Van bramen plukken tot zwemmen in de Vaart: zomerse regels in Vlaardingen op rij
Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk…
Bijna elke zomer is het wel weer raak: met je ingepakte strandtas ga je richting de Krabbeplas om lekker te afkoelen. Maar wanneer je daar aankomt blijk je niet te mogen zwemmen vanwege blauwalg in de Krabbels, irritant! Maar waarom is blauwalg slecht voor ons? We zochten het uit!
Volgens Rijkswaterstaat zijn blauwalgen bacteriën, ook wel cyanobacteriën genoemd. De piepkleine organismen komen overal ter wereld voor in zoet water, dus niet alleen in onze Vlaardingse plas. Maar hoe vervuilt die bacterie dan het water?
De cyanobacteriën leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het warm is, kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken. Tijdens een bloei kunnen de vele blauwalgen een drijflaag vormen op het water. Omdat de onderkant van de drijflaag afsterft, komen gifstoffen (toxines) in het water terecht. En dat vervuilde water is niet goed voor mens en dier, aldus zwemwater.nl.
De heftigheid van het effect van blauwalg is voor ieder mens verschillend, maar de symptomen zijn hetzelfde. De bekendste verschijnselen zijn: irritatie aan huid en ogen, hoofdpijn, maag- en darmklachten, misselijkheid en braken. In sommige gevallen kan het zelfs voor grotere gezondheidsproblemen zorgen. Niet alleen mensen kunnen last hebben van blauwalg, ook honden zijn vatbaar voor de bacterie.
Heb je nu toch in de Krabbeplas gezwommen terwijl er blauwalg geconstateerd is, spoel je dan zo snel mogelijk af onder de douche. Dat is overigens altijd een goed idee nadat je in oppervlaktewater hebt gezwommen.
Als blauwalg in het water wordt aangetroffen, dan wordt er een negatief zwemadvies voor de desbetreffende zwemplek afgegeven. Maar ben je verplicht je daar aan te houden? Het antwoord is nee. Wil je ondanks het advies toch zwemmen in dat water, dan mag dat. Als er een zwemverbod wordt ingesteld, omdat het risico dat je echt flink ziek wordt zeer groot is, dan is het wel verboden om het water in te gaan.
Wil jij veilig zwemmen in natuurwater? Check voordat je vertrekt voor een dagje zwemmen dan even zwemwater.nl. Hier kun je precies zien waar in Vlaardingen en omstreken blauwalg is gevonden, en waar je dus beter uit de buurt kunt blijven. De kwaliteit wordt regelmatig gemeten en de website kan zo veranderen, dus houd het goed in de gaten.
Mocht je deze zomer verkoeling zoeken en de Krabbels heeft helaas weer blauwalg, dan hebben wij een aantal tips hoe jij toch afkoeling op het water in Vlaardingen kunt vinden.
In onze gids
Populaire rubrieken