Opwarmen? 5 x Warme chocolademelk drinken in Vlaardingen
Met de winterse kou buiten is er niets lekkerder dan even ergens in Vlaardingen een gezellig tentje op te zoeken…
Nu het winterse weer eindelijk is begonnen in Vlaardingen, is het tijd om wat aandacht te besteden aan een écht Vlaardings en echt winters koekje: de IJsmop. Worden er eigenlijk nog IJsmoppen gemaakt? En zoja: waar kunnen we ze dan halen? Wij zochten het voor je uit!
Eerst even iets over de geschiedenis van de IJsmop. De koekjes, die smaken naar kaneel en ijs, zijn heel lang geleden ontstaan, toen winters nog echt koud waren. Zodra er vroeger op de Vlaardingse Vaart ijs lag waarop geschaatst kon worden, werden de koekjes gebakken. En om ze te mogen eten, moest je er wel wat voor doen!
Oorspronkelijk werden IJsmoppen namelijk gebakken voor schaatsers, die vanuit het Westland naar Vlaardingen kwamen rijden. Wanneer ze Vlaardingen hadden bereikt, dronken zij bij Bier- een eetlokaal Antonius een welverdiende borrel én kregen zij een zakje IJsmoppen. Heel vroeger werden de koekjes in een zakdoek bewaard, die op de terugweg over het ijs aan de broek werd geknoopt.
De koekjes leverden het bewijs voor thuis dat de schaatsers de rit naar Vlaardingen ook daadwerkelijk hadden gereden. Als de koekjes heel waren gebleven, liet dit ook nog eens zien dat de schaatser zonder te vallen weer terug was gekomen.
Jarenlang hield bakkerij Hazenberg de traditie van IJsmoppen in ere, door ze steeds wanneer de Vlaardingse Vaart goed bevroren was, weer te bakken. Je kon ze dan ook elke harde winter bij de bakker – die tot enkele jaren geleden aan het Veerplein en op De Loper te vinden was – kopen.
In 2014 werden de winkels overgenomen door Meesterbakker Voskamp, die de traditie helaas niet heeft voortgezet. Wél worden er nog steeds wanneer Vlaardingse Vaart voldoende dichtgevroren is, koekjes gebakken door bakker Hazenberg bij een bakkerij in Rotterdam en afgeleverd bij café Antonius.
De laatste keer dat dit gebeurde was in 2021. Het was midden in de lockdown, dus er moesten speciale regelingen genomen worden om de traditie door te laten gaan. “We hadden een loket naar buiten toe geopend en met dranghekken en controle van de afstandsregels konden we de chaos een beetje in bedwang houden,” lacht Ed, een van de eigenaren van Bier- en eetlokaal Antonius.
Tekst gaat verder onder het facebookbericht.
Net als wij, hoopt het team van Antonius dat er snel weer een vervolg zal komen om wat volgens hen “de mooiste schaatstraditie in de wijde omtrek” is. Zouden we het dit jaar weer mogen meemaken?
Het recept van de IJsmoppen is nog altijd geheim en in het bezit van bakker Hazenberg. Naar verluid is het van generatie op generatie overgedragen in een sigarendoosje. Voor de echte liefhebbers, die niet op strenge winters willen wachten, is er echter toch een mogelijkheid bedacht om zelf ijsmoppen te bakken. Namelijk met de IJsmoppenmix, die je in de molenwinkel van Aeolus kunt kopen, of via de speciale website. Niet helemaal volgens het geheime recept, maar het komt aardig dicht in de buurt!
In onze gids
Populaire rubrieken