Fijn en veel sneller: hierdoor hoef je niet meer naar het ziekenhuis voor controles

Aangeboden door Franciscus Gasthuis & Vlietland

Steeds vaker, en al helemaal sinds de coronaperiode, zien we dat we niet meer per se ergens fysiek hoeven te zijn als we een afspraak hebben. Zo ook bij je afspraken of controles met zorgverleners van Franciscus Gasthuis & Vlietland. Sinds oktober 2021 kun je nu je vragen online stellen via verschillende apps en met één daarvan zelfs controles kunnen vanuit je eigen woonkamer of keukentafel gedaan worden. Hoe dat werkt vertellen Telenurse Nicole Heinerman en Projectleider Laura van Westen.

De digitalisering van de zorg is een fijn hulpmiddel voor zowel de patiënt als de zorgverlener, vertellen Nicole en Laura. “Als patiënt omzeil je de langere wachttijden door een vraag te stellen via onze thuismeet app, in plaats van in de wachtrij te staan wanneer je naar het ziekenhuis belt. Daarnaast kan het ook reistijd schelen en kan het een stuk veiliger voelen om een gesprek vanuit je eigen woonkamer te doen. Zo horen we bijvoorbeeld vaker dat mensen die wachten op de uitslag van een oncologieonderzoek het minder fijn vinden om in een wachtkamer te zitten die vol zit met mensen die al ziekteverschijnselen hebben.”

Een app voor betere thuismonitoring

Nicole werkt als Telenurse bij Franciscus. “In het ziekenhuis werken wij met een Thuismeet applicatie. Deze app zorgt ervoor dat thuismeten van onze patiënten gemakkelijk wordt. Zo kunnen patiënten zelf metingen doen bij zichzelf die passend zijn bij de aandoening die zij hebben. Dit kunnen mensen zijn met een hoge bloeddruk waarbij ze hun eigen bloeddruk moeten meten tot mensen die een chronische darmaandoening hebben waarbij ze zelf een ontlastingstest bij zichzelf af kunnen nemen.”

Slimme thuismeet app die waarden afweegt tegen de gewenste waarde

De Thuismeet app is zo gemaakt dat hij de waardes van die metingen, die de patiënt zelf in de app invult, afweegt tegen de waardes die het zou moeten hebben. “Zodra de meting afwijkt van het gemiddelde krijg ik daar een melding van. Ik bel dan met de patiënt om te kijken waar het eventueel aan zou kunnen liggen en of we actie moeten ondernemen. Mocht ik het antwoord op een vraag niet weten, overleg ik met de gespecialiseerd verpleegkundige van de polikliniek. Hij of zij kan dan contact opnemen met de patiënt. Dit kan telefonisch of via de BeterDichtbij applicatie.”

Net zoals WhatsApp

Laura van Westen zorgt ervoor dat alle zorgverleners én patiënten van het Franciscus gebruik kunnen maken van de app BeterDichtbij. “In het ziekenhuis is de visie: fysiek als het moet, digitaal als het kan. Daarom zijn we ook gestart met deze applicatie.” Je kunt met de app videobellen met jouw zorgverlener, maar er is ook een berichtfunctie waar je je vragen kunt stellen. “Je krijgt dan binnen drie werkdagen antwoord. Daarnaast kan je onder het kopje ‘Thuiszorg’ allerlei informatie opzoeken over jouw aandoening.”

Tekst gaat door onder de afbeelding >

Van links naar rechts: Verpleegkundige Borstkliniek Maaike Bakelaar en Laura van Westen | Foto: Franciscus Gasthuis & Vlietland

24 uur per dag, 7 dagen per week

“Via je telefoon of tablet kun je via de app berichten sturen naar jouw zorgverlener. De vragen die patiënten hebben kunnen dag en nacht en iedere dag van de week ingestuurd worden. Omdat dat kan, is de vraag ook vaak even uit je hoofd en je weet dat je antwoord gaat krijgen. Zelfs controles en andere afspraken kunnen via de app gedaan worden middels het videobellen. We zeggen er wel altijd bij dat dat niet hoeft. Als je liever naar het ziekenhuis komt omdat je dat prettiger vindt of eerst wil weten wie je voor je hebt als je de arts nog niet eerder hebt ontmoet, mag dat natuurlijk altijd.”

Ervaringen van een patiënt

“De app is van grote meerwaarde voor het ziekenhuis, maar al helemaal voor de patiënten”, vertelt Laura. Meneer van Alst is patiënt bij het Franciscus en vindt de app heel prettig werken. “Omdat ik de ziekte van Crohn heb, moet ik twee keer per maand ’s middags naar het ziekenhuis voor een controle. Mijn vrouw mee, die moest dan vrij van haar werk vragen, en ik trok het gewoon niet, het was te veel. Controles kunnen doen via de app is daarom écht een uitkomst voor mij en andere patiënten met een chronische darmziekte.”

Meer digitale innovaties in de zorg bij Franciscus

Ben je benieuwd geworden naar welke digitale innovaties Franciscus allemaal heeft doorgevoerd, of nog gaan doorvoeren? Beluister dan eens de podcast ‘Zorg van Generaties’ en leer er alles over.

Een patiënte in wachtruimte Borstkliniek met iPad | Foto: Franciscus Gasthuis & Vlietland

Franciscus Gasthuis & Vlietland

3,6
(117)

Vlietlandplein 2, 3118 JH Schiedam

Meer informatie

Franciscus Gasthuis & Vlietland

3,6
(117)

Vlietlandplein 2, 3118 JH Schiedam

Meer informatie

Meer in deze categorie

Gezondheid

Ga naar “Dit nieuwe Scopiecentrum is net geopend: “Zo kunnen we patiënten nog beter én sneller helpen””

Dit nieuwe Scopiecentrum is net geopend: “Zo kunnen we patiënten nog beter én sneller helpen”

Aangeboden door Franciscus Gasthuis & Vlietland

Ga naar “Zonder afspraak een herhaalprik tegen corona: hier in Vlaardingen kan het”

Zonder afspraak een herhaalprik tegen corona: hier in Vlaardingen kan het

herhaalprik corona
Ga naar “Denise helpt ouderen in Vlaardingen: ‘Prettig thuis kunnen blijven wonen is de basis’”

Denise helpt ouderen in Vlaardingen: ‘Prettig thuis kunnen blijven wonen is de basis’

Aangeboden door Saar aan Huis

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99”

Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Elektrische verwarmingsartikelen vanaf € 19,99”

Elektrische verwarmingsartikelen vanaf € 19,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Ugg Mini Classic € 119,99”

Ugg Mini Classic € 119,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Alle Robijn van € 20,38 voor € 10,19”

Alle Robijn van € 20,38 voor € 10,19

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Koudschuimmatras van € 119 voor € 79”

Koudschuimmatras van € 119 voor € 79

  • Lidl
  • Geldig t/m 29 januari 2023