Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Lintjesregen 2020: deze 21 Vlaardingers kregen een koninklijke onderscheiding

Door Carin van der Meij 24 april 2020

Negentien Vlaardingers en twee Maassluizenaren worden op vrijdag 24 april in het zonnetje gezet. Zij krijgen een koninklijke onderscheiding tijdens de lintjesregen 2020. De uitreiking is dit jaar wel in aangepaste vorm, vanwege de coronamaatregelen.

Pagina 14/16
⟵ swipe swipe ⟶

Dit jaar geen ceremonie met lovende woorden van burgemeester Bas Eenhoorn en felicitaties achteraf. De lintjesregen is in een aangepaste vorm: De Algemene Gelegenheid gaat op 24 april door op een aangepaste manier. De daadwerkelijke uitreiking vindt later dit jaar plaats. De datum hiervan wordt landelijk bepaald en is afhankelijk van het verloop van het coronavirus en de maatregelen.

Lintjesregen in Vlaardingen

Dat mag de pret niet drukken! Wij mogen de volgende 19 Vlaardingers  en 2 Maassluizenaren alsnog feliciteren met deze symbolische erkenning voor hun inzet in Vlaardingen:

Piet Baas (76)

Hij was penningmeester, secretaris en vrijwilliger bij de Baptistengemeente Rotterdam Centrum, voorzitter van de kerkenraad en koster. Van 1985 tot 2005 was hij vrijwilliger bij de Unie van Baptistengemeenten in Nederland en ook zat hij in het bestuur van het Pensioen- en Invaliditeitsfonds. En later was hij secretaris van de Diabetesvereniging in Vlaardingen.

Ook nu zit hij niet stil: vanaf 2004 is hij penningmeester en vrijwilliger bij de Stichting Niger Zending en maakte hij deel uit van de thuisfrontcommissie.

Corrie Bot-van Gilst (83)

Al vanaf 1974 doet zij vrijwilligerswerk als inkoop- en verkoopmedewerker bij de ScoutShop in Vlaardingen en tot 2016 werkte ze ook vrijwillig bij de Stichting Padvinders Buitencentrum Austerlitz – als gastvrouw, maar ook onderhield ze het kampeerterrein en de opstallen.

André Brockhus (67)

André Brockhus was zelfstandig tandarts en medeoprichter van de maatschap. Toen hij als tandarts in een verzorgingstehuis werkte, zette hij zich in voor een betere pasvorm van gebitsprotheses. Altijd met veel aandacht voor zijn patiënten.

Sinds 1989 is hij voorzitter en penningmeester van de Stichting St. Luke’s Hospital te Malawi, die de plattelandsziekenhuizen St. Luke’s en St. Martin in Malawi helpt door medicijnen en andere benodigdheden aan te schaffen. Hij heeft ook in één van de ziekenhuizen gewerkt en nu zet hij zich in voor de fondsenwerving.

Sinds 1990 is hij vrijwilliger bij de Rotary Vlaardingen 80 en richtte hij samen met anderen de zustervereniging Past Rotarians op voor oud-leden van Rotary. Ook is hij medeoprichter van de Stichting DentAmigos Holanda op en sinds 2012 is hij ook voorzitter. Ze ondersteunen met deze stichting tandheelkundige hulp in Peru.

Pierre Bronsgeest (68)

Pierre Bronsgeest was tot 2015 schrijver van hengelsportboeken en hoofdredacteur van hengelsportmagazine ‘Beet’. Ook schreef hij kinderboeken voor een goed doel.

Hij richtte in 2001 samen met anderen de Stichting The Fishing Dutchmen op waar hij tot 2o18 voorzitter van was. Het doel was om de hengelsport te promoten, ook onder mensen met een ziekte of beperking. Daarom organiseerden ze bijvoorbeeld visdagen en vakanties voor deze doelgroep en werkten ze samen met Stichting Opkikker en Stichting Doe een Wens.

Ron Elberse (58)

Ron Elberse deed (en doet nog steeds!) heel veel vrijwiligerswerk:

  • 1984 tot 1995: Speladviseur bij de Scouting Academy Rotterdam Rijnmond.
  • Vanaf 1997 werkt hij vrijwillig voor de Scouting Maurits Viool Vlaardingen, waar hij ook bestuurslid, penningmeester en voorzitter van is geweest.
  • Sinds 2015 is hij penningmeester van de Beheerstichting Vioolgroep en van de Stichting Vrienden van de Prins Mauritsgroep.
  • Al meer dan 25 jaar is hij collectecoördinator bij de Stichting Jantje Beton in Vlaardingen.
  • Vanaf 1999 is hij bestuurslid en vrijwilliger bij de Stichting Scouting Vlaardingen. Sinds vorig jaar is hij ook penningmeester.
  • Hij coördineert jaarlijks de organisatie van de jaarlijkse dodenherdenking en voor de Stichting Nationale Gedenkdagen Vlaardingen coördineert hij vanaf 2017 de kinderspelen tijdens Koningsdag.

Harm ten Kate (79)

Harm ten Kate is bestuurslid en vrijwilliger van de Protestants Christelijke Ouderen Bond in Vlaardingen. Daarnaast zorgt hij voor de bladmuziek voor de Cantorij Bethelkerk. Ook is hij vrijwilliger bij de protestante wijkgemeente Holy, is hij de coördinator van de oud-papier-inzameling voor de Roemenië Werkgroep Holy en ging hij ook naar dit land om hulp te verlenen.

Van 2005 tot 2013 was hij ook nog vrijwilliger bij en bestuurslid van het opgeheven Christelijk Gemengd Koor Immanuël.

Johan Krebs (70)

In totaal was Johan Krebs 24 jaar vrijwilliger bij Fortuna. Ook was hij van 2002 tot 2013 bestuurslid van de Huurdersraad Waterweg Wonen in Vlaardingen waarin hij opkwam voor de belangen van de bewoners. In dezelfde tijd was hij vrijwillig schipper bij de Stichting Rondvaarten Vlaardingen en Vlieten en hielp in die functie ook nieuwe schippers. Ook is hij 14 jaar actief geweest bij de buurtpreventie.

Jopie Rietdijk-Vlasblom (77)

De Vlaardingse Jopie Rietdijk-Vlasblom uit Vlaardingen is vanaf 1984 vrijwilliger in de zorg bij De Tweemaster in Maassluis. Ook ondersteunt zij een hulpbehoevende vriendin.

Siddi Roza-Knol (76)

Siddi Roza-Knol helpt haar man om de inzet en belangen van veteranen te behartigen: ze besteedt veel uur per week aan het coördineren en organiseren van veel bijeenkomsten voor verschillende veteranenverenigingen waar haar man voorzitter van is: hij is districtscommissaris Zuid-Holland van de Vereniging Oude Korea Strijders, voorzitter en PRman van de afdeling Zuid-Holland van de Bond van Wapenbroeders en voorzitter Oorlogsvrijwilligers Engeland-Schotland 1940-1962.

Anneke Schoenmakers-de Haas (76)

Vroeger was Anneke Schoenmakers vrijwilliger de Heilige Monicaparochie in Utrecht en bij de Sint Paulusparochie in Utrecht-Tuindorp. Vanaf 1985 is zij vrijwilliger bij de Goede Herderparochie in Vlaardingen. Vanaf 1999 is ze lector en gastvrouw in vieringen en is ze sinds 2018 betrokken bij het integratietraject van de Lucaskerk en de Pax Christikerk.

Van 2006 tot 2012 hielp ze bij de Stichting Uitvlucht in Vlaardingen en vanaf 2013 is zij coördinator van de pastorale werkgroep van het woonzorgcentrum De Meerpaal. De laatste 3 jaar is ze ook lid van de Wmo Adviesraad.

Frans Verweijen (76)

Frans Verweijen was van 1997 tot 2004 actief bij de Erica School voor speciaal onderwijs. Ook was hij penningmeester en vicevoorzitter van de R.K. Parochie “Sint Willibrord”.

Vanaf 2006 is de heer Verweijen vrijwilliger bij de zorgorganisatie Stichting ASVZ, locatie Blijhof in Schiedam: een zorgwoning voor mensen met een beperking. Ook was hij daar penningmeester van de ouder- en verwantenraad. Sinds 2011 is hij penningmeester van de R.K. Parochie ‘De Goede Herder’ in Schiedam en is hij eindverantwoordelijk voor de financiën van alle zeven lokale geloofsgemeenschappen.

Deze toppers zijn al meer dan 20 jaar lid van de vrijwillige brandweer in Vlaardingen

Aad Kooij (45) werkt bij de Brandweer Rotterdam-Rijnmond als hoofdbrandwacht en is al 27 jaar lid van de vrijwillige brandweer van Vlaardingen. Hij is hoofdbrandwacht.

Dirk-Jan van Noord (60) is sinds 1987 lid van de vrijwillige brandweer van Vlaardingen. Hij is momenteel hoofdbrandwacht (Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond).

Jaap Poortman (57) werkt als functioneel beheerder crisisbeheersing bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en sinds 1984 is hij lid van de vrijwillige brandweer van Vlaardingen. Ook hij is hoofdbrandwacht.

Bram Seen (42) is sinds 1996 actief als vrijwilliger voor de brandweer, momenteel in de functie van Plaatsvervangend Wachtcommandant in de rang van Brandmeester.

Michel Swarttouw (49) werkt als plaatsvervangend wachtcommandant bij de Gezamenlijke brandweer en is sinds 1996 lid van de vrijwillige brandweer van Vlaardingen.

Dennis Tempelaar (43) is sinds 1996 lid van de vrijwillige brandweer van Vlaardingen.

Robert van Vliet (53) is werkzaam als medewerker Servicedesk bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, hij is sinds 1986 lid van de vrijwillige brandweer van Vlaardingen.

Johan van der Vlugt (64) en Cora van der Vlugt- van de Voren (72) uit Maassluis

Dit is wel heel bijzonder: zowel Johan als Cora zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje. Ze komen dus uit Maassluis, maar betekenen veel voor Vlaardingen. Johan is al 23 jaar vrijwilliger bij Stichting Jeugdstad in Vlaardingen en al 21 jaar vrijwilliger bij de Zuidbuurtvereniging. Cora is al sinds 1983 bestuurslid en vrijwilliger bij de Scoutinggroep ‘Marnix van Sint Aldegonde’ in Vlaardingen en vanaf 1994 vrijwilliger/bestuurslid van de Stichting Jeugdstad Vlaardingen. Ook zij is vrijwilliger bij de Zuidbuurtvereniging.

Tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw is benoemd: Prof.dr.ir. Richard Goossens (54)

Richard Goossens is sinds 2009 hoogleraar Fysieke Ergonomie aan de TU Delft. Hij heeft belangrijke bijdragen geleverd aan de verbetering van medische technieken en technologie, de veiligheid van medisch personeel én patiënten en het onderzoek én onderwijs om techniek en medisch zorg te combineren.

Hij is ingenieur en gespecialiseerd op het terrein van robotica en biomechanica. Verder is hij sinds 2010 ook hoogleraar aan de Faculteit Neurowetenschappen aan de Erasmus MC te Rotterdam en Medical Delta hoogleraar. Daarnaast deed en doet hij nog veel meer waar de samenleving baat bij heeft.

In 1815 werd de Orde van de Nederlandse Leeuw ingesteld en het is daarmee de oudste civiele orde in Nederland.

Lees ook:

woningsdag

Geen Koningsdag, wel Woningsdag: dit is het programma

Koningsdag in Vlaardingen ziet er dit jaar anders uit. Geen vrijmarkten, feestjes en gezellige onder...
openingstijden supermarkten Koningsdag 2020

Dit zijn de openingstijden van de supermarkten in Vlaardingen met Koningsdag 2020

In Vlaardingen zijn er heel wat supermarkten tijdens Koningsdag 2020 open. Wij hebben meteen maar al...

Dit is de weersverwachting voor Koningsdag 2020

Je hoeft je niet voor te bereiden op Koningsdag door poncho's in de slaan of een oranje korte broek ...
Pagina 14/16
⟵ swipe swipe ⟶

adv.