Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hier komt de rivaliteit tussen Vlaardingers en Schiedammers vandaan

Door Rinske Lichtendahl 11 januari 2020

De rivaliteit tussen Vlaardingen en Schiedam is er zo één als tussen Rotterdam en Amsterdam. We schreeuwen dat we niets van elkaar moeten hebben, maken er grapjes over, maar stiekem valt het allemaal best mee. Maar waar komt die rivaliteit nou vandaan? 

Vaak wordt er als oorsprong verwezen naar een gebeurtenis in de 16e eeuw. Maar dat is niet het enige: de bekende ‘busbaanrellen’ in de jaren ’70 hadden namelijk een hele andere reden. We zetten alles voor je op een rijtje.

De 80-jarige oorlog

Laten we bij het begin beginnen: we zitten in de 80-jarige oorlog (1568-1648) en Vlaardingen, met toen 1500 inwoners, is in de handen van de Spanjaarden gevallen. En daarom vluchtten een hoop Vlaardingers naar Schiedam. Zij hadden namelijk wél een stadsmuur. We moeten ze nageven, toen waren de Schiedammers dus toch een stuk slimmer dan wij. In Vlaardingen zaten ongeveer 900 Spaanse soldaten terwijl in Schiedam 1000 Geuzen zaten. In Delfshaven zaten er nog eens 1300.

Wie waren die Geuzen ook alweer?

Even een opfrissertje: de Geuzen waren de tegenhangers van de Spanjaarden. Voornamelijk Nederlandse edelen die vochten voor ons land en tegenhangers waren van de de Spaanse koning Filips II. Verward deze Geuzen dus niet met de  verzetsgroep in de Tweede Wereldoorlog.

Geen lieverdjes

Rond 1573 werden de Spaanse troepen teruggeroepen uit Vlaardingen en Maassluis om tegen Lodewijk van Nassau te vechten, die de aanval had ingezet. De Geuzen bleken geen lieverdjes te zijn: net nadat de Spanjaarden weg waren, kwamen de Geuzen Vlaardingen binnen en hingen de koster op. De bevrijding was ook nog eens van korte duur, want in 1574 kregen de Spanjaarden de opdracht om Holland weer te bezetten.

Vlaardingen platgebrand en geplunderd

De Spanjaarden trokken richting Maassluis om zo door te kunnen via Vlaardingen naar Rotterdam. Maar de Geuzen wilden niet dat de Spanjaarden gebruik zouden maken van de Nederlandse gebouwen en dus staken ze overal hoge gebouwen, zoals molens in brand. Daarom gaf Willem van Oranje de Geuzen opdracht om Vlaardingen op te geven en zich te verplaatsen naar Vijfsluizen. Een dag later gingen de Geuzen toch nog even terug naar Vlaardingen om daar de boel plat te branden, zodat de Spanjaarden er niets meer aan zouden hebben. Een groot deel van Vlaardingen brandde daardoor af. Ook werd Vlaardingen volgens oude bronnen meteen geplunderd door een bende Schiedammers. Aha, dat is dus de reden waarom wij als Vlaardingers nog steeds een hekel hebben Schiedam.

 

Tactiek der verschroeide aarde

De boel is natuurlijk wel te nuanceren, aangezien lang niet alle betrokken Geuzen daadwerkelijk Schiedammers waren. Ook was de ‘tactiek der verschroeide aarde’ niet ongebruikelijk tijdens oorlogen. Na de stadsbrand werd Schiedam versterkt door Oranje en de Spanjaarden trokken alsnog in de Vlaardingse ruïnes. De Vlaardingers die nog niet gevlucht waren, vertrokken nu naar Voorne-Putten, dat ook in handen van de Geuzen was. Een jaar later, in 1575 is het grootste gedeelte weer terug in de Haringstad.

Stenen gooien bij de busbaan

Maar hoe zit het dan met die busbaanrellen? Deze vonden plaats in de jaren ’70 tussen Groenoord en de Holy in. Honderden jongeren van beide steden kwamen hier stennis schoppen. Zelfs de ME moest wel eens tussenbeide komen. Één keer liep het zo uit de hand dat de ME waterkanonnen in moest zetten. Maar gebeurde dit dan omdat Schiedam 400 jaar geleden onze stad plat brandde? Het antwoord is: nee! Deze rellen begonnen doordat een aantal jongens ruzie kregen om een meisje. Classic. De jaren daarna liep dit gewoon verder uit de hand zonder dat iemand nog wist waarom het ooit was begonnen.

Bron: geschiedenisvanvlaardingen.nl

Lees ook

broekpolder

Wow! Zo heb je de Broekpolder nog nooit gezien

Wat is Vlaardingen toch een prachtige stad. En één van de bijzonderste gebieden is misschien wel de ...

adv.