Deze straat in Vlaardingen is de oudste van Nederland!
Dat Vlaardingen een rijke en lange geschiedenis heeft, wist je vast wel. Maar wist je dat er zelfs gezegd wordt…
Om het Buizengat in Vlaardingen staan tegenwoordig luxe, nieuwe woningen met erover ligt een voetgangers- en fietsbrug. Maar vroeger was dat wel anders. En dat is ook waar de naam ‘Buizengat’ vandaan komt. Tijd voor een stukje Vlaardingse geschiedenis.
In vroegere tijden waren er geen luxe woningen, maar vooral scheepswerven te vinden rondom het Buizengat. Straatnamen als Werf van Pronk herinneren daar nog aan. Ook vermaakten de Ambachtsheren van Vlaardingen zich hier in hun riante buitenplaats aan de Hoflaan. Ín het Buizengat zelf lagen de vissersschepen. Een bekend scheepsmodel dat in de Middeleeuwen werd ontwikkeld en ook door Vlaardingse vissers veel werd bevaren was de haringbuis. En je raadt het al: hier is ook de naam ‘Buizengat’ van afgeleid.
Het Buizengat is in de 15e eeuw aangelegd als spuimogelijkheid voor de Oude Haven en heette aanvankelijk ‘Spuiwater’. In de winter werden de haringbuizen hier in de scheepswerven opgelegd, zodat ze het spuien van de haven niet konden verstoren. De spuikom werd hiedoor al snel ‘Buyssche Gadt’ (Buizengat) genoemd in de volksmond.
Uiteindelijk werd de oorspronkelijk naam voor de wijk helemaal niet meer gebruikt en is ‘Spuiwater’ officieel ‘Buizengat’ geworden. In 1698 werd de naam ‘Buyssche Gadt’ voor het eerst genoemd in Vlaardingse archiefstukken.
In onze gids
Populaire rubrieken