonden vlakbij winkelcentra, bij stations, in plantsoenen en in de bosjes. NL Schoon spreekt zelfs over het nieuwe zwerfafvalprobleem in Nederland.

Extra afvalbakken?

Omdat de situatie in Vlaardingen best ernstig is, vraagt ChristenUnie-SGP aan de gemeente of er extra afvalbakken kunnen komen. Als voorbeeld noemen ze station Vlaardingen West: daar staan bij de uitgang geen prullenbakken en daarom zijn er veel mondkapjes te vinden in de omgeving. Maar ze liggen in Vlaardingen ook veel in de struiken, sloten en het riool.

#mondkapjegeenzwerfkapje

Laten we met elkaar de stad netjes houden en onze mondkapjes gewoon weggooien in de afvalcontainer. Ter info: de plastic wegwerpmondkapjes horen in de restafvalcontainer en niet in de PBD-bak.

Met de hashtag #mondkapjegeenzwerfkapje doe​n Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation een oproep aan alle Nederlanders om gebruikte mondkapjes in de afvalbak te gooien. De campagne zal te zien zijn op honderden digitale schermen in winkelcentra en daarnaast op tientallen grote digitale schermen verspreid over heel Nederland. Ook de Irado roept op om je mondkapje na gebruik netjes weg te gooien, dieren kunnen er namelijk in verstrikt raken!

Lees ook:

wasbare mondkapjes kopen

Wasbare mondkapjes kopen? Bij deze winkels in Vlaardingen kan het (en zoveel kosten ze)

Binnenkort is het verplicht om in openbare ruimtes een niet-medisch mondkapje te dragen en nu al gel...
wasbare mondkapjes kopen

Corona-update van het RIVM: dit zijn de nieuwste cijfers van Vlaardingen

De gedeeltelijke lockdown heeft nog geen effect op het aantal positief geteste Nederlanders. Het aan...
Hoekse Lijn

Let op! Minder metro’s in de spits: dit verandert er

De RET schrapt vanaf 26 oktober de spitsritten in de metro. Vanwege de nieuwe coronamaatregelen verw...
sinterklaasintocht 2020

Sinterklaasintocht 2020 gaat niet door: ‘We balen enorm’

Eerder schreven we dat er een alternatieve Sinterklaasintocht in 2020 plaats zou vinden in Vlaarding...

Gedeeltelijke lockdown: dit betekent het voor Vlaardingen

“We gaan naar een gedeeltelijke lockdown”, vertelt Mark Rutte tijdens de persconferentie van dinsdag...

adv.