Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze blikvanger is bijna terug in Vlaardingen: dit is alles wat je hierover wilt weten

Aangeboden door Stichting Stadskraan Vlaardingen 24 oktober 2020

De Oude Haven van Vlaardingen staat op het punt om weer compleet te worden. Denk je nu: huh, ontbrak er dan iets? Jazeker: de Stadskraan. Deze uit 1625 stammende, metershoge blikvanger wordt momenteel herbouwd en is bijna weer in het echt te bewonderen.

Mocht je geen idee hebben wat de Stadskraan is: dit is een werktuig uit de zeventiende eeuw, waarmee (zeil)schepen werden beladen en ladingen van schepen op de kade werden gezet. Vooral in de haringvisserij speelde de kraan een grote rol.

Vorige versies

De kraan stamt oorspronkelijk dus uit 1625, maar is sindsdien meerdere keren herbouwd. De vorige versie stond er van 1994 tot 2013. Hij moest eerder dan gepland worden afgebroken, omdat het hout begon te rotten. “Bij een flinke herfststorm had hij kunnen instorten. Dat mocht natuurlijk niet gebeuren”, vertelt Leen van Bree, voorzitter van Stichting Stadskraan Vlaardingen. “Toen hebben we helaas moeten besluiten de kraan weg te halen.”

Werk aan de nieuwe Stadskraan Vlaardingen 2020
Er wordt momenteel hard gewerkt aan de nieuwe constructie. (Beeld: © Stichting Stadskraan Vlaardingen)

Vlaardingse historie

De stichting heeft vervolgens het initiatief genomen om de kraan te herbouwen. “De kraan is een belangrijk deel van de geschiedenis van Vlaardingen”, zegt Leen. “Maar dit is geen geschiedenis uit een boek. Dit is echt. Dit kun je zien, aanraken.” De plek is dezelfde gebleven: de Westhavenkade, voor het Museum Vlaardingen. Daar ligt momenteel ook een (nog varend!) zeilschip uit 1912 aangemeerd, dat in Vlaardingen is gebouwd: de Balder VL92. Leen: “De kraan, het zeilschip en het museum laten samen de rijke historie van Vlaardingen zien.” 

Nu al kijken?

Het plan was eigenlijk dat er begin december een feestelijke opening zou plaatsvinden. Door de coronamaatregelen wordt die opening nu uitgesteld; een nieuwe datum is nog niet bekend. Wel is inmiddels bekend dat aanstaande maandag (26 oktober) het eerste deel van de kraan geplaatst wordt. De andere delen van de kraan worden in een tent op het achterterrein van Museum Vlaardingen in elkaar gezet. Het leuke daarvan is: je kunt dat van dichtbij zien! Dat kan van dinsdag t/m vrijdag tussen 12.00 en 16.00 uur. Je moet je wel van tevoren aanmelden. Hier lees je hoe je dat doet.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Stichting Stadskraan Vlaardingen. Meer over Stichting Stadskraan Vlaardingen ontdekken?

Stichting Stadskraan Vlaardingen

Gesloten10:00 - 17:00

Westhavenkade 54, Vlaardingen

adv.