Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hier komt de naam ‘Vlaardingen’ vandaan

Door Rinske Lichtendahl 12 oktober 2019

Misschien heb je er nog nooit bij stil gestaan, maar wij vroegen ons af: waar komt de naam Vlaardingen eigenlijk vandaan? We namen een duik in de geschiedenis!

Verschillende schrijfwijzen

De naam Vlaardingen is door de jaren heen wat veranderd en aangepast. Er zijn verschillende schrijfwijzen terug te vinden, waaronder Fleerdingen (11e eeuw), Flardinga (12e eeuw) en Vlaerdinck (15e eeuw). En dat is uiteindelijk dus veranderd naar Vlaardingen.

Maar wat is de oorsprong?

Onze stad is ontstaan naast een waterloop, die De Vlaarding heette. Het zou dus goed kunnen dat de naam van onze stad daarvan afgeleid is. Maar het zou ook andersom kunnen zijn.

Er zijn ook andere theorieën. ‘Vlaar’ wordt ook wel teruggeleid naar ‘fledder’, wat iets als ‘moerassig weiland’ of ‘dunne modder’ betekent. ‘Vlaar’ is ook een ander woord voor ‘vlier’, dat onder andere ‘moeras’ betekent. Aangezien de stad in de middeleeuwen in een moerasachtig gebied lag en er direct achter een veengebied lag, ligt deze verklaring best voor de hand.

Maar waar komt ‘dingen’ dan vandaan? Een betekenis van ‘dinge(n)’ is nieuw geploegd land dat onbebouwd is en (nog) geen functie vervult. Vlaardingen betekent dan dus iets als ‘nieuw land zonder functie op moerasgrond’.

Bron: geschiedenisvanvlaardingen.nl

Ook leuk:

schilderijen

Herken jij deze plekjes? Schilderijen geïnspireerd op Vlaardingen!

Vlaardingen heeft eigenlijk heel wat mooie plekjes! Kunstenaar Aad Hofman merkte dit ook op. En dus ...

adv.