Het loopt storm bij de molen door Heel Holland Bakt (video)
Vlaardinger Arjen Brijs maakte afgelopen zondag bij Heel Holland Bakt indruk met zijn Schiedamse Keteltaart. De taart was in de...
Sinds Vlaardingse held Arjen Brijs ze introduceerde bij Heel Holland Bakt zijn ze hip and happening: de Vlaardingse ijzerkoekjes. Krokant van buiten, en zacht van binnen, hmm! Als je het goed doet tenminste, want het bakken is een hele kunst. Maar wat is nou precies het verhaal achter het ijzerkoekje?
Het ijzerkoekje is écht Vlaardings en dankt zijn naam aan de gietijzeren plaat waar hij op gebakken wordt. De kunst is om het koekje heet en kort te bakken, zodat de binnenkant niet gaar wordt. Het koekje blijft daarom heerlijk smeuïg. Vroeger werden de koekjes vooral met oud en nieuw gegeten, maar nu zijn ze er gelukkig gewoon het hele jaar door.
Lang werd aangenomen dat het Daatje de Koe (1838 – 1915) was die voor het eerst de ijzerkoekjes bakte. De banketbakkeres opende haar winkel in 1865 aan de Peperstraat/Hoogstraat en ze bakte de koekjes in de achtertuin. Al snel werden ze zo populair dat ze als warme broodjes koekjes over de toonbank gingen. In 1910 werd de winkel verkocht, maar de nieuwe eigenaresse bleef de koekjes verkopen. En meer en meer bakkers in Vlaardingen volgden dat voorbeeld. En nog steeds zitten de koekjes bij Vlaardingse bakkers in het standaard assortiment.
Vlaardingse bakker Frank Hazenberg deed onderzoek naar het ijzerkoekje en hij ontdekte iets heel anders: in verschillende geschriften las hij dat ijzerkoekjes in de 18e eeuw ook al bij mensen thuis gebakken werd. Daatje de Koe was dus waarschijnlijk niet de eerste die ze uitvond, maar zij heeft ze wel bekend gemaakt.
Ook onder vissers waren de koekjes populair. IJzerkoekjes blijven lang goed en ook de smaak blijft lang behouden. En dan hebben ze ook nog eens een hoge voedingswaarde en zijn ze goed vullend.
Alle benodigdheden voor het ijzerkoekje haal je natuurlijk bij Molen Aeolus. Je koopt hier de gietijzeren plaat waar je de koekjes op bakt, het RVS stekertje en de koekjesmix. Uit één mix haal je ongeveer 20 koekjes, als ze allemaal lukken natuurlijk.
Liever zelf aan de slag? Het koekje bestaat voornamelijk uit bloem, basterdsuiker, (room)boter en kruiden, zoals kaneel. Natuurlijk kun je er zelf eindeloos mee variëren. Op internet zijn in ieder geval veel verschillende recepten te vinden!
In onze gids
Populaire rubrieken