Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kans op coronaboete verschilt per gemeente: zo zit het in Vlaardingen

Door Carin van der Meij 4 juli 2020

Wie zich niet aan de coronamaatregelen houdt, riskeert een boete. Dat weet iedereen. Maar hoe groot is die kans op een ‘coronaboete’? Dat verschilt per gemeente. 

Dat blijkt uit een enquête van Nieuwsuur in samenwerking met LocalFocus. Ruud Kuin van de BOA Bond noemt de grote verschillen tussen gemeente ‘slecht voor het draagvlak en het rechtsgevoel’.

Coronaboetes in Vlaardingen

Laten we voorop stellen: het is natuurlijk belangrijk dat wij ons allemaal aan deze regels houden. Toch zijn er Vlaardingers die dit niet hebben gedaan. Met als gevolg een dikke prent. Over hoeveel boetes praten we? Onze gemeente heeft met LocalFocus het aantal coronaboetes gedeeld. Zo blijkt dat Vlaardingse handhavers tussen 15 maart en 15 juni in totaal 57 mensen hebben bekeurd op basis van corona-noodverordeningen. Per 10.000 inwoners komt dat neer op 7,8 boetes.

Regio Vlaardingen

Is dit veel? Laten we het in perspectief zetten en naar de regio Vlaardingen kijken. Als we kijken naar Schiedam zijn daar een stuk meer boetes uitgedeeld, namelijk 81,2 per 10.000 inwoners. In totaal komt dat uit op 639 boetes. Say what? In Rotterdam ligt het juist weer een stuk lager: daar zijn per 10.000 inwoners 4,6 boetes uitgedeeld (302 boetes in totaal).

Burgemeester Bas Eenhoorn laat aan NOS weten verbaasd te zijn over de verschillen en dat hij denkt dat het door de aansturing komt: “Ik denk dat men in Schiedam een andere opdracht heeft gekregen. Wij hebben heel nadrukkelijk gezegd: wees terughoudend, geef mensen eigen verantwoordelijkheid en treed op als het echt niet anders kan.”

In kaart

Op onderstaande kaart kun je zien hoeveel coronaboetes in heel Nederland zijn uitgeschreven. Het gaat hier om boetes die zijn uitgeschreven door handhavers in dienst van de gemeente. Let op: niet van elke gemeente zijn deze gegevens bekend.

Per 1 juli zijn de coronamaatregelen iets meer versoepeld. Ben je kwijt wat nu wel en niet mag? Wij praten je hier bij. 

Lees ook:

Op vakantie in Vlaardingen: 5 x zo waan je je toch in Italië

Op vakantie naar het buitenland kan weer, maar toch blijven veel Nederlanders thuis of dichtbij. Maa...

Marktkoopman Aad (86) stopt op de markt, maar niet met de planten: ‘We gaan verder vanuit huis’

Al meer dan veertig jaar stonden ze op de Vlaardingse markt met hun planten: Aad en Gerrie Eigenraam...

6 x dit missen we aan een ouderwets avondje stappen in Vlaardingen

Een avondje doorzakken met vrienden: het lijkt een eeuwigheid geleden. Met weemoed denken we dan ook...

Meer over

Corona Nieuws

adv.