Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Sanne werkt in de gehandicaptenzorg: ‘Ik voel me net moeder van één grote familie’

Door Rinske Lichtendahl 15 juli 2020

Sanne Buddenbohmer (26) werkt in het Herman Frantsenhuis, een verzorgingstehuis in Vlaardingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Sanne werkt daar vooral met ouderen. We spraken haar over haar werk en hoe het gaat in tijden van corona. “Sommige bewoners waren verdrietig, anderen werden boos of opstandig.”

Sanne ging de verzorging in omdat ze veel contact wilde met mensen: “Achter een computer maak je mij niet gelukkig. Ik ben echt een gezelligheidsdier. Ik vind het mooie van het Herman Frantsenhuis dat het zo kleinschalig is. Daardoor staat de bewoner veel meer centraal.

Moeder van één grote familie

Sanne legt uit dat werken in de verzorging vooral heel gezellig is. “Dat komt ook door de huiselijke sfeer hier. We doen hier alles zelf: van koken tot aan wassen en strijken. Als ik dan in de woonkamer zit met mijn groep dan voelt het net als een heel groot gezin. Alsof ik ineens allemaal kinderen heb gekregen en moeder ben van één grote familie, haha! En je maakt de leukste dingen mee, het is hier nooit saai.”

Coronamaatregelen

Toen corona uitbrak in Nederland, gingen de Herman Frantsenhuizen meteen op slot. Ver voordat andere instanties maatregelen nomen. En dat was succesvol: het huis is helemaal coronavrij gebleven. Al was dat voor de bewoners soms moeilijk. Sanne vertelt: “Onze bewoners zijn heel erg gesteld op structuur. Deze verandering was heel heftig voor ze en dat maakte het moeilijk om zich aan de maatregelen te houden. Vooral dat ze hun familie niet mochten zien was voor veel bewoners erg zwaar. Ook waren de meesten gewend aan allerlei dagelijkse activiteiten, zoals werken en dagbesteding, maar ook aan dingen als zwemmen en naar de kerk gaan. Dat dat allemaal niet meer kon maakte veel bewoners boos of juist erg verdrietig.”

Een lach op het gezicht

Toch bracht corona ook af en toe een lach op het gezicht van de bewoners, vertelt ze: “Natuurlijk waren we wel voorbereid op een eventuele corona-uitbraak. We zijn gelukkig coronavrij gebleven, maar we hebben wel geoefend met beschermende kleding om de bewoners alvast te laten wennen. Ook de bewoners mochten mondkapjes op en beschermende pakken aan. Dat vonden ze prachtig!”

Tekst gaat verder onder de foto.

Kapper en pedicure

Sanne is naast verzorger ook nog opgeleid kapster. Ideaal, omdat de bewoners natuurlijk niet naar de kapper konden. “Ik heb zowat iedereen geknipt in het huis. Dat vonden ze wel leuk hoor! En een andere collega is naast dit werk pedicure, dus die kon de voeten van de mensen doen.”

Coronaproof activiteiten

Toen er weer iets meer mocht werden er een hoop coronaproof activiteiten georganiseerd door het huis. Zo kwam er een draaiorgel langs voor de deur, werd er een poffertjesmiddag georganiseerd en kwam er een country-duo optreden in de tuin. Ook werd een rolstoelenschuur omgebouwd tot activiteitenruimte en werd er in de tuin van het huis een grote tent opgezet met een plexiglazen scherm. Zo konden de bewoners toch weer hun familie zien en spreken. “Hier hebben we veel positieve reacties op gehad en je merkte echt dat dat fijn was voor iedereen. Ze wenden ook steeds meer aan de situatie. Nu de maatregelen wat versoepeld zijn mogen ze ook wel weer eens een blokje om met hun familie. Vanaf nu hopen we dat het alleen maar beter wordt.”

Meer Vlaardingers:

BabySpa

Merve opende een babyspa in Vlaardingen: ‘Baby’s vallen hier vaak in slaap’ (+ video)

Bubbelen in een jacuzzi en vervolgens genieten van een heerlijke massage. Klinkt goed, toch? Voor ba...
haci

Haci redde een automobilist uit de haven: ‘De angstige blik in zijn ogen vergeet ik nooit meer’

In mei 2019 reed een automobilist de haven in. Een man van 79, en ook nog eens slecht ter been. Haci...
Pannenkoekenhuis 't Hof

Mariska van Pannenkoekenhuis ’t Hof: ‘Herman den Blijker heeft me wakker geschud’ (video)

Het zal je maar gebeuren: Herman den Blijker die voor je deur staat om je uit de brand te helpen. He...

Marktkoopman Aad (86) stopt op de markt, maar niet met de planten: ‘We gaan verder vanuit huis’

Al meer dan veertig jaar stonden ze op de Vlaardingse markt met hun planten: Aad en Gerrie Eigenraam...

adv.