Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Feiten en cijfers: zoveel Vlaardingers leven in armoede

Door Rinske Lichtendahl 7 november 2019

In 2017 leefden er bijna 939 duizend Nederlanders in armoede. Dat is ongeveer 5,7 procent van de bevolking, zo meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau. Hoe zit het in Vlaardingen met armoede?

Het zijn er wat ons betreft veel te veel, maar gelukkig is dat aantal wel dalende. Dat komt doordat het economisch weer een stuk beter gaat. In 2013 waren er namelijk nog ruim 1,2 miljoen armen in Nederland.

Wanneer leef je in armoede?

Volgens het planbureau leeft een persoon of gezin in armoede wanneer het inkomen niet voldoende is voor het ‘niet-veel-maar-toereikendcriterium’. Dit criterium is gebaseerd op de minimale kosten van wonen, voeding, kleding en verzekeringen, een klein bedrag voor ontspanning en nog een budget voor sociale activiteiten. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld een lidmaatschap van een sportvereniging of een korte vakantie. In 2017 lag het criterium voor een alleenstaande op een budget van 1135 euro per maand.

Hoe zit het in Vlaardingen?

In Vlaardingen leefden in 2017 in totaal 5036 mensen in armoede. Dat is 7,2 procent van het totale aantal inwoners. Onder hen zijn 1728 kinderen.

Ook gepensioneerden leven relatief vaak in armoede. In 2017 waren dit er ruim 114. Wat verder opvalt, is dat ook zelfstandigen (328 Vlaardingers)  en mensen met een baan (547 Vlaardingers) proberen rond te komen met een klein budget.

In het kaartje hieronder kun je per categorie zien hoe het zit met de cijfers.


Grote steden

In Rotterdam, Amsterdam en Den Haag wonen zowel absoluut als relatief de meeste mensen in armoede. In deze steden leeft meer dan één-tiende van de bevolking onder het door het criterium. Utrecht valt juist op door het relatief lage percentage armen dat er woont.

Lees ook:

miljonairs geld

Zoveel miljonairs wonen er in Vlaardingen

Oké, Vlaardingen is misschien niet 't Gooi, maar er zijn toch aardig wat luxe villa's. Daarom vroege...

Meer over

Gemeente

adv.