Vlaardingen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Aha! Dit is de betekenis achter deze bordjes in Vlaardingen

Door Rinske Lichtendahl 5 oktober 2019

Het valt niet op, maar als je de bordjes eenmaal spot zie je zo overal. Voornamelijk op muren en palen in Vlaardingen spot je deze rechthoekige plaatjes. Wij waren weleens benieuwd: wat is de functie?

‘Aanwijsplaten’, dat is de officiële naam. De bordjes zijn bedoeld om snel brandkranen, riolering en toestellen in water, gas- en stadsverwarmingsleidingnetten te kunnen vinden. Op elk bordje staat een uniek identificatienummer, de diameter van de leiding en de locatie ten opzichte van het bordje. De verschillende cijfers, letters en kleuren op de aanwijsplaten zijn er dus niet zonder reden. Zo kunnen hulpdiensten alles makkelijker onderscheiden en sneller vinden.

Cijfers

Maar waarom dan die soort van letter ‘T’? En wat betekenen die getallen? Als je voor het bordje staat, is dat de locatie waar je bijvoorbeeld de brandkraan vindt. Dit is aangegeven in meters. Onderstaand bordje bijvoorbeeld, bevindt zich op het hoekje van de Westhavenplaats, grenzend aan de Korte Hoogstraat. Als je recht voor dit bordje staat, moet je dus 1,5 meter naar achteren. Daar vind je een afsluiter. Handig!

Aanwijsplaat vlaardingen

‘AS’ staat trouwens voor afsluiter, die zitten meestal ondergronds om bevriezing te voorkomen. BK staat dus voor brandkraan en GAS kun je zelf wel bedenken 😉

Maar brandkranen zie je toch?

Ja, in films! Iedereen kent die knalrode (of soms gele) brandkranen. En als er dan een achtervolging is en er knalt een auto tegenaan, spuit het water metershoog de lucht in. Zo’n ding heet ook geen brandkraan maar hydrant. Maar zie je die hier in Nederland? Nee dus. Brandkranen zitten onder de grond, de brandweer ziet dan op zo’n bordje waar ze moeten zijn.

Waarom op muren en palen?

Aha, maar waarom hangen aanwijsplaten dan aan muren of lantaarnpalen? Dat heeft een hele praktische reden. Als het sneeuwt in Vlaardingen en de straten zijn bedekt met witte poeder, dan kunnen hulpdiensten de aanwijsplaten nooit vinden – laat staan de brandkraan. Of als er weer eens wegwerkzaamheden zijn en de stoep onder een laag zand ligt. Vandaar dat ze worden ophangen, zodat ze makkelijk zichtbaar zijn in alle weersomstandigheden. Kijk, weer wat geleerd vandaag.

Lees ook:

Broekpolder Schotse Hooglanders

Mysterie opgelost: wat doet die ‘broek’ toch in de ‘Broekpolder’?

In de rubriek Mysteries behandelen we steeds iets bijzonders of een apart gegeven uit Vlaardingen, z...

adv.