Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: Zomaar bramen plukken in de Vlaardingse natuur?

Door Rinske Lichtendahl 15 augustus 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Deze week: mag je zomaar bramen en andere vruchten plukken in de Vlaardingse natuur.

Het is augustus en dat betekent dat de bramen en andere heerlijke bosvruchten rijp zijn. Je kunt ze dus lekker zelf gaan plukken. Maar mag dat eigenlijk wel?

Eigen gebruik

Ja, het mag. Maar wel met mate. Wildplukken mag in Nederland alleen voor eigen gebruik. Het is dus niet de bedoeling dat je hele emmers vol mee naar huis te neemt of dat je je oogst verkoopt. Check ook even of een gebied vrij toegankelijk is. Op sommige plekken heeft de eigenaar zoals Staatsbosbeheer een pluk-beperking ingesteld en je mag natuurlijk ook niet zomaar in iemands tuin gaan plukken.

Een klein bakje mee en lekker plukken mag dus, maar let wel op. Het is niet de bedoeling dat je van de paden afgaat. Je zou de natuur kunnen beschadigen en als je betrapt wordt kun je een boete krijgen.

Waar moet ik verder op letten?

Als je bramen of andere vruchten hebt geplukt, moet je die natuurlijk goed wassen. Je weet nooit welk dier er zijn behoefte op heeft gedaan. Vruchten die onder kniehoogte hangen kun je soms beter helemaal niet opeten. Hier kan namelijke de vossenlintworm inzitten, die uit de urine van een vos komt. Deze vossenlintworm is erg gevaarlijk voor mensen, als je besmet raakt kun je zelfs overlijden. Pas dus op! En ja, in Vlaardingen komen ook vossen voor, hoewel die hoogstwaarschijnlijk niet besmet zijn.

Lees ook:

MAG DAT: met slippers autorijden?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Gemeente

adv.