Vlaardingen heeft heel wat horecazaken: dit is het verschil tussen een bistro, grand café en een brasserie

Even een lekker een hapje eten in Vlaardingen? Goed idee! Je strijkt neer bij grand café Nautique of bij brasserie De Kulk. Maar… Wat is nou eigenlijk het verschil tussen die soorten horecazaken?

En dan hebben we in Vlaardingen ook nog verschillende ‘gewone’ restaurants, trattoria’s en een gastrobar. Na het lezen van dit artikel weet jij precies het verschil tussen deze verschillende horecazaken.

Bistro

Misschien heb je wel eens een hapje gegeten in een bistro. Soms wordt het op de Franse wijze bistrot geschreven, maar dat maakt voor de inhoud van de horecazaak niet uit.

Een bistro komt het dichtst in de buurt bij een ‘gewoon’ restaurant. Het verschil is dat er in een bistro altijd een bar in de zaak staat. Andere woorden voor een bistro zijn eetcafé, petit restaurant. In België wordt voor een bistro ook wel eens het woord taverne gebruikt.

Eten in een bistro

Maar wat kun je verwachten van het eten in een bistro? Denk aan simpele, maar smaakvolle gerechten zoals een steak met frites, uiensoep en stoofvlees. Uiteraard verschilt de kaart per bistro, maar vaak zijn er Franse gerechten op te vinden.

Wist-je-datje

Nog even een leuk wist-je-datje: een bistro komt oorspronkelijk niet uit Frankrijk. Het is een Russische ‘uitvinding’. Het Russische woord bystrò betekent ‘snel’. In Frankrijk werd het concept rond 1815 ingevoerd en in Nederland openden de eerste bistro’s rond 1960.

Brasserie

De stap van een bistro naar brasserie is niet zo groot. Het is ook een eetgelegenheid waar iedereen welkom is, net zoals bij brasserie De Kulk. Wat wel een verschil is, is dat je bij een brasserie de hele dag door, tot ’s avonds laat terecht kan voor een hapje en drankje.

Eten in een brasserie

Vaak eet je in een brasserie een los gerecht met een drankje erbij. Je hebt er vaak geen menu’s met meerdere gangen, maar enkel losse gerechten. De kaart komt overeen met die van een bistro, met soms wat luxere gerechten zoals biefstuk, oesters, ganzenlever en kreeft.

Wist-je-datje

Een brasserie is het Franse woord voor brouwerij. De brasserie komt eigenlijk uit de Franse regio Elzas en stamt af van het Duitse Brauhaus: een brouwerij met een café, waar je het gebrouwen bier ter plekke kon drinken. 

Golfbaan en Brasserie Schinkelshoek

5,0
(40)

Zuidbuurt 79, 3132 KA Vlaardingen

Nu geopend

Meer informatie

Brasserie De Kulk

5,0
(5)

Westlandseweg 200, 3131 HX Vlaardingen

Nu geopend

Meer informatie

Grand café

Goed, we weten allemaal wel wat een café is, maar wat is dan een grand café? Het grote verschil is dat je hier juist overdag naar toe gaat. Waar je in een normaal café ’s avonds tot diep in de nacht drankjes blijft bestellen, bestel je bij een grand café in het zonlicht een lekker kopje koffie met gebak. Ook heeft een grand café vaak wat lectuur liggen, zodat je rustig een krantje kunt lezen.

Eten in een grand café

In een grand café kun je perfect terecht voor een koffietje, thee met gebak of een lekker wijntje. Daarnaast kun je er vaak ontbijten of lunchen met verschillende broodjes, soepen en salades. Meer zin in een hamburger of saté? Dat is ook vaak te verkrijgen in deze zaken, zoals bij Grand Café Nautique.

Wist-je-datje

Grand Café Nautique is de eetgelegenheid van het Delta Hotel, maar wist je dat je daar ook welkom bent als je geen hotelgast bent? Ze bieden bijvoorbeeld een ‘shared Sunday lunch’ aan, of een ‘Natte thee’ high tea (een knipoog naar Rotterdam, natuurlijk). Je hebt er een supermooi uitzicht over de Maas. Tip: ga er ’s avonds heen als het donker is, dan kijk je uit over de rivier met allemaal fonkelende lichtjes.

Grand Café Nautique

Maasboulevard 15, 3133 AK Vlaardingen

Meer informatie

Trattoria en gastrobar

In Vlaardingen zijn we verwend, want we hebben nog heel wat meer eetgelegenheden. Denk maar aan Lunar Labs trattoria of vanDalen gastrobar. Een korte uitleg!

Trattoria

Een trattoria is een vaak een Italiaans familierestaurant waar iedereen welkom is. Lekker laagdrempelig met smakelijke gerechten zoals pasta’s, soepen en stoofschotels. Heb jij wel eens bij Farinella gegeten?

tekst gaat verder onder de bedrijfspagina>

Sgroppino di Nicola Farinella

4,7
(465)

Hoogstraat 217, 3131 BB Vlaardingen

Nu gesloten

Meer informatie

Lunar Labs trattoria

Lijnstraat 4, 3131 CP

Nu gesloten

Meer informatie

Gastrobar

Gastrobar is de Nederlandse benaming voor de Engelse gastropub. De bekendste gastrobars in Nederland zijn waarschijnlijk die van Ron Blaauw. Hij startte met Ron Gastrobar, waarna nog drie andere zaken volgden. De keukens zijn anders, maar de formule is hetzelfde: laagdrempelig, met veel kleine gerechtjes die je met elkaar kan delen. Denk daarbij aan asperges, pasteitjes en salades.

vanDalen Gastrobar

4,8
(46)

Westhavenkade 10, 3131 AB Vlaardingen

Nu gesloten

Meer informatie

(Bron: culy.nl)

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Mysteries

Ga naar “Tijdmachine: zo zag de Westhavenplaats 11 jaar geleden eruit”

Tijdmachine: zo zag de Westhavenplaats 11 jaar geleden eruit

Ga naar “Mysterie opgelost: Wat doen deze lichtbakken in de Scheepmakersteeg?”

Mysterie opgelost: Wat doen deze lichtbakken in de Scheepmakersteeg?

Ga naar “Tijdmachine: op deze kale plek in Vlaardingen staat nu een supermarkt”

Tijdmachine: op deze kale plek in Vlaardingen staat nu een supermarkt

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Afvalemmer Pootjes Zwart € 120,00”

Afvalemmer Pootjes Zwart € 120,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 28 november 2022
Ga naar “Robijn vloeibaar wasmiddel of caps van € 22,47 voor € 7,49”

Robijn vloeibaar wasmiddel of caps van € 22,47 voor € 7,49

 • Hoogvliet
 • Geldig t/m 29 november 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Alle Chocomel literpakken van € 4,38 voor € 2,19”

Alle Chocomel literpakken van € 4,38 voor € 2,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Supply Chain Coördinator 32-40 uur”

Supply Chain Coördinator 32-40 uur

 • Life Recruitment
 • Fulltime/Parttime
Life Recruitment
Ga naar “HR Administratief Medewerker”

HR Administratief Medewerker

 • Page Personnel
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Kerstmarkt in Vlaardingen”

Kerstmarkt in Vlaardingen

 • Van 9 dec t/m 10 dec
Kerstmarkt VlaardingenKerstmarkt Vlaardingen
Ga naar “Vlaardingen 750 jaar”

Vlaardingen 750 jaar

 • Van 1 jan t/m 31 dec