Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit jaar geen Zwarte Pieten meer bij de Vlaardingse Sinterklaasintocht

Door Rinske Lichtendahl 13 juli 2020

Het is nog maar net zomer, maar de discussie over de Zwarte Pieten is alweer in volle gang. Ook in Vlaardingen wordt er al nagedacht over hoe de intocht er in 2020 uit komt te zien. De grootste verandering is dat er in Vlaardingen geen Zwarte Pieten meer zullen zijn bij de Sinterklaasintocht. 

De ontwikkeling van deze tijd

De gemeente heeft de CJV gevraagd om dit jaar volledig over te stappen op roetveegpieten. Burgemeester Bas Eenhoorn licht het toe: “De discussie over piet komt ieder jaar terug en steeds meer dorpen en steden maken een heldere keuze. De intocht moet een feest zijn voor alle kinderen, geen plek voor volwassenen om tradities te bepleiten of te veroordelen. Ik heb begrip voor uiteenlopende meningen over deze kwestie, maar Vlaardingen volgt nu de ontwikkeling van deze tijd. Zo willen we voorkomen dat het kinderfeest extremen aan trekt en de veiligheid in het geding komt.”

De Sinterklaasintocht en corona

Niet alleen de kleur van de pieten was iets om over na te denken, ook corona gooit dit jaar mogelijk roet in het eten. Het is nog niet zeker of de intocht er dit jaar uit zal zien als altijd. Daarom maakt het het bestuur een plan A en een plan B. Plan A ziet eruit als de traditionele intocht en plan B wordt een corona-proof variant.

Roetveeg- en themapieten

Dit jaar dus geen Zwarte Pieten, maar roetveeg- en themapieten. Dirk Jan van der Ende, voorzitter van het Sinterklaascomité van CJV legt uit dat de overstap naar een intocht zonder Zwarte Piet niet onlogisch is: “Dit verzoek sluit aan bij de richting die we als CJV zelf ingezet hebben met de introductie van de eerste roetveegpieten vorig jaar. We hebben veel complimenten gekregen over deze prachtige pieten. Doordat de gemeente ons dit jaar heeft gevraagd om de overstap te maken, kunnen wij onze energie nu stoppen in de organisatie van het feest. Hoe dat feest eruit komt te zien, is natuurlijk nog wel mede afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Maar dat we er weer een grandioos feest van gaan maken voor alle kinderen in Vlaardingen, dat staat vast.”

Lees ook:

Susan Visser

Deze 10 BN’ers komen oorspronkelijk uit Vlaardingen

Best veel bekende Nederlanders komen oorspronkelijk uit Vlaardingen! Wij zetten er tien voor je op r...

10 x Vlaardingen door de ogen van Instagrammer @made_by_daphne

O wat worden wij blij van mooie plaatjes van onze mooie stad! Waar we extra blij van worden, is van ...
nazomer Vaardingen

5 x zonnige terrasjes in Vlaardingen

Hartje zomer betekent: Terrasjes! Maar op welke terrasjes in Vlaardingen chill je hem nou lekker in ...
BabySpa

Merve opende een babyspa in Vlaardingen: ‘Baby’s vallen hier vaak in slaap’ (+ video)

Bubbelen in een jacuzzi en vervolgens genieten van een heerlijke massage. Klinkt goed, toch? Voor ba...

Slapend rijk: maak kans op een €200,- tegoedbon van totaalBED

Meedoen aan deze winactie? Daar hoef jij geen nachtje over te slapen. indebuurt mag twee tegoedbonne...

adv.