Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

7 x dit was vroeger heel normaal in Vlaardingen

Door Redactie 19 januari 2020

Een wereld zonder Spotify, online supermarkt, mobiele telefoon of indebuurt; dat is moeilijk voor te stellen. Hoe kunnen mensen zonder? Inwoners wisten vroeger niet beter en deze zeven dingen waren de normaalste zaken van de wereld. Herken jij het nog?

Page 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Telefoneren in een groen hokje

telefooncel
Beeld: ANP

Een telefoontje plegen? Daar had je een telefooncel voor. Op diverse locaties in Vlaardingen stond zo’n groene cel. In alle rust bellen en vervolgens liep je zo de straat weer op. Geen mobiele telefoon nodig. Her en der zijn deze iconische telefooncellen nog te vinden in Nederland, maar in het straatbeeld van Vlaardingen zijn ze verdwenen.

Overal roken

roken sigaret café
Beeld: ANP

Peukie hier, een sigaretje daar: hoewel je nu in een apart vak of hok moet staan, mochten inwoners vroeger overal roken. Waar je ook kwam – restaurant, school, werk, openbaar vervoer – mensen waren lekker aan het paffen. Ook tijdens het uitgaan, in de Hofnar, het Dorstige Hert en Café Centraal of de Sherrybar stond het blauw van de rook. Dat was standaard kleren in de was en haar wassen na het stappen.

Melkboer, groenteboer en nog veel meer boeren

Er zijn tal van manieren om aan je boodschappen te komen. Langs de supermarkt, een rondje over de markt of je gaat voor gemak en bestelt online je benodigdheden. Een bestelling plaatsen bij een melkboer, groenteboer of kaasboer zit er niet meer in, maar vroeger deden heel veel inwoners dit. De lokale boer kwam met een kar voorbij, je maakte even een praatje en had je spulletjes in huis. Nostalgie!

In dit filmpje zie je op de achtergrond de groenteboer met zijn paard en wagen. Dit was in de Kwartellaan aan het begin van de jaren ’50.

Videoband, cd en vinyl

cd
Beeld: ANP

Naar de winkel om te neuzen tussen de vele cd’s. Bij twijfel even de koptelefoon opzetten en luisteren of het iets voor je is. Of helemaal naar een shop gaan om een videoband te huren, die je vervolgens na het kijken ook weer terug moet brengen. Dat klinkt niet meer echt van deze tijd, hè? Nu zet je binnen een paar seconden Netflix of Spotify aan, maar vroeger was het voor inwoners echt een uitje om naar winkels als Free Record Shop en de videotheek te gaan. Af en toe kwamen er zelfs artiesten signeren bij de Free Record Shop. Gelukkig hebben we in Vlaardingen nog wel wat van dit soort winkels, zoals de Videocorner aan de Reigerlaan en de Platenreus aan de Hoogstraat.

Scharensliep

Foto: geschiedenisvanvlaardingen.nl

Nu bestel je gewoon een messenslijpertje als je dat nodig hebt, maar vroeger kwam er dus iemand aan de deur om tegen een kleine vergoeding je scharen en messen te slijpen. Deze afbeelding van een ouderwetse scharensliep komt uit de jaren ’40.

In een rij staan en… wachten

rij
Lange rijen wachtenden om een gratis rijwielplaatje te krijgen (Beeld: ANP)

Klinkt heel simpel, maar anno 2020 heeft niemand tijd om even in de rij te staan. Naar de bios? Online een kaartje bestellen. Naar een populaire voorstelling in De Stadsgehoorzaal? Dat wordt spannend in de digitale wachtrij. In onze stad zie je amper inwoners nog ergens voor in de rij staan. Hooguit voor een oliebol op oudjaarsdag of voor een ijsje in de zomer. Vroeger had je geen andere optie en kon je net als de rest achteraan aansluiten in de rij.

Naar een badhuis om te douchen

Foto: Rob Lichtendahl

Naar een badhuis om te douchen. Dat klinkt alsof je op de camping staat in Frankrijk, toch? Toch was het voor Vlaardingers vroeger heel normaal om naar een badhuis te gaan. Je had dan vijf minuten om je uit te kleden en vijf minuten om te douchen. Was je te lang bezig? Dan werd gewoon de warmtekraan afgesloten, of je nou klaar was of niet. Één van die badhuizen stond in de Marisstraat. De gevel kan je nog terugvinden in de stad.

Lees ook:

bus

Dit is waar de Vlaardingse buslijnnummers op zijn gebaseerd

Misschien heb je er nooit bij stilgestaan, misschien vraag je het je hele leven al af: hoe zit dat m...
Page 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

adv.