Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hier in Vlaardingen woonde ooit een heks

Door Rinske Lichtendahl 5 september 2020

Wie dacht dat heksen alleen in sprookjes voorkomen heeft het mis. Er is namelijk ook een verhaal over een heks uit Vlaardingen: heks Niesje Bos. En het bijzondere van deze heks is dat ze echt heeft bestaan. Of ze écht een heks was zullen we nooit te weten komen, maar toen wist men het zeker: Niesje Bos heeft meisjes uit Vlaardingen betoverd. Sindsdien raakten de meisjes elke avond bezeten door de duivel.

Laten we bij het begin beginnen. Er was eens een heks, Niesje Bos. Ze was geboren in 1845 en trouwde in 1868 met Engel Roest (is dit toeval?). Samen kregen ze maar liefst negen kinderen. Heel origineel was Niesje trouwens niet: vier kinderen noemde zij Arie, haar andere drie zonen noemde zij Kornelis en haar twee dochters noemde ze Niesje en Klazina. Niesje woonde in de Vleersteeg in Vlaardingen.

Oude tekening van de Vleersteeg door Anton Pieck

Vergif of tovermiddel?

Het heksenverhaal speelt zich af rond 1875. Er kwamen drie meisjes op bezoek bij Niesje en zij kregen een kopje koffie. Maar Niesje had daar stiekem een tovermiddel in gedaan. En wat niet helemaal de bedoeling was, was dat één van Niesjes dochters ook per ongeluk van de koffie had gedronken. Alle vier de Vlaardingse meisjes kregen hierdoor de toverziekte.

Bezeten door de duivel

Overdag was er niets met de meisjes aan de hand, maar ’s avonds begonnen ze zich gek te gedragen. Ze kraamden wartaal uit, vloekten, scholden op de heks en raasden als wilden. Zij werden benauwd en er was geen land mee te bezeilen. Men dacht dat ze elke avond bezeten waren door de duivel.

Zwarte haan in de pan

De dokter en de dominee werden erbij gehaald, maar niets scheen te werken tegen deze vloek. Medicijnen, preken en bidden haalden niks uit. De duivel bleef de meisjes lastig vallen. Één van de meisjes woonde in de Oosterstraat en probeerden ze te genezen door een zwarte haan te koken. Gek genoeg lukte dit niet, maar het trok wel veel bekijks. Veel Vlaardingers geloofden niet echt meer in hekserij, maar ze waren natuurlijk wel nieuwsgierig. Uiteindelijk was het een jongeman, Joris, die het meeste succes had. Hij kwam ’s avonds langs bij het meisje en blies op haar om zo de benauwdheid te verdrijven. Het genas haar gek genoeg niet, maar uiteindelijk is dit meisje wel met Joris getrouwd. Toch raden we je aan om dit niet op de eerste date te proberen 😉

Even uitzieken

Een ander meisje woonde aan het Weeshuisplein. Bij haar kwam iedere avond iemand langs die zichzelf de ‘weegluis’ noemde. Hij hypnotiseerde haar iedere avond in slaap en kwam haar in de ochtend weer wekken. Ook dit hielp niet. Uiteindelijk zijn alle meisjes vanzelf weer beter geworden. Zonder medicijnen of gekke rituelen dus. Het meisje woonde vlakbij Vishandel ’t Hoogertje, die toen naast het Weeshuisplein zat.

Bedreigd en mishandeld

De meeste mensen geloofden in deze tijd al niet meer in hekserij, maar de vader van één van de meisjes was er wel van overtuigd dat Niesje Bos een heks was. Hij kwam verhaal halen bij Niesje, greep haar vast, mishandelde haar en dreigde niet eerder los te laten voordat zij zijn dochter ‘onttoverd’ had. Maar Niesje klaagde de vader aan. De rechter vond dat de mensen die nog in hekserij geloofden eerder in het gekkenhuis thuishoorden, dan in de samenleving en veroordeelde de vader tot één maand celstraf en een boete van 8 gulden. Zie hier het originele nieuwsbericht:

Dit verhaal is al eerder verschenen op indebuurt.

Lees ook

Vlaardingse achternamen

Van Wapenaar tot Van Dorp: dit zijn typisch Vlaardingse achternamen

De meest voorkomende achternamen in Nederland De Jong, Jansen en De Vries. Maar er zijn ook een aant...

adv.