Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Is Bevrijdingsdag 2020 nou wel of niet een officiële vrije dag?

Door Rinske Lichtendahl 30 april 2020

Het duurt nog een week, maar op dinsdag 5 mei is het Bevrijdingsdag 2020. Drankjes op het terras of naar het Bevrijdingsfestival in Rotterdam zit er door de coronacrisis niet in, dus moeten we onze vrijheid maar thuis vieren. De hamvraag: is Bevrijdingsdag dit jaar nou een verplichte vrije dag?

Bevrijdingsdag is net als Koningsdag een officiële, nationale feestdag. Maar waar de werknemers van veel bedrijven op 27 april vrij zijn om de verjaardag van de koning te vieren, moeten veel mensen op 5 mei gewoon werken. Hoe zit dat?

Geen wet

Op de site van de Rijksoverheid lezen we dat er geen wet is die heeft vastgelegd dat bepaalde feestdagen vrije dagen zijn voor werknemers. Je hebt dus geen recht op een vrije dag op feestdagen. In je cao of arbeidsovereenkomst kun je vinden of je vrij bent. In de praktijk blijkt dat in veel cao’s staat dat Koningsdag wel een betaalde vrije dag is en Bevrijdingsdag niet.

Lustrumjaar Bevrijdingsdag 2020

Moest je de afgelopen jaren gewoon werken bij je huidige werkgever, dan kan het tóch zijn dat je dit jaar op 5 mei vrij bent. In de meeste cao’s is namelijk afgesproken dat je alleen een betaalde vrije dag krijgt als Bevrijdingsdag in een lustrumjaar valt. De laatste was in 2015 en de volgende is in – hoera! – 2020. Grote kans dus dat je dit jaar vrij bent. Al is de invulling van deze dag wel heel anders dan voorgaande jaren…

De regels van het RIVM zijn er niet voor niets, vermijd groepen mensen, als je op pad moet, doe dat zoveel mogelijk alleen en houd afstand.

Lees ook:

Dodenherdenking en bevrijdingsdag 2020

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag 2020 in Vlaardingen: dit gebeurt er wél

Voorlopig zijn er geen feestjes, festivals en borrels in Vlaardingen. Tot 1 juni zijn alle evenement...
openingstijden supermarkten 4 en 5 mei 2020

Dit zijn de openingstijden van de supermarkten in Vlaardingen op 4 en 5 mei 2020

Tijdens Dodenherdenking zijn we om acht uur allemaal twee minuten stil. En dinsdag is het natuurlijk...

Mysterie: wat betekent dit oorlogsmonument aan de Waag?

Iedereen in Vlaardingen is wel eens langs het Geuzenmonument gelopen. De bronzen man valt op en al k...

Meer over

Mysteries

adv.