Deze paastradities kennen bijna alle Vlaardingers: hier komen ze vandaan

Eieren zoeken, het paasontbijt en de paashaas: deze paastradities kennen bijna alle Vlaardingers wel. Maar waar komen deze eigenlijk vandaan? En waarom steken we in Vlaardingen en omgeving geen paasvuren aan en in andere delen van het land wel?

Wat is Pasen eigenlijk? Simpel gezegd komt het hier op neer: in het christelijke geloof is op eerste paasdag Jezus uit zijn graf opgestaan. Voor christenen is het uit de dood herrijzen van Jezus een teken dat God vergevingsgezind is. Nadat Jezus gestraft was door aan het kruis genageld te worden en te sterven, wordt hij toch weer tot leven gewekt. Die herrijzenis wordt tijdens Pasen gevierd. (Bron: Quest)

Paaseieren

Aan Pasen hangen veel tradities, zoals paaseieren eten. Maar waarom eten we dan eieren en geen gehaktballen bijvoorbeeld? Ineke Strouken, oud-directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, vertelt bij EenVandaag over de paastradities.

Het ei hoort volgens Ineke al sinds de vierde eeuw bij Pasen. “Een ei staat in het christendom symbool voor vruchtbaarheid. Daarnaast was het eten van eieren belangrijk met Pasen omdat het bekend was dat je ervan aansterkte. Dat was nodig na strenge winters met weinig eten. De kippen legden in de winter niet zo veel eieren, maar tegen de tijd dat het Pasen werd was er een eieroverschot. De boeren schilderden daarom de eieren en deelden ze als cadeautjes uit aan de armen.”

Chocoladepaaseieren

Uiteraard mogen de chocoladepaaseieren niet ontbreken in dit hoofdstuk. Deze lekkernijen werden pas in de achttiende eeuw in Parijs bedacht, zo staat te lezen op de website chocolade-paradijs.nl. De banketbakkers in Parijs bedachten een luxevariant op de eeuwenoude eiertraditie: een chocolade-ei. Onderling hielden de banketbakkers wedstrijden met elkaar voor het mooiste chocolade-ei. Door de wedstrijden werd het snoepgoed steeds populairder onder de gewone bevolking. De traditie van chocolade-eieren tijdens Pasen was geboren.

In Vlaardingen kun je op heel wat plaatsen chocolade-eitjes halen. Zoals bijvoorbeeld bij Chocobon, of bij Banketbakkerij Boer of gewoon bij Hema.

chocoladepaaseieren
Chocoladepaaseieren | Foto: Pexels

De paashaas

Een andere bekende traditie is de paashaas. Maar hoe past dit vrolijke figuur in de christelijke viering? Nou, niet eigenlijk… De paashaas zoals wij die kennen is pas sinds 1825 bekend in Nederland. Volgens Ineke vonden de Nederlanders de paashaas in eerste instantie maar niks, omdat hij uit de onbekende Duitse cultuur kwam. Op een gegeven moment maakte hij via een uit het Duits vertaald kinderboekje toch zijn intrede in ons land.

Nu kunnen we vooral genieten van een lekkere chocoladepaashaas die je bijvoorbeeld bij Koffie, Thee &Zoet kunt halen.

Maar wat hebben Pasen en hazen gemeen? Ineke: “Een haas is al vroeg in het voorjaar bezig met voortplanting, die is heel vruchtbaar. Vanuit een niet-christelijk oogpunt staat het paasfeest voor vruchtbaarheid en voortplanting.”

Kofie, Thee Enzo
Koffie, Thee en Zoet | Foto: indebuurt Vlaardingen

Paasontbijt

Of je gelovig bent of niet, tijdens Pasen mag het paasontbijt niet ontbreken! Of je nu beschilderde eieren naar binnen werkt, versgeperste sinaasappelsap of suikerbrood; voor het paasontbijt mag uitgepakt worden! Was dat vroeger ook al zo?

Volgens Ineke was dat vroeger zéker zo: “Veel mensen vastten voor Pasen. Daarnaast vond er een grote schoonmaak plaats van het huis en het land. De winterkleren gingen in de kast en de zomerkleren eruit. Na al dit werk barstte je natuurlijk van de honger. Veel eten en feesten hoort heel erg bij elkaar. Wij eten misschien één à twee eitjes, vroeger at je er tien of vijftien.”

Pasen: ontbijt, lunch of brunch in Vlaardingen
Foto: Rachel Park / Unsplash

Paasvuren

In Vlaardingen en omgeving worden ze niet gebouwd: paasvuren. Deze vuren hebben niets met de lijdensweg van Jezus te maken, maar volgens Ineke met het opruimen van je huis en van je land. Er werd van alles op de berg gegooid om te verbranden. Denk daarbij aan dorre takken, bladeren en huisvuil.

Toch hebben de paasvuren ook een religieuze en sociale betekenis. “Het heeft iets gezelligs, je doet het samen met de hele gemeenschap. Daarnaast horen vuren ook in heel veel culturen en religies erbij. Het staat onder andere voor afscheid van een tijd en voor vruchtbaarheid”, aldus Ineke bij EenVandaag.

lente weer vlaardingen
Foto: indebuurt Vlaardingen

Tweede paasdag

En dan hebben we nog tweede paasdag. Deze dag is officieel een vrije dag voor veel Vlaardingers. Dat is best bijzonder, want in onze buurlanden is dat niet zo. Vroeger werden op tweede paasdag nog veel festiviteiten georganiseerd, maar tegenwoordig gaan veel mensen naar een woonboulevard.

Herken je jezelf daarin? Dan kun je in Vlaardingen naar woonboulevard Hoogstad. Vind jij het fijner om er juist lekker op uit te trekken in de buitenlucht, dan hebben we hier nog wat mooie wandelroutes voor je.

Wat je invulling ook gaat zijn: fijne paasdagen!

weersvoorspelling Pasen
Foto: indebuurt Vlaardingen

Paasmissen

Wil je graag een paasmis bijwonen in Vlaardingen? Dan kan dat! Hieronder vind je de tijden van de missen:

 • Op 9 april is er een paaslunch in de Grote Kerk rond 12.45 uur.

Meer lezen:

Meer in deze categorie

Genieten van Vlaardingen

Ga naar “Getver, druppel op je hoofd! Hier komen deze mysterieuze druppels vandaan”

Getver, druppel op je hoofd! Hier komen deze mysterieuze druppels vandaan

druppel op je hoofd
Ga naar “Aha! Zo komt de Gedempte Biersloot aan haar naam”

Aha! Zo komt de Gedempte Biersloot aan haar naam

gedempte biersloot
Ga naar “Mysterie opgelost: dit is de zusterstad van Vlaardingen”

Mysterie opgelost: dit is de zusterstad van Vlaardingen

black friday vlaardingen

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “katoenen damesbiker van € 15 voor € 10”

katoenen damesbiker van € 15 voor € 10

 • HEMA
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Hollandse aardbeien van € 13,29 voor € 2,49”

Hollandse aardbeien van € 13,29 voor € 2,49

 • ALDI
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Wilkinson en Hawaiian Tropic van € 39,98 voor € 19,99”

Wilkinson en Hawaiian Tropic van € 39,98 voor € 19,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “op=op SOLO 4-laags toiletpapier 18 rollen. € 7,49”

op=op SOLO 4-laags toiletpapier 18 rollen. € 7,49

 • ALDI
 • Geldig t/m 11 juni 2023

Vacatures

Ga naar “Commercieel Medewerker Binnendienst”

Commercieel Medewerker Binnendienst

 • Life Recruitment
 • Fulltime
Life Recruitment

Agenda

Ga naar “Vlaardingen 750 jaar”

Vlaardingen 750 jaar

 • T/m 31 dec
Ga naar “Vlaardingen 750: ExpoCamp Vlaardingen”

Vlaardingen 750: ExpoCamp Vlaardingen

 • T/m 31 aug
Ga naar “Vlaardingen 750: Theatraal Stadsspektakel”

Vlaardingen 750: Theatraal Stadsspektakel

 • Van 27 sep t/m 30 sep
Ga naar “Buitenspeeldag 2023”

Buitenspeeldag 2023

 • 14 juni 2023
Ga naar “Dag van de bouw”

Dag van de bouw

 • 17 juni 2023