Dit nieuwe Scopiecentrum is net geopend: “Zo kunnen we patiënten nog beter én sneller helpen”

Aangeboden door Franciscus Gasthuis & Vlietland

Aafke Troost (links) en Caroline van Breugem (rechts) tijdens de feestelijke opening op 25 november | Foto: Franciscus Gasthuis & Vlietland

Vanaf nu is het splinternieuwe Scopiecentrum in Franciscus Vlietland officieel geopend. Aafke Troost en Caroline van Breugem zijn zorgmanagers van dit centrum en vertellen over wat er allemaal kan en nieuw is.

“We werken allebei al een lange tijd voor Franciscus Gasthuis & Vlietland”, vertelt Aafke. “Aafke is verantwoordelijk voor de MDL-kliniek en dagunit en Caroline is verantwoordelijk voor de scopiekamers en de poli. We hebben beide veel doorgroeimogelijkheden ervaren binnen dit ziekenhuis.” vertelt Caroline.

Dit gebeurt er in het Scopiecentrum

In het Scopiecentrum worden patiënten met Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) onderzocht en behandeld door middel van een scope. “Dit is een flexibele kijkslang waarmee we het lichaam van binnen kunnen bekijken”, vertelt Caroline. “Dit kan zijn om echo’s van binnen te maken, of kleine hapjes weefsel af te nemen voor onderzoek. We doen zelfs kleine operaties met de scope, waardoor soms een grote operatie kan worden voorkomen!”

Alle zorg in één centrum

Het mooie van het nieuwe centrum is dat alle zorg die MDL- en longpatiënten nodig hebben op één plek te vinden is. Aafke vertelt hoe het centrum eruitziet: Als patiënt kom je binnen in de ontvangsthal. We begeleiden je naar een dagunit en bereiden je voor op het onderzoek. Medewerkers leggen uit wat ze gaan doen, waarna ze de patiënt naar de scopiekamer brengen aan de overkant van de gang. Afhankelijk van het onderzoek krijg je hier een slaapmiddel toegediend. Vervolgens doen de dokters hun onderzoeken en kan de patiënt daarna uitslapen op de dagunit.”

In het ziekenhuis waar de geplande scopieën worden gedaan voordat het centrum er was, moest je als patiënt naar verschillende afdelingen om het volledige onderzoek te doen. “Als een patiënt nog slaperig is van het slaapmiddel kan het minder prettig zijn om het ziekenhuis doorgereden te worden om bijvoorbeeld uit te slapen. In het nieuwe centrum zitten alle afdelingen bij elkaar. De patiënt komt dus bij ons binnen en verlaat die plek niet totdat alles is gedaan. Dat is niet alleen fijn voor de patiënt, maar ook voor de medewerkers”, vertelt Aafke.

Tekst gaat door onder de afbeeldingen >

Communicatie is een stuk fijner zo

Caroline vertelt: “We schakelen als zorgpersoneel een stuk sneller met elkaar, juist omdat we bij elkaar zitten op één plek. Daarnaast hebben we de nieuwste apparatuur staan en dat is heel fijn werken.” Aafke vult aan: “Ook hebben we een nieuwe gespreksruimte waar de dokter samen met de patiënt kan bespreken wat de behandelmogelijkheden zijn. We luisteren écht naar de patiënt en denken samen na over welke mogelijkheden er zijn en welke keuzes we maken. Uiteindelijk beslist de patiënt altijd zelf welk pad we gaan bewandelen.”

De vier kernpunten

Volgens Aafke en Caroline zijn onderzoek doen, innoveren, duurzaamheid en mensen opleiden enorm belangrijk voor het topklinische ziekenhuis waar het Scopiecentrum onderdeel van is. “We hebben researchverpleegkundigen die samen met de artsen onderzoek doen op MDL-afdelingen. Daar komen dan nieuwe innovatieve behandelingen of een nieuwe infuustherapie uitrollen. Zo kunnen we nu infuustherapie toedienen met een injectie in plaats van een infuus. “

Duurzaamheid een groot thema binnen de afdeling. We werken hier veel met disposables, waardoor we steeds meer aan het kijken zijn of we dingen kunnen hergebruiken door iets te steriliseren of overbodige producten niet meer hoeven te gebruiken. Vanuit Franciscus worden er continu opleidingen, trainingen en cursussen aangeboden Tijdens de jaargesprekken bespreken we  waar een medewerker naar toe wil werken. Samen bekijken we dan wat de mogelijkheden zijn zodat ze kunnen bouwen aan hun toekomst.”

Betere planning

Doordat we de dagunit en scopiekamers op 1 plek zijn gesitueerd kunnen er meer patiënten gepland worden op een programma. “We horen van de medewerkers dat het heel prettig werken is bij ons. Collega’s  van binnen en het ziekenhuis vragen regelmatig of ze  een dagje mogen meelopen in het centrum, omdat ze het willen komen proeven en ervaren.” vertellen Aafke en Caroline

Benieuwd geworden?

Ben jij benieuwd naar het nieuwe Scopiecentrum en zie je het wel zitten om daar aan de slag te gaan? Check dan de vacaturepagina van de Maag-, Darm- en Leverafdeling van het Franciscus Gasthuis & Vlietland en wie weet wordt Aafke of Caroline wel jouw manager.

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen
Krijg een rondleiding door het nieuwe Scopiecentrum | Video: Franciscus Gasthuis & Vlietland

Franciscus Gasthuis & Vlietland

Vlietlandplein 2, 3118 JH Schiedam

Meer informatie

Franciscus Gasthuis & Vlietland

Vlietlandplein 2, 3118 JH Schiedam

Meer informatie

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “Handig! De artikelen van indebuurt Vlaardingen hebben voortaan een voorleesknop”

Handig! De artikelen van indebuurt Vlaardingen hebben voortaan een voorleesknop

Ga naar “Leuk weetje! Deze wereldster was dol op Vlaardingse Schelvispekel”

Leuk weetje! Deze wereldster was dol op Vlaardingse Schelvispekel

Ga naar “Haar ziektes maakten van zangeres Crystal (22) een vechtersbaas: ‘Ik sta nu op Spotify en YouTube’”

Haar ziektes maakten van zangeres Crystal (22) een vechtersbaas: ‘Ik sta nu op Spotify en YouTube’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “2-pack eetrijpe avocado’s van € 2,49 voor € 1,89”

2-pack eetrijpe avocado’s van € 2,49 voor € 1,89

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “SPRUITEN € 0,69”

SPRUITEN € 0,69

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “JUMBO GOUDSE OF WAPENAER 30+ OF 35+ KAAS 1+1 gratis”

JUMBO GOUDSE OF WAPENAER 30+ OF 35+ KAAS 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “CALINDA Aardbeien € 2,49”

CALINDA Aardbeien € 2,49

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Alle Grolsch, Amstel of Heineken Silver** van € 17,95 voor € 13,48”

Alle Grolsch, Amstel of Heineken Silver** van € 17,95 voor € 13,48

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Klantenservice Medewerker”

Klantenservice Medewerker

 • RGF Staffing the Netherlands B.V.
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Magazijn en Expeditie”

Medewerker Magazijn en Expeditie

 • Tempo-Team
 • Fulltime