Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo komt de Vlaardingse vlag aan haar kleuren

Door Rinske Lichtendahl 30 november 2019

Je ziet hem lang niet zo vaak wapperen als de Nederlandse vlag, maar we kennen hem allemaal: de vlag van Vlaardingen. In plaats van rood-wit-blauw, is onze vlag rood-geel-blauw. Maar waar komen deze kleuren eigenlijk vandaan? En wie heeft het zo bedacht? Wij zochten het uit.

De oorsprong

De Vlaardingse vlag is ontstaan in de tijd van de visserij en koopvaardij. In 1857 kwam er namelijk een nieuwe regel: de schepen van de rederijen in Zuid-Holland moesten naast de Nederlandse vlag, ook een plaatselijke vlag voeren, zodat het duidelijk was waar ze vandaan kwamen. Het gemeentebestuur kreeg daarom de opdracht om een ontwerp te maken en deze op te sturen naar de Minister van Binnenlandse Zaken. De Vlaardingse schilder Hugo Maarleveld (1833-1886) heeft het ontwerp voor onze stad hoogstwaarschijnlijk gemaakt.

En die kleuren dan?

Hugo maakte dus een ontwerp van drie kleuren in horizontale banen en koos daarbij voor de kleuren rood, geel en blauw. Dit heeft een speciale reden: deze drie kleuren zitten namelijk in het wapen van Vlaardingen. Dat was toen een rode leeuw met een blauwe tong en blauwe nagels afgebeeld op een gouden achtergrond. Zie hieronder het wapen, afgebeeld zonder de blauwe tong en nagels.

wapen van vlaardingen
Schilder: K. van den Sigtenhorst. Bron: geschiedenisvanvlaardingen.nl

Bron: www.geschiedenisvanvlaardingen.nl

Lees ook:

villa ijzermans

Dit is wat er in Villa IJzermans zit

Het is één van de opvallendste gebouwen van de stad: Villa Ijzermans. Maar weet je ook waar dit gebo...

Meer over

Mysteries

adv.