Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vlaardingen vs. Schiedam: welke stad bestond er eigenlijk als eerste?

Door Rinske Lichtendahl 4 juli 2020

Als deze vraag je gesteld wordt: wie was er eerder? Dan denk je waarschijnlijk meteen al aan de kip en het ei. Maar we gaan nu geen omeletjes bakken, de vraag gaat namelijk over Schiedam en Vlaardingen! Welke stad was er eerder? Gastredacteur Maaike Maissan zocht het uit!

In een vorig mysterie hebben we al uitgezocht waar de rivaliteit tussen Schiedam en Vlaardingen vandaan komt, maar nu gaan we uitzoeken welke van de twee zich als eerste officieel een ‘stad’ mocht noemen. Wij zijn erg benieuwd, jij ook?

Vlaardingse kerk

Vlaardingen behoort tot de oudst bewoonde gebieden in Nederland, de geschiedenis van Vlaardingen gaat terug naar het jaar 700. Oké, way back dus. Toen werd hier al een kerk gebouwd en was er mogelijk al een nederzetting. Deze kerk is overigens ook een van de oudste moederkerken in Nederland. Door de strategische ligging van de stad, is Vlaardingen regelmatig veroverd en heroverd, en daarom hebben we een rijke geschiedenis.

Lees verder onder foto >

Koning, de, Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, objectnummer 237.926

Schie-dam

Rond 1230 ontstond Schiedam op dezelfde wijze als buur Rotterdam. Rondom de Schie werd een dam gebouwd om het polderland te beschermen tegen het zeewater. In 1247, verkreeg power lady Aleid van Holland het oostelijke gedeelte van de dam en het poldertje, dankzij haar huwelijk. Het dammetje trok daarna handelsactiviteiten aan, omdat Schiedam een opslagplaats was voor steden zoals Delft, Haarlem en Leiden. Handel!

Aleid van Holland

Leuk en aardig allemaal, maar je bent pas een stad als je stadsrechten hebt. Dus wie was er eerder een stad? We weten dat Vlaardingen eerder ontstaan is; meer dan 500 jaar voordat de eerste stukken Schiedam gebouwd werden, was de opzet van Vlaardingen er al. Die kunnen we alvast in onze zak steken! Of was het geen wedstrijd?

Enfin, Schiedam verkreeg zijn stadsrechten door Vrouwe Aleid van Holland die hier een kasteel had laten bouwen: het ‘Huis te Riviere’. Je weet wel, die ruine in de stad. Dit gebeurde rond 1275… Oké, hou dat vast!

Lees verder onder foto >

Schollen, A.H.C., Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, objectnummer 39.322a

Graaf Floris V

Het vermoeden is dat Vlaardingen vóór 1273 al zijn stadsrechten verkregen had. Ugh. In 1273, verleende Graaf Floris V stadsrechten die erop leken te wijzen dat ze een uitbreiding waren van eerder verleende stadsrechten. In 1273 is Vlaardingen op papier dus officieel vastgelegd als stad. Twee jaar eerder dan Schiedam! En door de strategische ligging was Vlaardingen een zeer gewenste stad om te beheersen. We hebben een winnaar! Pak aan, Schiedam 😉

Mysterie opgelost!

Ben jij onlangs nog iets tegengekomen in de stad, of ben je achter een bijzonder feitje gekomen tussen Schiedam en Vlaardingen? Laat het ons weten, dan gaan wij er alles aan doen om dit mysterie te ontrafelen.

Meer Vlaardingse mysteries:

Schiedam

Hier komt de rivaliteit tussen Vlaardingers en Schiedammers vandaan

De rivaliteit tussen Vlaardingen en Schiedam is er zo één als tussen Rotterdam en Amsterdam. We schr...
Slag bij Vlaardingen

De Slag bij Vlaardingen: hoe ging het ook alweer?

We hebben er al een paar keer over geschreven: volgende week is het evenement Flardinga Viert! Het v...
na de Slag bij Vlaardingen

Dit gebeurde er na de Slag bij Vlaardingen

Dit weekend stond in het teken van Flardinga Viert: de viering nadat de Slag bij Vlaardingen gewonne...

adv.