Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Feiten en cijfers: zoveel tienermoeders wonen er in Vlaardingen

Door Rinske Lichtendahl 5 december 2019

Je kent vast wel de MTV-programma’s 16 & Pregnant en Teen Mom: meiden die in hun tienerjaren een baby krijgen, vaak onverwachts en zonder stabiele basis. Dit komt natuurlijk niet alleen maar in Amerika voor. Ook in Vlaardingen zijn er meiden die al vroeg in verwachting raakten. Maar wist je ook dat het aantal tienermoeders in Vlaardingen veel hoger ligt dan gemiddeld in Nederland? Sterker nog, in 2018 stonden we in de landelijke top 3.

Tienermoeders zijn volgens het CBS meiden tussen de 15 en 19 jaar. Het onderzoek is dus op dit uitgangspunt gebaseerd. En Vlaardingen had dus relatief gezien op twee steden na de meeste tienermoeders van heel Nederland, namelijk 10,7 moeders per 1000 meiden. Alleen Noord Beveland en Vaals kwamen boven Vlaardingen uit. In Nederland werden er vorig jaar 4 op de 1000 meiden moeder.

Het aantal tienermoeders in Vlaardingen stijgt

Door de jaren heen zien we dat het aantal tienermoeders in Vlaardingen stijgt sinds 2016. In 2016 waren er 13 tienermoeders in Vlaardingen, in 2017 waren dat er 18 en in 2018 waren dat er 20. In 2019 moeten de volledige cijfers natuurlijk nog bekend worden, maar we weten wel dat er tot en met augustus 12 meisjes moeder zijn geworden. En dat terwijl het landelijke aantal tienermoeders daalt.

Hoe kan dat?

Tienermoeders komen in Nederland het meest voor binnen Surinaamse of Antiliaanse culturen. En in Vlaardingen wonen veel Antiliaanse mensen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Dat zou dus een verklaring kunnen zijn dat het aantal tienermoeders zo hoog ligt onze stad. Overigens was het aantal tienermoeders per 1000 meisjes in Schiedam en Rotterdam niet veel lager in 2018. Tienermoeders kunnen in Vlaardingen terecht bij Centrum Jeugd en Gezin voor indviduele begeleiding.

Lees ook

Appen op de fiets vlaardingen

Zoveel Vlaardingers kregen al een boete voor appen op de fiets

Toch nog even dat appje beantwoorden op de fiets, of toch nog even een ander nummer opzetten op Spot...

adv.