Franciscus Gasthuis & Vlietland helpt jongvolwassenen met kanker bij het herstellen en weer oppakken van hun leven

Aangeboden door Franciscus Gasthuis & Vlietland

Vanaf 1 maart sluit het ziekenhuis zich aan bij het AYA zorgnetwerk, dat zorg op maat biedt aan jongvolwassenen tussen 18 en 39 jaar met de diagnose kanker. Stephanie Feldmann-van Leeuwen (32), verpleegkundig specialist bij de Borstkliniek, vertelt over de meerwaarde van het AYA zorgnetwerk en hoe de zorg op maat wordt aangeboden aan deze doelgroep die specifieke zorg nodig heeft.

“Een verpleegkundig specialist is een zorgverlener die taken uitvoert die eerst alleen door artsen werden uitgevoerd”, vertelt Stephanie. “Daarom werk je dus in beide domeinen, zowel medisch als verpleegkundig. In ons werk combineer je die twee rollen dus. Daarom heb je naast het uitvoeren van medische taken, ook taken zoals het coördineren van zorg en het geven van voorlichting en advies aan patiënten. Ik doe dat specifiek bij de Franciscus Borstkliniek.”

Onderdeel van een topklinisch expertisecentrum

De Franciscus Borstkliniek is sinds juli 2021 een topklinisch expertisecentrum. De topklinische erkenning geeft aan dat de medewerkers van de Borstkliniek de zorg rondom patiënt zo goed mogelijk organiseren. “Zo’n erkenning geeft aan dat er veel opleidingskansen zijn en dat we alsmaar onderzoek blijven doen naar hoe we onze zorg nog beter kunnen maken voor onze patiënten. Alle zorgmedewerkers werken hierbij zoveel mogelijk samen. Hierdoor ben je als patiënt steeds goed geïnformeerd en weet je waar je aan toe bent. Bij de Borstkliniek voeren we bijvoorbeeld al heel veel studies uit om onze zorg continu te kunnen verbeteren.”

AYA zorgnetwerk

“Jongvolwassen kankerpatiënten hebben specifieke behoeften en uitdagingen, omdat zij nog in de bloei van hun leven zijn en sommigen zelfs nog op school zitten”, vertelt Stephanie. “Het AYA zorgnetwerk is er voor patiënten in de leeftijd tussen 18 en 39 jaar met de diagnose kanker. Op het moment dat je de diagnose kanker krijgt, komt er een heleboel op je af. Die groep heeft dan ook andere zorg nodig en daar moet je op een andere manier mee omgaan. Daar is andere begeleiding voor nodig. Bij AYA-zorg staat de vraag ‘Wie ben jij en wat heb jij nodig?’ dan ook centraal.

Geruststellende aanpak voor patiënten

Marloes (32) is een van de patiënten van Stephanie. Zij is heel blij met de aanpak van AYA binnen Franciscus Gasthuis & Vlietland. “Vier jaar geleden kreeg ik op 28-jarige leeftijd de diagnose uitgezaaide borstkanker. Een jaar na mijn diagnose liep ik tegen obstakels aan. Ik voelde mij onder andere niet meer begrepen door mijn vrienden en familie, ik herkende de Marloes niet die ik was voor mijn diagnose en ik liep tegen problemen aan op seksueel gebied. Ik vroeg een verwijzing voor een seksuoloog aan mijn arts. Ik was zelf ook informatie gaan zoeken op het internet en zo kwam ik op het AYA-zorgnetwerk terecht en kwam ik in contact met lotgenoten. Wat een verademing was dat! Ik ben blij dat Franciscus Gasthuis & Vlietland nu ook aangesloten is bij het AYA-zorgnetwerk. Het zal een hoop energie en tijd schelen als een AYA bij diagnose weet dat hij of zij een AYA is en dat diegene begeleiding krijgt bij leeftijdsspecifieke vragen.”

Tekst gaat door onder de afbeelding >

Altijd op de hoogte van de juiste aanpak

Als zorgmedewerker van de Borstkliniek ben je een AYA consulent. “Je wordt dan opgeleid door het AYA zorgnetwerk, waarna je AYA gecrediteerd bent. Daarbij volgen er meerdere scholingen zodat er kennis uitgewisseld kan worden en je bijgeschoold wordt over nieuwe ontwikkelingen. Zo zijn we dus altijd op de hoogte van de juiste aanpak bij onze patiënten.”

Samenwerking met Erasmus MC

“Voor de meer complexe zorg werkt de Borstkliniek samen met het kenniscentrum van het Erasmus MC”, vertelt Stephanie. “Hierdoor kunnen de patiënten gemakkelijk worden doorverwezen en kan dezelfde zorg worden geboden aan alle AYA’s. Ook worden de jongeren met elkaar in contact gebracht om onderling ervaringen uit te wisselen. We passen dus echt de zorg aan op de behoefte van de AYA patiënt.”

Belang van de juiste zorg voor jongvolwassen patiënten

Volgens Stephanie is het hartstikke belangrijk om de juiste zorg te bieden aan deze groep patiënten. “Dat is dan ook de reden dat ik geïnitieerd heb om ons aan te sluiten bij het AYA zorgnetwerk. Zij weten precies wat de patiënten nodig hebben en hoe daarbij wij daarbij kunnen ondersteunen. Door de samenwerking met het Erasmus MC kunnen de patiënten overal dezelfde zorg krijgen, wat niet alleen voor de patiënten, maar ook voor de medewerkers prettig is.”

Wil je meer weten? Neem dan een kijkje op de website.

Franciscus Gasthuis & Vlietland

3,6
(117)

Vlietlandplein 2, 3118 JH Schiedam

Meer informatie

Franciscus Gasthuis & Vlietland

3,6
(117)

Vlietlandplein 2, 3118 JH Schiedam

Meer informatie

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “It’s back! Dit is waarom je de ‘Vlaardingse’ rivierkreeft liever niet in de pan gooit”

It’s back! Dit is waarom je de ‘Vlaardingse’ rivierkreeft liever niet in de pan gooit

Ga naar “Jammer! VanDalen Gastrobar sluit de deuren”

Jammer! VanDalen Gastrobar sluit de deuren

VanDalen Gastrobar
Ga naar “Pak de zonnebrand er maar bij! Dit is de weersverwachting voor juni in Vlaardingen”

Pak de zonnebrand er maar bij! Dit is de weersverwachting voor juni in Vlaardingen

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “katoenen damesbiker van € 15 voor € 10”

katoenen damesbiker van € 15 voor € 10

 • HEMA
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Hollandse aardbeien van € 13,29 voor € 2,49”

Hollandse aardbeien van € 13,29 voor € 2,49

 • ALDI
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Wilkinson en Hawaiian Tropic van € 39,98 voor € 19,99”

Wilkinson en Hawaiian Tropic van € 39,98 voor € 19,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Dakraam-rolgordijn € 39,99”

Dakraam-rolgordijn € 39,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 11 juni 2023

Vacatures

Ga naar “Commercieel Medewerker Binnendienst”

Commercieel Medewerker Binnendienst

 • Life Recruitment
 • Fulltime
Life Recruitment

Agenda

Ga naar “Vlaardingen 750 jaar”

Vlaardingen 750 jaar

 • T/m 31 dec
Ga naar “Vlaardingen 750: ExpoCamp Vlaardingen”

Vlaardingen 750: ExpoCamp Vlaardingen

 • T/m 31 aug
Ga naar “Vlaardingen 750: Theatraal Stadsspektakel”

Vlaardingen 750: Theatraal Stadsspektakel

 • Van 27 sep t/m 30 sep
Ga naar “Buitenspeeldag 2023”

Buitenspeeldag 2023

 • 14 juni 2023
Ga naar “Dag van de bouw”

Dag van de bouw

 • 17 juni 2023