Altijd buikpijn na het eten: ‘Deze aandoening wordt vrij weinig herkend, dat willen wij veranderen’
Aangeboden door Franciscus Gasthuis & Vlietland
Heb jij chronisch last van buikpijn na het eten en val je daardoor enorm af? Dan zou het zomaar kunnen dat je chronische maag-darmischemie hebt. Desirée Leemreis-van Noord is Maag-, Darm- en Lever arts (MDL) en onderzoeker bij het Maagdarm Ischemie Centrum Rotterdam. Zij vindt dat artsen eerder moeten denken aan deze aandoening. “Er wordt vaak pas laat aan gedacht, hierdoor lopen patiënten onnodig lang rond met heftige klachten en alle gevolgen van dien.”
Het Maagdarm Ischemie Centrum Rotterdam, een samenwerking van het Erasmus MC en Franciscus Gasthuis & Vlietland, is door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voor de komende vijf jaar erkend als Expertisecentrum Zeldzame Aandoeningen (ECZA). In juni vorig jaar ontving Franciscus al de topklinische erkenning van de vereniging van Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) voor de behandeling van chronische maag-darmischemie.
Zuurstoftekort in maag en darmen
Desirée vertelt dat maag-darmischemie redelijk zeldzaam is: “9,2 procent per 100.000 inwoners heeft hier last van. Dat is bijna net zoveel als bij de beter bekende ziekte van Crohn, met 10,9 per 100.000 inwoners. Bij maag-darmischemie is er zuurstoftekort in de maag of darmen. Dit komt doordat de slagader, die de maag en darm van bloed voorziet, is vernauwd.” De meest voorkomende oorzaak is aderverkalking, daarom komt deze ziekte het meeste voor bij ouderen en mensen die al last hebben van hart- en vaatziekten. “Omdat de vergrijzing steeds meer toeneemt, zien we het aantal patiënten op onze poli ook omhoog gaan”, vertelt Desirée.
Tekst gaat door onder de afbeelding >

Zo herken je het
De voornaamste symptomen van deze ziekte lijken veel op die van andere ziektes volgens Desirée. “Het is daarom erg lastig om direct de diagnose te kunnen stellen. Het begint bij flinke buikpijn na het eten. Omdat mensen zo’n last van hun buik krijgen zie je vaak dat deze patiënten een fear of eating ontwikkelen. Dit wil zeggen dat ze dan maar niets eten om die pijn niet te hoeven voelen. Hierdoor gaan mensen afvallen, wat ook weer de nodige gevolgen met zich meebrengt.” Als de diagnose niet op tijd gesteld wordt kan de aandoening in het ergste geval lijden tot een darminfarct.
Mogelijke oorzaken wegstrepen
Dit wil niet zeggen dat als je buikpijn hebt na het eten, je maag-darmischemie hebt. “Het is belangrijk dat eerst bij de huisarts of de medisch specialist de meest voorkomende oorzaken weggestreept worden. Pas als andere oorzaken zijn uitgesloten wordt je doorverwezen naar het Maagdarm Ischemie Centrum Rotterdam.”
Tekst gaat door onder de afbeelding >

Korte behandeling
Je kunt maag-darmischemie vrij makkelijk behandelen. “We kunnen een stent plaatsen in de slagader. Dit is een klein, ontplooibaar buisje met een gaasachtige structuur. Deze zorgt ervoor dat de slagader continu open blijft staan. Het plaatsen van zo’n stent gaat heel snel, waardoor je vaak dezelfde dag nog naar huis kunt en weer pijnloos kunt eten.” Wel moet je dan voor de rest van je leven bloedverdunners slikken. “Anders bestaat de kans dat de stent dicht gaat slibben.”
Erkenning en extra onderzoek
Desirée vertelt dat het Maagdarm Ischemie Centrum 250.000 euro aan subsidie van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) heeft ontvangen om te investeren in meer onderzoek. “Binnenkort verwachten we de resultaten binnen te krijgen van een recent onderzoek. Daarbij hebben we twee stents vergeleken. Hierbij kunnen we dan zien welke beter werkt.”
Tekst gaat door onder de afbeelding >

“Daarnaast zijn we nu met de subsidie aan het onderzoeken of we de kalkscore van de darmslagader van een patiënt op een CT-scan kunnen berekenen om te voorspellen of iemand ischemie heeft of dat we een ademtest kunnen gebruiken om ischemie op te sporen. Zo kunnen we hopelijk bepaalde patiënten te veel onderzoek besparen en sneller een diagnose stellen. Deze subsidie heet niet voor niets ‘Right On Time’. Zo kunnen we eerder en beter hulp bieden.”
Multidisciplinaire samenwerking
De diagnostiek, behandeling en onderzoek doen kan Desirée niet alleen. “Ik heb daar de vaatchirurg, de interventie-radioloog en de internist-vasculair geneeskundige bij nodig. Onze kracht is dat we als team samenwerken in ons centrum. We hebben dus echt álle expertise in huis.”
Wil je meer weten over maag-darmischemie? Of ben je benieuwd naar welke topklinische erkenningen Franciscus Gasthuis & Vlietland nog meer heeft? Check dan de website.