Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vlaardingse mysteries: wat doen al die groene vogels in Vlaardingen?

Door Rinske Lichtendahl 10 augustus 2019

In héél Vlaardingen vliegen ze rond: de halsbandparkieten. Waar komen die groene vogels vandaan en wat doen ze hier?

De gifgroene, luidruchtige halsbandparkieten komen eigenlijk uit India en Centraal-Afrika. Maar al sinds de jaren ’60 vliegen ze in Nederland rond. Waarschijnlijk komt dat omdat de vogeltjes ontsnapten uit hun kooitjes of losgelaten werden. En wat bleek, de beestjes kunnen hier best goed overleven. Inmiddels zijn er in meerdere Nederlandse steden heuse halsbandparkiet-bolwerken.

Pindaslingers

In Nederland zijn zo’n 12.000 halsbandparkieten te vinden. De parkieten komen vooral in de grote steden voor omdat ze, in de winter, afhankelijk zijn van bijvoeding. Zonder de bekende pindaslingers kunnen de vogeltjes niet overleven. Blijkbaar hangen we daar genoeg van op in Vlaardingen, want je hoort en ziet de beestjes overal.

Bron: Npo radio 1VogelbeschermingSovon

Zit je met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? Wat is het verhaal achter de bronzen man? En wie schrijft toch al die gedichtjes op de prullenbakken? Deze mysteries hebben we al behandeld, we zijn op zoek naar ‘jouw’ mysteries. Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Vlaardingen.

Lees ook

MAG DAT: met slippers autorijden?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Mysteries

adv.