Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit gebeurde er na de Slag bij Vlaardingen

Door Rinske Lichtendahl 15 september 2019

Dit weekend stond in het teken van Flardinga Viert: de viering nadat de Slag bij Vlaardingen gewonnen was. Maar wat gebeurde er eigenlijk echt na de slag?

Hoe het ook alweer zat met die slag? Dat lees je hier. Punt is dat Dirk III een vervelend ventje was: Hij stal kerken van de bisschop van Utrecht en hief onterecht belastingen. Hierop werd hij aangevallen door de keizer, maar hij won. Uiteindelijk heeft Dirk III na de onderhandelingen wel wat graafschappen teruggegeven aan de bisschop. Daar stond tegenover dat hij niet meer werd aangevallen. En ze hielden hun woord: Vlaardingen leefde in vrede. Maar niet voor lang.

De geschiedenis herhaalt zich

In 1039 volgde Dirk IV zijn vader op. En de geschiedenis herhaalde zich. Ook hij stal bezittingen van het bisdom Utrecht, waarop de keizer opnieuw besloot aan te vallen. Dit keer met succes. Dirk IV raakte hierdoor een deel van zijn graafschap kwijt.

Het leger van de keizer opnieuw in de val gelokt

Maar Dirk IV liet het er niet bij zitten. Hij komt in opstand en plundert omringende bisdommen. Ook begon hij, zonder dat hij het recht had, met het slaan van zijn eigen munten. Hierop valt de keizer nog twee keer aan: de eerste keer met succes, maar de tweede keer wordt hij net als bij Dirk III in de val gelokt. Ze nemen de Vlaardingse burcht in, maar Dirk IV en zijn mannen hebben zich al teruggetrokken in het veen. Wanneer de keizer met zijn leger naar huis gaat, slaan de mannen van Dirk IV toe en maken vele slachtoffers.

Boontje komt om zijn loontje

Is dit dan het einde? Zeker niet. In 1049 loopt Dirk IV in de val, bij Dordrecht, en sterft. Waarschijnlijk is dit plannetje gesmeed door de gedupeerde bisschoppen uit de regio, die bondgenoten waren van de keizer. Tja wij zeggen: boontje komt om zijn loontje.

Bron: https://www.vlaardingen1018.nl/

adv.