Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Slag bij Vlaardingen: hoe ging het ook alweer?

Door Rinske Lichtendahl 8 september 2019

We hebben er al een paar keer over geschreven: volgende week is het evenement Flardinga Viert! Het vervolg op de gewonnen Slag bij Vlaardingen. Maar hoe zat het nou ook alweer met die slag? Hier even een opfrissertje!

De reden van de slag

Dirk III gedraagt zich niet zo netjes. Hij laat mensen wonen in bos dat niet van hem was, int belastingen bij de boeren, heft illegale tol op de zaken van handelaren die over de rivier bij Vlaardingen varen en hij neemt kerken in zijn bezit die eigenlijk van de bisschop van Utrecht zijn. Je raadt het al: de handelaren en de bisschop gingen klagen bij de keizer. En dus stuurt de keizer er een leger op af.

Onverwachte overwinning voor Dirk

Op 29 juli 1018 komt in Vlaardingen dat leger per boot aan, aangevoerd door hertog Godfried van Neder-Lotharingen. Zij vallen het veel kleinere leger van Dirk III aan, die daar toen regeerde. Ondanks dat zijn leger veel kleiner is en vooral bestond uit Friese boeren, winnen ze toch. Hoe kan dat?

Goede voorbereiding is het halve werk

Graaf Dirk III heeft de confrontatie goed voorbereid. De Friese boeren hebben zich namelijk in een hinderlaag opgesteld in het veenbos ten westen van de burcht. Zodra het grote leger dichtbij komt, springen ze uit de bosjes. Dan gebeurt er iets in het voordeel van het leger van Dirk III: onder de vijanden verspreid zich het gerucht dat Hertog Godfried is gevlucht. De achterhoede keert daarom om en het leger vol met Friezen valt ze in de rug aan. Het leger sneuvelt, maar Dirk III haalt Hertog Godfried naar zijn burcht en spaart zijn leven.

En wat gebeurde er toen?

Dirk III heeft een sterke positie in de onderhandelingen door zijn belangrijke gijzelaar. Dirk III blijft de baas van het gebied, maar staat wel wat gebieden af aan de bisschop om het goed te maken. En Hertog Godfried krijgt zijn vrijheid terug. Dit betekent vrede voor Vlaardingen.

Eind goed, al goed?

Eind goed, al goed zul je denken. Nou, niet helemaal waar. Later wordt Godfried namelijk alsnog vermoord. Waarschijnlijk in opdracht van de kleinzoon van Dirk III, Dirk V. Tja, wat zullen we ervan zeggen? De appel valt niet ver van de boom. Lees het hier:

toiletmoord vlaardingen

Toen in Vlaardingen: Hertog Godfried vermoord op wc door speer in achterste

Het weekend van 14 en 15 september wordt de Slag bij Vlaardingen weer volop gevierd. Tijd om eens te...

 

Bron: https://www.vlaardingen1018.nl

adv.